Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Spicuri din agenda internă a zilei, potrivit agenției IPN:

Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova organizează o conferință de presă cu tema: „Coeziunea Socială în perioada pandemiei COVID-19 : studiu sociologic ”.

Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media organizează audieri publice cu privire la aplicarea legii privind accesul la informație.

Din agenda internațională:

În Polonia au avut loc alegeri prezidențiale, principalii candidați fiind președintele Andreji Duda, susținut de partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) și primarul liberal al Varșoviei Rafał Trzaskowski, susținut de Platforma Civică.

În Franța a avut loc al doilea tur al alegerilor locale. Primul tur fusese organizat pe 15 martie, cu numai două zile înainte ca autoritățile franceze să impună o carantină strictă pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.

Comisia Europeană reia luni discuțiile privind forma finală a listei cu țările terțe ale căror cetățeni vor putea intra fără carantină în Uniunea Europeană de la 1 iulie. Listă care, în forma actuală, nu cuprinde Statele Unite, Rusia, Brazilia dar nici R.Moldova. Două criterii de bază stau în spatele listei, s-a precizat la Bruxelles: evoluția pandemiei de coronavirus și strategia unei țări în limitarea consecventă a răspândirii noului virus.

Cancelara Germaniei Angela Merkel îl primește la Berlin pe președintele Franței, Emmanuel Macron pentru a discuta între altele prioritățile președinției germane a Uniunii Europene, care începe pe 1 iulie.

La Minneapolis se reia procesul lui Derek Chauvin, polițistul alb care l-a ucis, în pe 25 mai pe George Floyd, afroamerican de 46 de ani, în timp ce-l țintuia cu genunchiul la pământ. Uciderea lui Floyd a provocat cele mai mari proteste antirasiale din ultimele decenii în America, proteste care s-au extins în lumea întreagă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG