Linkuri accesibilitate

Arabia Saudită va găzdui discuții cu Ucraina la începutul lunii viitoare (Wall Street Journal)


The meeting will reportedly take place in Jeddah, Saudi Arabia. (file photo)

Arabia Saudită urmează să găzduiască discuțiile de pace cu Ucraina luna viitoare, invitând țările occidentale, Ucraina și marile țări în curs de dezvoltare, inclusiv India și Brazilia, a informat The Wall Street Journal pe 29 iulie, citând diplomații implicați în discuții.

Înalți oficiali din până la 30 de țări, inclusiv Indonezia, Egipt, Mexic, Chile și Zambia au fost invitați la întâlnirea de la Jeddah care va avea loc în zilele de 5 și 6 august, se arată în relatare.

Nu este clar câți dintre cei invitați vor participa. Marea Britanie, Africa de Sud, Polonia și Uniunea Europeană se numără printre țările care și-au confirmat prezența, iar consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, este așteptat să participe, a spus WSJ. Discuțiile exclud Rusia.

Raportul spune că Ucraina și oficialii occidentali speră că discuțiile pot duce la sprijin internațional pentru condițiile de pace care să favorizeze Ucraina. Kievul spune că negocierile cu Rusia vor fi posibile numai după ce Moscova își va retrage trupele.

Rusia - care susține că a anexat aproximativ o șase din Ucraina - a spus că este deschisă negocierilor de pace cu Ucraina, dar că trebuie să țină seama de aceste „noi realități” pe teren.

Putin ar vrea negocieri de pace, dar nu poate înceta ostilitățile

Nu este prima tentativă de negocieri de pace din ultimele două luni. Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a făcut apel, luna trecută, la Ucraina și la Rusia să detensioneze conflictul, după discuțiile purtate la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce o delegație africană a lansat o misiune de mediere a păcii.

„Acest război trebuie soluționat și ar trebui să se aju8ngă la o pace negociată”, le-a spus Ramaphosa reporterilor pe 16 iunie. „Susținem că trebuie să existe o dezescaladare de ambele părți”. Ramaphosa făcea parte dintr-o delegație de lideri africani care încerca să obțină de la Ucraina și Rusia o reluare a acordului pentru exportul cerealelor ucrainene în siguranță pe Marea Neagră.

Ramaphosa a adăugat că țările africane sunt pregătite să participe la un angajament suplimentar și „să împărtășească perspectiva africană” pentru a obține pace în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că o inițiativă africană ar putea fi o bază pentru pace în Ucraina, dar că atacurile ucrainene au făcut-o greu de realizat.

El a vorbit la o conferință de presă după ce s-a întâlnit vineri cu liderii africani la Sankt Petersburg. Aceștia i-au cerut să-și continue prezumtivul plan de pace.

„Există prevederi ale acestei inițiative de pace care sunt puse în aplicare”, a spus el. „Dar sunt și lucruri care sunt greu sau imposibil de implementat”.

Reuters a raportat în iunie că medierea africană în conflict ar putea începe cu măsuri de consolidare a încrederii, urmate de un acord de încetare a ostilităților însoțit de negocieri între Rusia și Occident.

Putin a spus că unul dintre punctele inițiativei a fost încetarea focului. „Dar armata ucraineană este în ofensivă, atacă, aplică o operațiune ofensivă strategică la scară largă... Nu putem înceta focul când suntem atacați”.

În ceea ce privește începerea discuțiilor de pace, el a spus: „Nu le-am respins... Pentru ca acest proces să înceapă, trebuie să existe un acord de ambele părți”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea unui încetare a focului acum, care ar lăsa Rusia să controleze aproape o cincime din țara sa și ar da timp forțelor sale să se regrupeze după 17 luni de război sângeros.

XS
SM
MD
LG