Linkuri accesibilitate

Au fost date publicității declarațiile fiscale ale fostului președinte Trump pe care el voia să le țină secrete


Comisia pentru impozite a Camerei Reprezentanților din Congresul american a dat publicității vineri evidențele fiscale pe șase ani ale lui Donald Trump, dezvăluind documente pe care fostul președinte a încercat din răsputeri să le păstreze secrete, iar asta este încă o lovitură pentru Trump, care a anunțat că va candida pentru un nou mandat la Casa Albă în alegerile prezidențiale americane din 2024, relatează agenția Reuters.

Comisia pentru impozite, controlată încă de democrați, a publicat declarațiile fiscale ale lui Trump din perioada 2015-2020, punând capăt unei dispute de mai mulți ani între fostul președinte republican și parlamentarii democrați, soluționată abia luna trecută de Curtea Supremă a Statelor Unite.

Veniturile și obligațiile fiscale ale lui Trump au fluctuat dramatic între 2015-2020

În replică, Trump a avertizat că acțiunea Comisiei va avea consecințe grave și s-a folosit de ocazie pentru a solicita donații pentru campania sa electorală.

Evidențele fiscale ale lui Trump vor fi acum disponibile pentru a fi cercetate în amănunt de jurnaliști, experți fiscali independenți și alții în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2024, și ar putea arunca o lumină asupra averii lui Trump, asupra modului cum s-au derulat afacerile sale și asupra felului în care se bănuiește că și-a redus obligațiile fiscale.

Între cele aproape 6.000 de pagini din dosar, peste 2.700 de pagini sunt declarații fiscale personale ale lui Trump și ale soției sale Melania, iar alte peste 3.000 de pagini sunt declarații fiscale legate de afacerile sale.

Trump și soția lui au plătit taxe puțin, sau deloc, în cîțiva ani din perioada 2015-2020

Potrivit agenției Reuters, documentele arată că veniturile și obligațiile fiscale ale lui Trump au fluctuat dramatic din 2015 până în 2020, în timpul primei sale candidaturi la președinție și al mandatului care a urmat. El și soția lui au solicitat deduceri, au pretins că au avut pierderi mari, și au plătit impozit pe venit puțin, sau deloc, în câțiva din acești ani.

Trump, un om de afaceri care a ajuns la Casa Albă în 2017, a fost primul candidat la președinția americană din ultimele decenii care nu și-a făcut publice declarațiile fiscale. El a dat în judecată Comisia pentru impozite, în încercarea de a ține departe de ochii lumii aceste declarații, dar Curtea Supremă a decis în favoarea Comisiei.

În concluziile date publicității săptămâna trecută, Comisia a spus că Serviciul de Colectare a Impozitelor și-a încălcat propriile reguli, nefăcând nici o revizie contabilă legată deTrump timp de trei din cei patru ani cât acesta a fost președinte.

Președintele Comisiei de impozite: IRS nu și-a făcut datoria

„Descoperirile noastre s-au dovedit a fi simple – IRS nu a început revizia contabilă obligatorie a fostului președinte până când eu nu am făcut cererea inițială”, a declarat într-un comunicat oficial Richard Neal, președintele Comisiei pentru Impozite a Camerei Reprezentanților.

Neal a cerut pentru prima dată evidențele fiscale ale lui Trump în 2019, argumentând că Congresul avea nevoie de ele pentru a afla dacă legislația privind declarațiile fiscale prezidențiale este respectată.

Publicarea evidențelor fiscale ale lui Donald Trump este cea mai recentă lovitură pentru fostul președinte, acum în vârstă de 76 de ani, care a fost pus sub acuzare în vederea suspendării (impeachment) de două ori în Camera Reprezentanților, pe vremea când era condusă de democrați, fiind însă achitat în ambele rânduri de Senat. Trump se confruntă cu mai multe probleme juridice în timp ce a anunțat că va candida din nou la președinția Statelor Unite în 2024.

La începutul acestei luni, Comisia Camerei care a anchetat atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului de către susținătorii lui Trump le-a cerut procurorilor federali să-l acuze pe acesta pentru patru infracțiuni, între care obstrucționarea justiției și insurecție, și pentru rolul jucat său în revolta care s-a soldat cu moartea a patru persoane.

Răspunsul lui Trump

Donal Trump a dat publicității o declarație în care spune că „Democrații nu ar fi trebuit să facă asta niciodată, Curtea Supremă nu ar fi trebuit să aprobe asta niciodată, și [publicarea evidențelor fiscale] va duce la lucruri oribile pentru atât de mulți oameni”.

„Marea divizare din Statele Unite se va înrăutăți mult mai mult acum. Democrații din stânga radicală au făcut arme din toate, dar nu uitați, aceasta este o stradă periculoasă cu două sensuri!”, a spus Trump.

Cel mai de seamă Republican din Comisia pentru impozite a Camerei Reprezentanților, Kevin Brady, a avertizat că viitorii președinți ai acestei comisii vor avea o putere „aproape nelimitată” de a face publice declarațiile fiscale ale unor cetățeni privați, inclusiv ale „dușmanilor politici”.

„Aceasta e o pată regretabilă pe Comisia pentru impozite șipe Congres și va face ca politica americană să fie și mai dezbinătoare și descurajatoare. Pe termen lung, democrații vor ajunge să regrete asta”, a spus Brady într-un comunicat.

Democrații s-au aflat într-o cursă contra-cronometru

Datele publicate anterior de comisie au arătat că Trump nu a plătit niciun impozit pe venit în 2020, ultimul său an complet de mandat, în ciuda veniturilor de milioane de dolari aduse de imensul său imperiu de afaceri.

Democrații au fost într-o cursă contra-cronometru pentru a gestiona declarațiile fiscale ale lui Trump odată obținute, având în vedere că Republicanii vor prelua marți conducerea Camerei Reprezentanților, după ce au câștigat o majoritate redusă în alegerile de la mijloc de mandat din noiembrie.

Înainte de vacanța de iarnă, Camera Reprezentanților, controlată de democrați, a adoptat un proiect de lege care prevede că Serviciul Fiscal Intern (IRS) e obligat să termine reviziile contabile ale declarațiilor fiscale date de președinții în termen de 90 de zile de la învestirea acestora, relatează Reuters.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG