Linkuri accesibilitate

Artur Gurău: „Trebuie să dezvoltăm gândirea critică a celor care consumă informație”


Coperta Indexului libertății presei din 2017 alcătuit de Reporteri fără frontiere.
Coperta Indexului libertății presei din 2017 alcătuit de Reporteri fără frontiere.

Interviu cu președintele Digital Communication Network, București.

Cum funcționează noile tipuri de comunicații, cum modelează internetul, rețelele sociale și noile tipuri de comunicare istoria, politica și buna guvernare, cum pot fi urmărite persoanele publice în activitate dar și în conturi, interese și afaceri, cum punem statul la lucru pentru noi cetățenii și ce înseamnă libertatea digitală, acestea sunt marile teme ale Digital Transformation Forum care se desfășoară pe 3 și 4 mai la București. Organizația din spatele acestei reuniuni este Digital Communication Network și au participat reprezentanți ai presei, afacerilor și politicii de pe patru continente. Semnificativ, prima zi de forum se desfășoară chiar în Ziua Internațională a Libertății Presei. Prilej de celebrare a libertății de expresie dar și de îngrijoarea față de campaniile de dezinformare cu care sunt bombardați consumatorii de Internet. În labirintul acestuia au loc chiar la această oră războaie de dezinformare ale căror victime sunt consumatorii de zi cu zi ai informațiilor de pe Internet. L-am întrebat pe Artur Gurău, președintele Digital Communication Network, care ar fi pericolul cu care se confruntă Internetul acum, mai ales în domeniul comunicațiilor interpersonale, dar și în domeniul diseminării informațiilor prin media.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00

Artur Gurău: „Pericolul ar fi să nu facem nimic în legătură cu asta, să fim doar spectatori. Și nu ar trebui doar să reacționăm, ci ar trebui să încercăm să creăm acum, se vorbește acum și despre inteligența artificială, despre machine learning, deci noi acum ar trebui să vedem cum putem utiliza această tehnologie și comunicare digitală în beneficiul societății și pentru binele oamenilor, nu în detrimentul nostru. Sunt foarte multe oportunități care pot face lucrurile mai transparent, mai rapid, mai sigur. Trebuie să scrise noi reguli ale jocului și noi trebuie să fim cei care fac asta.”

Artur Gurău
Artur Gurău

Radio Europa Liberă: Se vorbește foarte mult în spațiul ex-sovietic și nu numai despre o influență și digitală crescătoare a Rusiei asupra fostelor țări satelit și a țărilor care au compus Uniunea Sovietică. Ce putem face noi, țările care aparținem acestei zone, ca să ne apărăm și să ne extragem cumva acestei influențe?

Artur Gurău: „Sunt niște obiective pe termen lung. În primul rând, trebuie să dezvoltăm gândirea critică a celor care consumă informație, deci nu trebuie să credem chiar orice citim on line, dar acum, rapid, ar trebui să venim cu niște campanii și să ne învățm să colaborăm, să identificăm aceste riscuri și să vedem cum putem reacționa pentru a spune lumii ce se întâmplă de fapt, pentru că foarte puțini înțeleg ce se întâmplă. Rețelele sociale sunt pline de informații care nu sunt veridice. Și vedem acum că s-au trezit și aceste platforme, inclusiv presate și de autorități, de scandalurile cu datele personale, plus că mai sunt și noile reguli ale Uniunii Europene care intră în vigoare la sfârșitul lunii și se referă la datele personale, deci trebuie să lucrăm în direcția asta, trebuie să facem mai multe eforturi. ”

Radio Europa Liberă: Aveți încredere în softurile care detectează știrile false de cele adevărate?

Artur Gurău: „Nu cred că trebuie să ne bazăm așa de mult pe softuri, trebuie să ne bazăm pe gândirea noastră critică. Cred mai mult în puterea colaborării umane decât într-un soft sau în ceva automatizat care până la urmă poate să dea o eroare.”

Radio Europa Liberă: Vorbeați mai devreme despre Cambridge Analytica și scandalului care s-a iscat pe marginea Facebook. Ce sfaturi le dați utilizatorilor de rețele sociale care pun baza pe ceea ce obțin de pe aceste platforme?

Artur Gurău: „Trebuie să ne dăm seama că nimic nu este gratis, chiar dacă folosim o aplicație gratis, trebuie să fim conștienți că sunt anumite date pe care le oferim. Din când în când utilizatorii ar trebui să-și actualizeze informațiile (update), să modifice parolele, să citească termenii și condițiile și să nu ofere date personale în cazul unor aplicații de care nu sunt siguri cine e în spatele lor. Cumva, trebuie să fie mult mai atenți cui oferă datele personale.”

XS
SM
MD
LG