Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană spune că a stabilit „mai multe capete de pod” pe malul estic al Niprului


Marinii ucraineni navighează pe Nipru, pe linia frontului lângă Herson, Ucraina, 14 octombrie 2023
Marinii ucraineni navighează pe Nipru, pe linia frontului lângă Herson, Ucraina, 14 octombrie 2023

Armata ucraineană a anunțat că a stabilit „mai multe capete de pod” pe malul estic al fluviului Nipru, în zonele ocupate de ruși din regiunea Herson, în urma unei „serii de operațiuni de succes”. 

Corpul de pușcași marini ai Ucrainei a anunțat pe 17 noiembrie, într-o postare pe Facebook, că operațiunile continuă pe malul estic al Niprului și că forțele ruse au înregistrat pierderi mari „de trupe și echipamente”.

Autoritățile ruse din regiunea Herson și agențiile de presă de stat ruse au recunoscut la începutul acestei săptămâni că râul a fost traversat de forțele ucrainene.


Agențiile de presă ruse TASS și RIA Novosti, citând Ministerul rus al Apărării, au raportat săptămâna aceasta că s-ar fi ordonat o „regrupare” a forțelor ruse, pe fondul luptei grele de pe malurile estice ale Niprului.

Știrile au fost retrase fără explicații în câteva minute de la publicarea lor pe 13 noiembrie, iar Ministerul rus al Apărării a descris relatările drept o „provocare”.

Pe 15 noiembrie, autoritățile ruse din regiunea Herson au recunoscut pentru prima dată prezența trupelor ucrainene pe malul estic al Niprului, susținând că acestea erau concentrate în apropierea unui pod de cale ferată care duce la satul Krînkîi.

Operațiunile ucrainene se concentrează pe o porțiune de 45 de kilometri din teritoriul controlat de ruși vizavi de Herson, capitala regională reluată de forțele ucrainene în urmă cu un an.

Fluviul Nipru este considerat ca o barieră extraordinară în calea contraofensivei Ucrainei declanșate acum câteva luni, prin care Kievul vrea să recucerească teritoriul ocupat de ruși. Până în acest moment, contraofensiva ucraineană lansată în iunie în sud-est și est nu a produs rezultatele anticipate, stârnind îngrijorări din partea unora dintre aliații occidentali ai Ucrainei.


Relatările conform cărora forțele ucrainene au transportat echipamente militare grele și trupe peste apă și ar fi înființat capete de pod au alimentat sugestiile că Kievul ar fi pregătit pentru o străpungere pe frontul de sud, deschizând o nouă linie de atac în direcția Peninsulei Crimeea.

Peninsula ucraineană a Mării Negre este controlată de Rusia din 2014, când a fost ocupată și anexată ilegal de Moscova.

Șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andri Iermak, a declarat la începutul acestei săptămâni că trupele ucrainene au parcurs 70% din distanța către Crimeea, pe care a spus că Kievul intenționează să o „demilitarizeze”.

XS
SM
MD
LG