Linkuri accesibilitate

Audierile în ancheta privind destituirea lui Trump se accelerează


Jennifer Williams și Alexander Vindman, în timpul audierilor în Congresul american
Jennifer Williams și Alexander Vindman, în timpul audierilor în Congresul american

Cum evolueaza audierile din Congres cu privire la posibila punere sub acuzare a presedintelui Trump, in legatura cu alegatii legate de un troc cu Ucraina - ajutor militar, in schimbul unei investigatii indreptata impotriva familiei fostului vice-presedinte Biden? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Audierile din comisia specializata a Camerei Reprezentantilor controlata de democrati se accelereaza. Ieri, conducerea democrata a prezentat doi martori si republicanii – altii doi.

Locotenent colonelul Alexander Vindman si consiliera vice-presedintelui Pence, Jennifer Williams, care au auzit in direct conversatia telefonica dintre presedintii Trump si Zelensky – care a declansat actuala investigatie – au spus ca respectiva convorbire a fost problematica – Vindman raportind-o superiorilor sai, in timp ce Williams nu a facut-o.


Dar asteptata cu mare interes a fost depozitia fostului trimis special american pentru Ucraina, Kurt Volker, acesta facind parte din grupul de oficialitati si persoane particulare americane, care a jucat un rol important in raporturile cu Kievul.

Initial, Volker a negat ca ar fi stiut de un troc. Ulterior insa alti martori i-au pus sub semnul intrebarii unele afirmatii si de aceea revenirea lui Volker, de data asta intr-o audiere cu public, a stirnit interes, pentru a se vedea daca isi schimba sau nu depozitia, asa cum a facut ambasadorul american la Uniunea Europeana, Gordon Sondland, si el parte a acelui grup de influenta.

Volker si-a modificat declaratia, rememorind ca Sondland a ridicat problema investigatiilor, intr-o intilnire la Casa Alba cu oficialitati ucrainene, si ca el si alti participanti au considerat acea interventie nepotrivita, in acel context. Volker a spus ca, desi stia despre investigatiile cerute de administratia Trump, nu a aflat decit recent ca acestea il vizau pe Biden, rivalul politic al presedintelui.

Celalalt martor, consilierul de la Consiliul pentru Securitate Nationala, Tim Morrison, a reiterat ca Sondland i-a spus si lui ca ajutorul militar pentru Ucraina, in valoare de 400 de milioane de dolari, va fi livrat daca presedintele Zelensky anunta investigatiile.


Volker a aratat ca daca ar fi stiut ca Biden e vizat, ar fi obiectat. El considera nefondate alegatiile impotriva lui Biden si fostei ambasadoare americane la Kiev. Fostul reprezentant american a declarat ca l-a avertizat pe presedintele Zelensky ca avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, influenteaza negativ maniera in care seful executivului american priveste Ucraina.

La rindul sau, Morisson a spus ca el a recomandat ca accesul la convorbirea telefonica Trump-Zelensky sa fie restrictionat, nu pentru ca ar fi considerat ca este ceva ilegal, ci pentru ca putea fi interpretata, in actualul context politic tensionat. Morisson este cel care a ridicat problema trocului in fata consilierului pentru securitate nationala John Bolton, care i-a cerut sa discute cu avocatii Consiliului pentru Securitate Nationala.

XS
SM
MD
LG