Linkuri accesibilitate

„Așa mizerie ca în autogara de la Drochia nu s-a mai văzut”. Autogările nimănui sau de ce acestea nu sunt modernizate


Potrivit legislației, compania „Gările Auto Moderne” este obligată să asigure în continuare activitatea autogărilor până la preluarea acestora de către stat.
Potrivit legislației, compania „Gările Auto Moderne” este obligată să asigure în continuare activitatea autogărilor până la preluarea acestora de către stat.

Majoritatea autogărilor rămân într-o stare dezastruoasă, iar procesul de renovare a stagnat, fără să fie clar când va fi reluat. Problemele au apărut ca urmare a unui litigiu dintre stat și firma care printr-un contract de parteneriat public-privat urma să modernizeze autogările din țară.

Europa Liberă a mers în câteva localități din nordul republicii pentru a vedea starea de lucruri. Autogările din Drochia, Soroca și Râșcani se află într-o stare dezastruoasă, având sedii administrative vechi, platforme auto sau drumuri de acces pline de găuri și scaune vechi sau distruse. Ca și în cazul altor autogări din țară, aici nu s-au făcut lucrări de modernizare de decenii.

Autogările nimănui sau de ce acestea nu sunt modernizate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00

Când ar putea fi reparate și modernizate autogările

În septembrie 2018, statul a semnat un contract de concesionare cu firma „Gările Auto Moderne”, care se angaja să reconstruiască gările și stațiile auto la standarde europene, reabilitând clădirile administrative, platformele și parcările aferente, precum și infrastructura adiacentă.

În mai 2022, Agenția Proprietății Publice (APP) a atenționat agentul economic despre faptul că nu și-a îndeplinit angajamentele investiționale asumate și i-a oferit 3 luni pentru a remedia situația, lucru care nu s-a întâmplat. Astfel, pe 25 august 2022, autoritățile anunțau că au decis să rezilieze contractul de concesionare cu Gările Auto Moderne din cauza că nu a prezentat garanția de bună execuție a lucrărilor și că a investit în autogări mai puțini bani decât a promis inițial.

Reprezentanții companiei concesionare au argumentat întârzierea lucrărilor de modernizare a autogărilor prin faptul că a fost pandemie. Unul dintre acționari, Oxana Demcenco, a declarat atunci că rezilierea contractului putea avea loc doar după o decizie judecătorească în acest sens. Ea a acuzat autoritățile de faptul că au încălcat drepturile investitorilor și prevederile acordului privind concesionarea autogărilor. Prin urmare, Gările Auto Moderne au acționat statul în judecată.

În iunie 2023, la aproape un an de când Agenția Proprietății Publice (APP) anunța că reziliază contractul cu firma care a concesionat autogările, „Gările Auto Moderne”, activele acesteia nu au ajuns în proprietatea statului. Într-un răspuns oferit Europei Libere, APP precizează că este în așteptarea unei hotărâri judecătorești în privința litigiului pe care îl are cu „Gările Auto Moderne” după ce compania a acționat statul în judecată, fiindcă nu este de acord cu desfacerea contractului de concesionare a autogărilor. Următoarea ședință de judecată va avea loc pe cinci octombrie.

Activele autogărilor ar trebui să fie recepționate de întreprinderea de stat Gările și Stațiile Auto, care se află în proces de insolvabilitate. APP susține că acest proces „poate să dureze o perioadă mai îndelungată de timp”. „Agenția Proprietății Publice întreprinde măsurile ce se impun în vederea semnării actului de predare-primire a activelor”, se arată în răspunsul instituției pentru Europa Liberă.

APP mai precizează că urmează inventarierea tuturor activelor autogărilor până la semnarea actului de predare-primire a acestora. „După semnarea actului de predare-primire, va fi examinată starea de facto a filialelor Î.S. „Gările și Stațiilor Auto” care au făcut obiectul contractului de parteneriat public-privat, iar ulterior, va fi elaborat un Plan de acțiuni privind reparația și renovarea acestora”, explică Agenția.

Potrivit legislației, compania „Gările Auto Moderne” este obligată să asigure în continuare activitatea autogărilor până la preluarea acestora de către stat.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG