Linkuri accesibilitate

Numărul morților, în Israel, a crescut la 1200


Soldați israelieni transportă cadavrul unei persoane ucise în atacul Hamas din kibbutzul Kfar Aza, din apropierea Fâșiei Gaza, Israel, marți, 10 octombrie 2023.
Soldați israelieni transportă cadavrul unei persoane ucise în atacul Hamas din kibbutzul Kfar Aza, din apropierea Fâșiei Gaza, Israel, marți, 10 octombrie 2023.

Armata israeliană a promis o ofensivă mai puternică decât oricare din trecut în Gaza, după atacurile teroriste Hamas din 7 octombrie, soldate cu 1200 de victime israeliene. La granița cu teritoriul palestinian sunt postate forțe israeliene masive, dar încă nu se văd semnele unei invazii terestre.

„Suntem pregătiți să executăm misiunea care ne-a fost încredințată de guvernul israelian – și aceasta este să ne asigurăm că Hamas, la sfârșitul acestui război, nu va avea capacități militare cu care să poată amenința sau ucide civili israelieni”, a spus miercuri Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Forței de Apărare Israeliene (IDF), cum se numește oficial armata Israelului.

El a mai spus că „structurile de protecție” din jurul enclavei palestiniene Gaza au fost refăcute, după ce membrii grupării islamiste Hamas au reușit să le străpungă sâmbătă, 7 octombrie, lansând unul din cele mai sângeroase atacuri în interiorul Israelului de la crearea statului în 1948.

Numărul morților în Israel a ajuns la 1200, majoritatea covârșitoare dintre ei civili. Peste 2700 de persoane sunt rănite, a anunțat armata israeliană.

Autoritățile palestiniene din Gaza au actualizat și ele bilanțul luptelor: cel puțin 950 de persoane au fost ucise în enclavă de sâmbătă, când Israelul a început să răspundă cu atacuri aeriene masive.

Fâșia Gaza, unde trăiesc aproape două milioane de oameni, este total blocată, punctele de trecere spre Israel si Egipt sunt închise. De luni, Israelul a impus un „asediu total” asupra regiunii, întrerupând alimentarea cu apă, carburanți și alimente.

Kibbutzul Kfar Aza

Armata israeliană a informat că marți s-au descoperit „atrocitățile de nedescris”, comise de gruparea islamistă Hamas, încă din prima zi a atacului, în kibbutzul Kfar Aza.

Jurnaliştii de la BBC, New York Times și alte organizații occidentale au fost invitați de armata israeliană să intre în kibbutz, o comunitate israeliană de la graniţa cu Gaza. Reporterii au spus că printre victime sunt „bebelușii și copii”.

„Soldații care și-au petrecut marți cea mai mare parte a zilei printre ruine, recuperând cadavrele civililor, au vorbit despre un masacru. Se pare că majoritatea civililor au fost uciși în primele ore ale atacului de sâmbătă, 7 octombrie”, relatează BBC.

UE: Replica israeliană ar putea fi „în afara limitelor dreptului internațional”

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, care a condamnat de la bun început atacul Hamas, a reiterat dreptul Israelului de a se apăra, dar a atras atenția că s-ar putea ca acțiunile Israelului în Gaza să fi depășit limitele dreptului internațional și a subliniat necesitatea ca UE să continue să acorde ajutor umanitar palestinienilor.

„Dreptul la autoapărare trebuie să respecte limitele dreptului internațional”, a declarat marți, 10 octombrie, Borrell, după o reuniune virtuală a miniștrilor de externe ai UE, convocată special pentru a analiza criza din Orientul Mijlociu.

„Unele dintre acțiunile (Israelului) – și Națiunile Unite au spus asta deja – cum ar fi tăierea apei, tăierea energiei electrice, tăierea alimentelor pentru o masă de civili - sunt împotriva dreptului internațional”, a spus el.

Borrell a încercat totodată să clarifice politica UE, când vine vorba de ajutoarele umanitare pentru palestinieni. Acestea vor continua, dar întregul pachet va fi reanalizat în lumina ultimelor evenimente, a spus el. Este vorba de aproape 700 de milioane de euro, destinați programelor de dezvoltare, relatează Euronews.

Luni, comisarul european pentru vecinătate, Olivér Várhelyi anunțase pe X, fostul Twitter, că ajutoarele vor fi sistate. Ulterior, oficiali europeni au spus că politicianul ungur nu s-a consultat cu nimeni înainte să spună asta.

UE este cel mai mare furnizor de ajutoare umanitare și pentru dezvoltare al palestinienilor.

Cas și SUA, UE consideră că organizația Hamas, care administrează Gaza din 2007, este o organizație teroristă, și nu are legături directe cu reprezentanții ei.

​ Putin dă vina pe americani

La Moscova, în primul comentariu despre conflictul din Orientul Mijlociu, președintele rus Vladimir Putin a dat vina pe Statele Unite pentru escaladarea conflictului dintre Israel și Hamas.

„Cred că mulți oameni vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu viu al eșecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu”, i-a spus Putin marți la Moscova premierului irakian Mohammed Shia’ Al-Sudani, potrivit Moscow Times.

Statele Unite „au încercat să monopolizeze reglementarea [conflictului], dar, din păcate, nu a fost preocupate să găsească compromisuri acceptabile pentru ambele părți”, a mai spus Putin.

Problema cu politica americană este că ignoră „interesele fundamentale ale poporului palestinian” și eforturile de a se crea un stat palestinian independent, a adăugat Putin, potrivit Financial Times.

Vorbind miercuri la Bruxelles, în fața sediului NATO, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat din nou atacul terorist al Hamas asupra Israelului și a cerut comunității internaționale să-și manifeste solidaritatea cu israelienii:

„Îi îndemn pe liderii lumii să meargă în Israel, să-i sprijine pe oameni. Nu vorbesc despre nicio instituție. Doar de a sprijini oamenii care au fost supuși atacurilor teroriste. Unitatea este importantă”, a mai spus Zelenski.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG