Linkuri accesibilitate

Armata americană își va consolida poziția defensivă în Golf


Captură video dintr-o înregistrare a Marinei americane: petrolierul Niovi înconjurat de navele Gărzii Revoluționare Iraniene în strâmtoarea Ormuz, 3 mai 2023
Captură video dintr-o înregistrare a Marinei americane: petrolierul Niovi înconjurat de navele Gărzii Revoluționare Iraniene în strâmtoarea Ormuz, 3 mai 2023

Armata americană va depune eforturi pentru a-și consolida sistemul defensiv în regiunea Golfului după ce Iranul a confiscat și hărțuit nave comerciale de transport maritim în ultimele luni, au declarat vineri, 12 mai, oficialii americani, care au adăugat că, în ultimii doi ani, Iranul a hărțuit 15 nave comerciale sub pavilion internațional, atacându-le sau intervenind în drepturile lor de navigație.

„Departamentul Apărării va lua o serie de decizii pentru a ne consolida poziția defensivă în Golful Arabiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unei conferințe de presă. Kirby a adăugat că în următoarele săptămâni se va încerca „creșterea coordonării și a interoperabilității” cu aliații din strâmtoarea Ormuz.

Flota a cincea a marinei americane, cu baza în Bahrain, cooperează cu aliații regionali pentru a crește rotația navelor și avioanelor care patrulează în jurul strâmtorii Ormuz. „Capturarea și hărțuirea nejustificată, iresponsabilă și ilegală a navelor comerciale de către Iran trebuie să înceteze”, a declarat comandantul Flotei a cincea, viceamiralul Brad Cooper.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al armatei americane cu sediul în Florida, organism care supraveghează forțele americane din Orientul Mijlociu, a declarat că Statele Unite discută opțiunile cu partenerii regionali. „Orice decizie cu privire la poziția forțelor va fi luată după ce ne vom consulta cu aliații noștri și va fi în concordanță cu dorința colectivă de a asigura siguranța și libertatea de navigație pentru toată națiunea”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Măsurile survin după ce, la începutul acestei luni, Iranul a confiscat un al doilea petrolier în apele Golfului în intervalul unei săptămâni. Departamentul de Stat a cerut eliberarea acestuia, în cea mai recentă escaladare a unei serii de acțiuni împotriva navelor comerciale în apele Golfului începând cu 2019.

Marina americană a declarat pe 3 mai că petrolierul Niovi, sub pavilion Panama, a fost capturat de Marina Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran în timp ce trecea prin strâmtoarea Ormuz. Cu câteva zile înainte, Iranul capturase în Golful Oman un petrolier sub pavilionul insulelor Marshall.

Kirby a mai declarat că Statele Unite condamnă cu fermitate acțiunile care amenință și interferează cu transportul maritim comercial și nu vor permite ca puterile străine să pună în pericol tranzitul pe căile navigabile din Orientul Mijlociu.

Potrivit datelor firmei de analiză Vortexa, Aproximativ o cincime din țițeiul și produsele petroliere din lume trec prin strâmtoarea Ormuz, un punct de tranzit între Iran și Oman.

XS
SM
MD
LG