Ziua de astăzi, ca orice început de săptămână, demarează în trombă:
Președintele Igor Dodon va ține un discurs la Strasbourg, cu ocazia deschideri sesiunii de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Va vorbi și președinta Georgiei, Salome Zurabișvili;
Este marcată Ziua internațională de comemorare a Holocaustului iar la OSWIECIM, în Polonia, are loc ceremonia marcând 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare nazist Auschwitz–Birkenau.
La Chișinău, la Monumentul Victimelor Fascismului, are loc un miting-requiem de comemorare a victimelor Holocaustului
Președintele Israelului, Reuven Rivlin începe o vizită de două zile în Germania dar tot luni, cancelara Germaniei, Angela Merkel se întâlnește și cu președintele Albaniei, Edi Rama.
Marți, președinții parlamentelor din țările balcanice se reunesc în Parlamentul European pentru a discuta viitorul procesului de extindere a Uniunii Europene. Anul trecut, Franța și Olanda au blocat începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, stârnind dezamăgire și îngrijorare în Balcanii de Vest, unde Rusia și China caută să își întărească influența. Croația, după ce a preluat președinția prin rotație a UE, a promis că va face toate eforturile pentru ca aceste negocieri să fie totuși deschise.
Va avea loc și reuniunea consiliului UE – Ucraina.
Miercuri, 29 ianuarie, Parlamentul European urmează să voteze acordul care consfințește ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, acord semnat vineri de premierul britanic Boris Johnson, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel. Urmează cel puțin 11 luni de tranziție, pentru a negocia un acord cel puțin la fel de complicat, care va reglementa viitorul relațiilor bilaterale între Marea Britanie și Uniunea Europeană.