Linkuri accesibilitate

Arestat la Teheran în ianuarie, eliberat și rechemat la Londra, ambasadorul britanic revine în Iran


Rob Macaire, ambasadorul Marii Britanii în Iran

Ambasadorul Marii Britanii în Iran a revenit la Teheran, a declarat el joi târziu. Acum trei săptămâni se întorcea la Londra după ce a fost arestat pentru puțin timp de forțele de securitate iraniene.

Rob Macaire a fost numit un „element nedorit” de către sistemul judiciar iranian, după ce oficialii l-au acuzat că a participat la un protest ilegal luna trecută, iar un cleric a spus că ar trebui expulzat, a informat presa de stat.

Ambasadorul a spus că a participat la comemorarea dedicată victimelor de pe urma prăbușirii unui avion ucrainean. Opinia publică iraniană era iritată de faptul că Iranul a admis cu întârziere că ar fi doborât accidental avionul.

Marea Britanie a numit detenția lui Macaire o încălcare a convențiilor diplomatice, iar acesta s-a întors la Londra la mijlocul lunii ianuarie.

Într-un videoclip postat joi pe Instagram, Macaire a declarat că a fost vorba despre o vizită importantă pe care o planificase cu ceva timp în urmă, vizită în care trebuia, printre altele, să aibă o întâlnire cu ministrul de externe, Dominic Raab.

Macaire, care este în post din 2018, a adăugat că s-a întors recent la Teheran.

XS
SM
MD
LG