Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană respinge noi atacuri rusești în Donbas


Militarii ucraineni pe un tanc în apropiere de Bahmut, regiunea Donețk, 20 ianuarie 2023
Militarii ucraineni pe un tanc în apropiere de Bahmut, regiunea Donețk, 20 ianuarie 2023

Trupele ucrainene au rezistat unui nou val de atacuri rusești în estul țării, au afirmat capii armatei pe 23 ianuarie. Președintele Volodimir Zelenski și-a reînnoit apelul către Germania de a trimite Ucrainei tancuri Leopard, pe fondul unor indicii că Berlinul ar fi gata să dea dovadă de mai multă flexibilitate în această privință.

Forțele rusești au încercat să avanseze în trei direcții în ultimele 24 de ore, dar au fost respinse, informează Statul Major General al armatei ucrainene în jurnalul de front din 23 ianuarie, adăugând că orașul Bahmut din Donețk, unde au loc lupte grele de luni de zile, a rămas principala țintă a ofensivei Moscovei în estul Ucrainei.

Ofensive nereușite, dar repetate

Statul Major General a precizat că inamicul a desfășurat „ofensive nereușite” în direcțiile Zaporojie, Avdiivka și Liman, în timp ce forțele ucrainene din Kupyansk, Novopavlovsk și Herson „se apără”.

În total, armata ucraineană a respins pe 22 ianuarie, atacurile rusești în 11 locuri din zonele din regiunile estice Donețk și Luhansk, adică în Donbas, a precizat Statul Major General. Nu au fost înregistrate victime. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente de RFE/RL.

Kievul a făcut apel la partenerii săi occidentali să furnizeze mai mult armament greu, inclusiv tancuri moderne, în special Leopards de producție germană, în timp ce Rusia pare să se pregătească pentru operațiuni pe scară largă dincolo de regiunea ucraineană Donbas.

Însă Berlinul a fost reticent până acum nu doar să furnizeze Kievului direct aceste tancuri, ci și să permită țărilor terțe care au tancuri Leopard să le trimită Ucrainei.

Cu toate acestea, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că impasul se apropie de o concluzie, afirmând că Berlinul ar fi gata să autorizeze Polonia să trimită Leopards în Ucraina. „Dacă ni se va cere, nu ne vom împotrivi”, a spus Baerbock într-un interviu acordat televiziunii LCI după o reuniune la nivel înalt franco-germană la Paris.

Un impuls pentru starea de spirit a armatei ucrainene

Zelenski, într-un interviu acordat pe 22 ianuarie postului public german de radio și televiziune ARD, a declarat că, deși un număr limitat de tancuri de producție germană nu ar înclina balanța în favoarea Ucrainei pe câmpul de luptă, ar fi un impuls puternic pentru moralul trupelor sale. „Când armata rusă, care are o mie de tancuri, este împotriva noastră, nicio altă țară nu rezolvă problema hotărând să ne dea 10, 20 sau 50 de tancuri”, a declarat Zelenski, adăugând: „Dar ar face un lucru foarte important - i-ar motiva pe soldații noștri să lupte pentru valorile lor. Pentru că un astfel de gest ar arăta că întreaga lume este alături de ei”.

Pe de altă parte, Zelenski a criticat faptul că Germania a condiționat livrarea tancurilor spunând că o va face doar dacă Statele Unite fac același lucru. „Nu poți face asta... Aceasta nu este o problemă între Germania și America, o competiție de ambiții”, a declarat Zelenski. „Bineînțeles, mai pot discuta încă șase luni, să arate cât de influenți sunt. Dar oamenii mor aici în fiecare zi... Pur și simplu... dacă puteți da tancuri Leopard, atunci dați-ni-le!”, a mai spus Zelenski pentru ARD.

Michael McCaul, republican din Congresul SUA, afirmase mai înainte că Statele Unite ar trebui să accepte să trimită tancuri Abrams, așa cum a cerut Germania, pentru a ieși din impas și a „elibera” tancurile Leopard. Congresmanul american a spus că fie și trimiterea unui număr simbolic ar fi suficientă pentru a-i determina pe aliații europeni să le urmeze exemplul.

Letonia, Estonia și Lituania au făcut, de asemenea, un apel comun către Germania să-și asume responsabilitate și să trimită tancuri Leopard în Ucraina, supunând Berlinul unei presiuni tot mai intense pentru a accelera ajutorul militar pentru Kiev.

XS
SM
MD
LG