Linkuri accesibilitate

Armand Goșu: „Fără niciun suport politic e imposibil pentru Zelenski să reziste” (VIDEO)


La sosirea lui Volodimir Zelenski la Parlament, 20 mai 2019
La sosirea lui Volodimir Zelenski la Parlament, 20 mai 2019

Interviul dimineții cu un analist bucureștean despre schimbările în curs în Ucraina, odată cu venirea la putere a lui Volodimir Zelenski.

La Kiev, luni, a avut loc ceremonia de învestire a noului preşedinte al Ucrainei Volodimir Zelenski. Organizată de vechile autorități într-o zi de muncă, ceremonia i-a prilejuit noului președinte ucrainean motivul să combine din capul locului festivitățile cu agenda sa de lucru, el anunțând o serie de schimbări de anvergură. Comentariul istoricului și analistului politic de la București Armand Goșu.

Interviul dimineții: cu prof. univ. Armand Goșu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ceremonia de învestire în funcție a preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, o ceremonie desfășurată într-o zi de lucru, comparativ „modestă”, cum s-a menționat. Care a fost impresia Dvs. generală, dle profesor, despre acest eveniment? A reflectat cumva inaugurarea așteptările față de neordinarul – să spunem așa – novice de pe scena politică ucraineană și regională?

Prof. univ. Armand Goșu la Chișinău
Prof. univ. Armand Goșu la Chișinău

Armand Goșu: „Inaugurarea, erau momente în care nu știu dacă e vorba de filmul „Sluga naroda” (Slujitorul poporului) sau e transmisie directă de la Kiev.

Au fost 20 de minute pentru istorie, a fost emoție puternică, n-am văzut în spațiul ex-sovietic, în aproape 30 de ani, nicio inaugurare cu o încărcătură emoțională atât de mare. Inaugurarea n-a fost făcută pentru deputații din Rada Supremă, discursul – din câte știm – a fost scris chiar de președinte personal, nici un speak reiter nu a fost consultat. Discursul a fost extrem de emoțional, a fost bine făcut, au

Un discurs pentru istorie, de o mare încărcătură, care anunță o continuare la cote foarte înalte a unui nou tip de politică. ...

recunoscut chiar și adversarii, competitorii politici ai președintelui acest lucru, iar discursul a fost ținut pentru zecile de mii de ucraineni care au umplut străzile Kievului, au umplut centrul lui, formând cordoane masive între clădirea Radei Supreme și Palatul prezidențial. Deci e un discurs pentru istorie, de o mare încărcătură, care anunță o continuare la cote foarte înalte a unui nou tip de politică.

Nu sunt convins că se va desfășura doar în Ucraina acest tip de politică, un nou tip de populism, care ar putea să fie îmbrățișat și de alți lideri din fostele republici sovietice cu niște rezultate fabuloase. Adică e clar că Ucraina, prin aceste alegeri, a intrat într-o nouă etapă istorică, paradigma pe care noi o știam, războiul, competiția dintre Est și Vest, cei care vor să meargă cu Rusia și cei care vor să meargă cu Vestul a fost depășită. Președintele Zelenski a câștigat alegerile în turul doi cu un scor nemaivăzut – 13,5 milioane de voturi – practic, în toate regiunile, mai puțin în regiunea Lviv a câștigat alegerile. Deci, prin aceste alegeri, Ucraina intră într-o altă etapă.”

Europa Liberă: Niciun reprezentant, dle Goșu, al autorităților Federației Ruse la această inaugurare. Relevant pentru abordarea noului șef ucrainean de stat față de relațiile cu Moscova?

Armand Goșu: „N-a fost invitat nimeni. Dmitri Peskov a fost ieri întrebat, iar agențiile de presă din Rusia au confirmat răspunsul lui. A fost întrebat nu de ce n-a fost invitat Putin, evident că nu putea să fie invitat, ci, pur și simplu, dacă președintele Putin o să-i transmită felicitări pentru inaugurarea mandatului, la care purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns că „o să-i trimită felicitări atunci când se vor face progrese în reglementarea războiului din est”...”

Europa Liberă: Dar se spulberă definitiv posibilele scenarii văzute de unii despre o posibilă apropiere de Rusia, care ar putea urma după victoria lui Zelenski?

Armand Goșu: „Aceste scenarii au apărut în bucătăriile de campanie ale contracandidaților lui Zelenski. În același timp, Zelenski ieri a vorbit, de pildă, la inaugurare în Duma de Stat de două ori în limba rusă – o dată când s-a referit la războiul din Donbas și a doua oară când s-a referit la prizonierii ucraineni care sunt la ruși și pentru a căror revenire în Ucraina va lupta. Amintiți-vă că și acum cinci ani Poroșenko în discursul de inaugurare a vorbit în limba rusă când s-a referit la războiul din Donbas.

Deci, eu cred că o bună parte din această zgură, cu aceste acuzații de pro-rusism sunt și rezultatul unei campanii electorale destul de dure, pentru că, dacă ne uităm ce s-a întâmplat aseară, președintele cu jurământul proaspăt depus s-a întâlnit cu o delegație din Statele Unite, cu Rick Perry, ministrul Energiei din SUA, cu reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Walker, deci...”

Europa Liberă: Dar în general, dle Goșu, reprezentare oarecum minoră, cum s-a spus, vorbind de oaspeții străini la ceremonie. Explicabil sau așa să fie oare?

Armand Goșu: „Nu mi s-a părut deloc minoră. Este o zi de lucru, este o ceremonie, în primul rând, care de regulă nu se pune în zi de lucru. Ceremonia a durat 20 de minute, au fost oaspeți importanți, dar sigur că așteptările enorme pe care le manifestă poporul ucrainean sunt văzute mult mai puțin emoțional în cancelariile lumii. Acolo lucrezi pe declarații, lucrezi pe contacte și aștepți să vezi cum evoluează. Deci și la Paris, și la Londra, și la Berlin, dar și la Washington sau, nu știu, la Varșovia sau București există o așteptare privind viitoarele evoluții, pașii care urmează, dar cred că nici la Washington, dar nici la Varșovia și nici la București nimeni nu-și închipui că problemele Ucrainei o să se rezolve în următoarele 2-3 luni.

E limpede că va urma o perioadă, cel puțin până la sfârșitul acestui an, destul de agitată din punct de vedere politic și e limpede că e o figură neobișnuită, e o personalitate neobișnuită acest nou președinte al Ucrainei cu tot backgroundul lui din lumea artistică, din cinematografie.”

Europa Liberă: O prioritate formulată oarecum dramatic de dl Zelenski – „sarcina ce mai importantă”, a spus el, cea de stopare a conflictului din Donbas, chiar cu prețul pierderii imaginii și postului... În același timp, noul președinte a spus că și Donbasul, și Crimeea sunt și vor fi ucrainene. Poate fi văzut acest lucru, pot fi văzute aceste afirmații ca o subestimare a factorului rus în deplina – să spunem – dimensiune și forță a acestuia? Nu se contrazice oarecum?

Armand Goșu: „Întrebarea noastră este cui s-a adresat. Eu cred că s-a adresat unui public ucrainean, cred că s-a adresat într-o logică politică acestui public și mult mai importante mi se par aici, de pildă, declarațiile care privesc politica internă a Ucrainei și nu cele care privesc politica de securitate sau politica externă. Spun acest lucru, pentru că el este un om nou în politică, principalul lui mesaj este anti-establishment.

Practic, dacă vă uitați la figurile celor din sala Radei Supreme de ieri, când ținea acel discurs de 20 de minute noul președinte, în spatele zâmbetelor lor era frustrare și erau oameni crispați. De ce? Pentru că Volodimir Zelenski a câștigat alegerile cu un mesaj, în primul rând, împotriva lor, împotriva establishment-ului politic, împotriva birocrației, împotriva vechii clase politice. Deci, el e principalul lor dușman, el le-a intrat în casă, el le-a ținut discurs. Și ce le-a spus? Le-a spus că-i nemulțumit, a dizolvat Duma, le-a cerut miniștrilor să ia o foaie de hârtie să-și scrie demisia, le-a cerut înalților demnitari, șefului SBU, șefilor Securitate, Apărare și procurorului general să facă bine să-și dea demisia. Lucrurile astea s-au și întâmplat.

În fine, a anunțat pentru mâine prim-ministrul Volodimir Groisman că-și va da demisia. Deci, fără niciun suport politic e imposibil pentru Zelenski să reziste, pentru că această lună de

La un moment dat, decontul o să vină și va trebui în acel moment să poată să pună ceva pe masă ...

miere între el și popor sigur că o să treacă. E un actor foarte bun, probabil că o să treacă mai greu decât în alte cazuri, o să mai dureze câteva luni, dar decontul o să vină – că durează șase luni, că durează nouă luni –, la un moment dat decontul o să vină și va trebui în acel moment să poată să pună ceva pe masă.

De aici, și disperarea cu care și la limita legii, într-adevăr, el acționează, încercând să forțeze aceste alegeri parlamentare anticipate. Astăzi, peste câteva ore, e anunțat decretul, ucazul de dizolvare a Radei Supreme și alegerile anticipate. Jurnaliștii prezenți la Kiev spun că data lor este 14 iulie. Dacă reușește acest lucru și dacă se confirmă sondajele de opinie, care dau undeva 40 la sută Partidului „Sluga naroda”, atunci președintele Zelenski va avea și el în Parlament o grupare politică cu care să poată colabora, pentru că în acest moment, cu acest Parlament, președintele Zelenski nu are absolut nicio șansă.

Și va fi oarecum foarte complicat, pentru că este sistemul de vot de la Kiev, nu are cum să-l schimbe, deși am văzut în discursul de ieri că a propus modificarea și adoptarea unui Cod Electoral nou, asta nu se poate organiza alegeri pe Codul Electoral nou, pentru că se încalcă Constituția.”

Europa Liberă: În ce măsură, dle Goșu, cel puțin în retorica sa, Zelenski și-a reconfirmat angajamentul proeuropean? De exemplu, a zis că Europa, Uniunea Europeană, de fapt, ar trebui să se regăsească în capul fiecărui ucrainean.”

Armand Goșu: „Da, mesajele sunt în acea direcție, dar, în același timp, Zelenski nu vine să transmită doar mesaje pentru un tip de electorat. El ce-și propune? El vrea să termine cu

El vrea să termine cu vechea împărțire a ucrainenilor în ucraineni pro-ruși și ucraineni pro-europeni...

vechea împărțire a ucrainenilor în ucraineni pro-ruși și ucraineni pro-europeni. El vine și spune: „Construim o națiune europeană pro-ucraineană, în primul și în primul rând”. Și s-a terminat din cauza războiului cu Rusia, a dispărut această atracție a Ucrainei de a rămâne într-o zonă de influență a Rusiei... Asta mi se pare noutatea pe care o aduce Zelenski în politică și oricum e o nouă direcție care – zic eu – merită urmărită, în ce măsură va fi urmată la Chișinău, de pildă, sau la Erevan, sau în alte părți.”

XS
SM
MD
LG