Linkuri accesibilitate

Armata rusă ar fi deschis focul asupra forțelor Wagner pe drumul spre Moscova


Mercenarii din grupul Wagner înconjoară un vehicul oprit pe autostrada M-4, care leagă Moscova de orașele din sudul Rusiei, 24 iunie.
Mercenarii din grupul Wagner înconjoară un vehicul oprit pe autostrada M-4, care leagă Moscova de orașele din sudul Rusiei, 24 iunie.

Armata rusă ar fi tras asupra forțelor Wagner care avansează pe o autostradă majoră spre Moscova, după ce grupul privat de mercenari condus de Evgheni Prigojin a intrat în orașul Rostov-pe-Don din sud-vestul Rusiei.

Un corespondent Reuters a raportat că a văzut elicoptere ale armatei ruse deschizând focul asupra unei coloane înarmate Wagner pe 24 iunie, la doar câteva ore după ce Prigojin a anunțat că forțele sale au ocupat părți din Rostov-pe-Don, un centru logistic militar și punct de pregătire pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Coloana înarmată Wagner ar fi fost atacată după ce a trecut de orașul Voronej, situat la aproape 600 de kilometri nord de Rostov-pe-Don și la mai mult de jumătatea drumului spre capitala rusă. Coloana includea transportoare de trupe și cel puțin un tanc pe un camion cu platformă, potrivit Reuters.

Anunțul de dimineață al lui Prigojin că Wagner a preluat controlul asupra facilităților militare și civile din Rostov-pe-Don, un oraș cu peste 1 milion de locuitori, a anunțat cea mai serioasă provocare pentru statul rus din ultimii ani.

Insurecția Wagner, care a urmat apelului lui Prigojin din 23 iunie pentru un „marș al justiției" pentru a răsturna conducerea militară rusă în urma afirmațiilor că mercenarii săi care luptă în Ucraina au fost atacați de trupele rusești, marchează prima insurecție armată din Rusia de la cel de-al doilea război cecen din 1999-2009

Evenimentele l-au determinat pe președintele rus Vladimir Putin să țină un discurs televizat în care a spus că va face "totul pentru a proteja țara" și a cerut unitate națională, în timp ce Rusia "s-a angajat în cea mai grea luptă pentru viitorul său".

XS
SM
MD
LG