Linkuri accesibilitate

AUR, materiile minore și antisemitismul


Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atacă în forță de pe poziții extremiste subiectele cele mai sensibile ale istoriei autohtone, sub pretextul că în ultimii ani elevii nu mai primesc ceea ce copreședintele AUR, Claudiu Târziu, numește o „educație clasică”. Declarațiile naționaliste ale liderilor AUR pornesc de la faptul că începând cu anul școlar 2023-2024 intră în vigoare Legea privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului (Legea 276/2021),lege promulgată de președintele Klaus Iohannis acum o lună și jumătate.

În același timp, reprezentanții AUR au preluat din mers o sesizare a colegilor parlamentari de la Uniunea Salvați România (USR), care s-au plâns că anul acesta au fost eliminate olimpiadele de română, istorie și engleză.

George Simion ȘI Claudiu Tarziu, co-președinți AUR
George Simion ȘI Claudiu Tarziu, co-președinți AUR

Liderii AUR au început o campanie naționalistă din acest punct, cerându-i în primul rând ministrului Educației să repare lucrurile. Alianța pentru Unirea Românilor vorbește despre „o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România” prin „ridicarea la rangul de materii” a unor teme pe care Claudiu Târziu de la AUR le consideră „teme minore” sau care din punctul lui de vedere ar trebui să fie doar „simple lecții” în interiorul materiilor existente. Copreședintele AUR dă două exemple în acest context: istoria Holocaustului și educația sexuală.

Liderii AUR au fost enervați încă de astă toamnă când Legea privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului a trecut în regim de urgență prin parlament.

Încă de atunci, domnul Târziu spunea că nu înţelege cui ajută un astfel de act normativ, fiindcă din punctul lui de vedere n-ar fi existat în România „niciun caz serios de antisemitism” în ultimii "20-30 de ani". În fiecare an sunt înregistrate, însă, profanări ale cimitirelor evreiești, iar procurorii închid dosarele fără să-i găsească pe vinovați. Tot mai multe site-uri sunt tolerate, cu toate că au conținuturi naționaliste, antisemite și homofobe, iar discursul extremist este acum parte a dezbaterilor parlamentare.

Ambasadorul Israelului la Bucureşti David Saranga a declarat că este condamnabilă „atitudinea şi afirmaţiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o «temă minoră» de abordat în sistemul educaţional din România”.

Potrivit unui sondaj comandat de Institutul Elie Wiesel și dat publicității acum două săptămâni 65% dintre români apreciază că Holocaustul s-a întâmplat în Germania, 52% în alte ţări şi doar 32% consideră că acesta s-a întâmplat şi în România. Aceeași cercetare scoate în evidență că mai mult de o treime dintre români ȋi percep pe romi drept o ameninţare sau o problemă pentru țară.

Deputatul liberal Alexandru Muraru cere scoaterea în afara legii a Alianței pentru Unirea Românilor, considerând că acest partid a depășit demult limita acceptabilității. AUR a elogiat criminali de război în Parlament, liderii formațiunii au discursuri antisemite, iar acum două săptămâni reprezentanţii şi adepţii Alianței pentru Unirea Românilor au desenat semnul svasticii pe steagul UE în curtea Parlamentului, un atac la simbolurile democraţiei, după cum a subliniat deputatul PNL:

„România are datoria de a apăra memoria victimelor Holocaustului, avem instrumente, instituţii şi voinţă politică pentru a duce la bun sfârşit această misiune”

În vreme ce Alexandru Muraru, care este totodată şi Reprezentant Special al Guvernului pentru Combaterea Xenofobiei şi Antisemitismului, monitorizează atent ce face AUR și strânge probele incriminatoare, Ministerul Educaţiei a explicat de suspendarea olimpiadelor nu are nicio legătură cu subminarea materiilor care țin de fibra națională: „din păcate, contextul epidemiologic nu permite reluarea tuturor acestor competiţii în condiţii de siguranţă", astfel că prima selecţie s-a făcut pentru a permite participarea României la competiţiile internaţionale anunţate. Ministerul de resort a mai precizat că „în perioada următoare, listele competiţiilor vor fi actualizate cu alte olimpiade şi concursuri care nu prevăd etape internaţionale, dar au tradiţie şi participare naţională în sistemul de învăţământ preuniversitar, precum olimpiadele de istorie sau de limba şi literatura română".

Ambasadorul Israelului în România a catalogat afirmațiile AUR nu doar în categoria „ignoranței”, ci și în cea a negării Holocaustului: „Reacţiile extremiste ne amintesc că ideologiile şi manifestările radicale îşi fac simţită prezenţa şi astăzi. Sunt convins că poporul român va alege adevărul istoric în defavoarea discursului antisemit”.

XS
SM
MD
LG