Linkuri accesibilitate

Rusia atacă din trei direcții în Ucraina, iar raidurile aeriene se intensifică


Militari ucraineni lângă o clădire cu apartamente grav avariată de un atac militar rusesc în Bahmut
Militari ucraineni lângă o clădire cu apartamente grav avariată de un atac militar rusesc în Bahmut

Forțele rusești atacă din trei direcții, dar continuă să își concentreze principalele eforturi asupra unei ofensive în direcția Bahmut, a declarat la 22 ianuarie Statul Major General al armatei ucrainene. 

Statul Major General a precizat că au avut loc „acțiuni ofensive eșuate” în direcțiile Zaporojie, Avdiivka și Liman, în timp ce forțele ucrainene din Kupiansk, Novopavlovsk și Herson „se apără”.

Forțele rusești din apropierea Bahmut folosesc din ce în ce mai mult atacurile aeriene și-și continuă înaintarea spre orașul din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat Statul Major General într-un raport publicat în dimineața zilei de 22 ianuarie. Au fost raportate zeci de atacuri aeriene pe teritoriul Ucrainei la 21 ianuarie, dar numărul acestora pe 22 ianuarie a fost mai mic.

Potrivit Statului Major General, armata rusă a efectuat pe 22 ianuarie cinci atacuri aeriene asupra pozițiilor forțelor de apărare, față de 27 de atacuri aeriene cu o zi înainte. De asemenea, s-au înregistrat bombardamente cu lansatoare multiple de rachete în cel puțin 20 de cazuri, față de 55 de rapoarte de bombardamente cu o zi înainte.

Forțele rusești au atacat cu rachete obiective importante și în Zaporojie, a precizat Statul Major General. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente de RFE/RL. Nu au fost înregistrate victime.

Statul Major General a mai spus că forțele ucrainene au atacat zone în care s-a concentrat personal inamic, precum și două depozite de muniții, precizând că soldații mercenari aparținând grupului Wagner joacă un rol semnificativ pentru partea rusă în bătălia pentru Bahmut.

Carnea de tun a grupului Wagner

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, le-a spus reporterilor pe 20 ianuarie că această companie militară privată „aruncă literalmente oameni într-o mașină de tocat” pentru a captura orașul Bahmut și Soledar, localitate aflată la aproximativ 20 de kilometri distanță.

Analiștii militari spun că, deși capturarea orașului Bahmut ar avea o semnificație simbolică pentru Rusia, nu este importantă din punct de vedere strategic și nu ar duce la nicio schimbare semnificativă în război.

Kievul a cerut partenerilor săi occidentali să furnizeze mai mult armament, inclusiv tancuri grele, în special Leopard de producție germană, în condițiile în care Rusia pare să se pregătească pentru operațiuni pe scară largă dincolo de regiunea ucraineană Donbas.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a afirmat că impasul privind furnizarea tancurilor Leopard se apropie de final și că Berlinul este pregătit să autorizeze Polonia să trimită tancurile Leopard în Ucraina.

Pregătiri pentru o ofensivă majoră în Donbas?

„Dacă vom fi întrebați, nu ne vom împotrivi”, a susținut Baerbock la televiziunea LCI după o reuniune la nivel înalt franco-germană la Paris. „Știm cât de importante sunt aceste tancuri și acesta este motivul pentru care discutăm acum cu partenerii noștri. Trebuie să ne asigurăm că viețile oamenilor sunt salvate și că teritoriul Ucrainei este eliberat.”

Reprezentantul american Michael McCaul (republican din Texas) afirmase mai înainte că Statele Unite ar trebui să accepte să trimită tancuri Abrams, conform condițiilor impuse de Germania, pentru a ieși din impas și a „dezlănțui” tancurile Leopard. În cadrul unei intervenții la CNN, McCaul a mai spus că decizia Rusiei de a-l numi pe generalul Valeri Gherasimov la conducerea campaniei din Ucraina înseamnă că Moscova „va începe o ofensivă majoră pe flancul estic în Donbas”, iar tancurile pot ajuta la oprirea acesteia.

Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksi Danilov, a fost de acord cu această evaluare într-un articol de opinie publicat de cotidianul Pravda din Ucraina. El susține că, sub conducerea lui Gherasimov, Rusia își concentrează resursele, crește rezervele, restabilește capacitatea de luptă „și caută zonele cele mai vulnerabile ale frontului ucrainean”.

Oficialii militari ruși au propus la sfârșitul anului trecut o reorganizare majoră a forțelor armate ale țării, inclusiv creșterea vârstei de recrutare obligatorie, în condițiile în care rata victimelor provocate de invazia Moscovei în Ucraina continuă să crească. Propunerile anunțate de ministrul apărării Serghei Șoigu ar extinde dimensiunea forțelor armate ale Rusiei cu aproximativ 30%, ajungând la 1,5 milioane de soldați, și reprezintă o inversare a reformelor întreprinse în urmă cu peste un deceniu, care au urmărit modernizarea structurii forțelor sale din epoca sovietică.

Serviciul britanic de informații pentru apărare a făcut această evaluare la 22 ianuarie, comentând anunțul ministrului rus al apărării, potrivit căruia reformele vor adăuga 1,5 milioane de oameni în armată în termen de trei ani și vor restabili două districte militare în Rusia.

Pe baza reformelor militare anunțate recent, Moscova se pregătește, de asemenea, pentru o amenințare militară convențională extinsă în afara teatrului de război ucrainean, potrivit serviciilor secrete britanice.

Planurile „semnalează faptul că liderii ruși evaluează foarte probabil că o amenințare militară convențională sporită va dura mulți ani după actualul război din Ucraina”, a declarat serviciul britanic de informații. Cu toate acestea, mai spun agențiile de informații britanice, „este foarte probabil ca Rusia să se lupte pentru a dota cu personal și echipamente extinderea planificată”.

XS
SM
MD
LG