Linkuri accesibilitate

Aureliu Ciocoi: „Nu văd (...) niciun partid politic care să corespundă valorilor mele”


Desen de Dan Perjovschi, 2020.
Desen de Dan Perjovschi, 2020.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, care deține și portofoliul externelor, crede că în acest moment, nici un partid parlamentar nu mai contestă drumul european al R. Moldova, independent de retorica electorală. Și pentru el, acesta este un adevărat succes al politicii autohtone.

În prima parte a interviului cu Europa Liberă, premierul a asigurat că alegerile anticipate vor fi finanțate de guvern fără probleme și că Ministerul de Externe poate singur acoperi cheltuielile pentru votul în afara granițelor.

Aureliu Ciocoi: Vom menține un dialog permanent între Guvern și CEC
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:09:18 0:00

Europa Liberă: Pe linie diplomatică, cum ați caracteriza relația moldo-rusă?

Aureliu Ciocoi: „Dacă e să fiu sincer, relația Republicii Moldova cu Federația Rusă la ora actuală este într-o stare de analiză atentă a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Adică se așteaptă rezultatele alegerilor parlamentare?

Aureliu Ciocoi: „Exact. Federația Rusă cu certitudine așteaptă să vadă care vor fi rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și, probabil, cu mai mult interes așteaptă să vadă ce guvern va fi învestit în urma scrutinului parlamentar, evident, dacă va fi unul monocolor sau va fi un guvern în baza unei coaliții stabilite, dar e un lucru firesc. Eu, dacă aș fi în locul partenerilor noștri de dezvoltare, indiferent din Vest sau din Est, la fel aș sta cu ochii pe Republica Moldova să văd, până la urmă, care vor fi rezultatele exercițiului democratic din 11 iulie.”

Interviu cu premierul interimar Aureliu Ciocoi (2) - politică externă si UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:28 0:00
Link direct

Europa Liberă: Adică se așteaptă rezultatele alegerilor parlamentare anticipate?

Aureliu Ciocoi: „Da, Federația Rusă, cu certitudine, așteaptă să vadă care vor fi rezultatele alegerilor anticipate și probabil cu mai mult interes așteaptă să vadă ce guvern va fi învestit în urma scrutinului parlamentar, dacă va fi unul monocolor sau va fi un guvern în baza unei coaliții stabilite. Dar e un lucru firesc. Eu, dacă aș fi în locul partenerilor noștri de dezvoltare, indiferent dacă-s din Est sau din Vest, la fel aș sta cu ochii pe R.Moldova, să văd care vor fi rezultatele exercițiului democratic din 11 iulie.”

Europa Liberă: În campania electorală știți că actorii politici fac foarte multe declarații, unele mai deocheate decât altele...

Aureliu Ciocoi: „De asta și sunt politicieni, nu?”

Europa Liberă: Da, dar de fiecare dată se amintește despre amestecul din afară în treburile R.Moldova. Iată, cum pare R.Moldova în afară atunci când se spune că la Chișinău cineva a spus că America e de vină, UE e de vină, că se implică, factorul rusesc e cel care cel mai mult se implică?

Aureliu Ciocoi: „Trebuie să fim conștienți de faptul că R. Moldova devine, mai ales într-o perioadă atât de sensibilă cum este o perioadă electorală, devine un platou, inclusiv, de dezbateri geopolitice nu în R. Moldova, dar între marii jucători de pe scena internațională.”

Europa Liberă: Da? Așa e?

Aureliu Ciocoi: „Așa e, din păcate. Atunci se tatonează terenu, cât de dure pot fi declarațiile de genul acesta. Nu se ia în considerație R. Moldova per se. Se încearcă o reașezare pe tabla de șah.”

Europa Liberă: Dar ce să înțeleagă cetățeanul cu drept de vot, care va trebui să decidă cui să-i dea acest vot, când i se spune că interesele Moldovei se vând Estului sau Vestului?

Aureliu Ciocoi: „Interesele Moldovei nu se vând nici Estului, nici Vestului, interesele Moldovei sunt ale noastre și noi suntem cei care trebuie să stăm la paza lor, asta e ceea ce trebuie să înțeleagă cetățeanul. Noi suntem cei care ne facem viitorul și, respectiv, nu este vorba de vânzare de interes, indiferent unde, la Est sau la Vest, este nevoie de utilizarea materiei cenușii pe care o are poporul acesta, pentru a se dezvolta, finalmente, după 30 de ani măcar.”

Europa Liberă: Dar factorul extern se poate implica?

Aureliu Ciocoi: „Factorul extern niciodată n-a dispărut din R. Moldova. Din momentul constituirii statului R. Moldova în 27 august 1991, factorul extern a fost aici permanent prezent. Și nu trebuie să mergem foarte departe, ci doar până în regiunea transnistreană, ca să ne convingem de acest lucru.”

Europa Liberă: Apropo de incidentul care a avut loc în ultimele zile în stânga Nistrului. Ați reușit să aflați ce s-a întâmplat? Pentru că am înțeles că Chișinăul a insistat să fie discutat în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), dar a fost respins.

Aureliu Ciocoi: „Astăzi urma ca acest subiect să fie discutat în cadrul CUC. Din păcate, a fost respins de către președintele delegației. Dar cu siguranță este un subiect care, cu certitudine, va fi dus până la capăt și cel care se face vinovat de moartea unui om, cu siguranță va sta la pușcărie. Crima nu poate rămâne nepedepsită, indiferent unde se face.”

Europa Liberă: Au mai fost cazuri și nu au avut finalitate. Ne amintim de cazul de la podul Vadul lui Vodă

Aureliu Ciocoi: „Atunci, la 1 ianuarie, nu mai țin minte exact...”

Europa Liberă: Da.

Aureliu Ciocoi: „Da, dar atunci a fost vorba de un militar din trupele pacificatoare, care imediat după cazul acesta a fost dus din R. Moldova. și aici se complică lucrurile.”

Europa Liberă: Da, dar finalitate nu a avut.

Aureliu Ciocoi: „Nu a avut finalitate din simplul motiv că Federația Rusă nu își extrădează cetățenii. Și atunci evident că nu poate fi readus făptașul în R. Moldova și condamnat aici pentru cele săvârșite. Dar cu siguranță că dosarul este în continuare deschis. A fost deschis dosar penal și în acest caz concret și evident că făptașul va fi urmărit și în final își va primi pedeapsa.”

Europa Liberă: Pentru că ați amintit că mai multe țări nu-și extrădează cetățenii, Ilan Șor, care de ceva timp e fugar din R. Moldova, zice că e gata să aducă în haznaua statului acel miliard de dolari dispărut și că autoritățile nu iau în calcul această declarație.

Aureliu Ciocoi: „Ilan Șor ar fi bine să revină în R. Moldova și dacă nu are ce ascunde, să stea în fața instanței de judecată, să-și demonstreze nevinovăția, dacă este nevinovat sau să accepte eventuala condamnare, în cazul în care completul de judecată va găsi că este, totuși vinovat. Și în funcție de ce va putea returna bugetului R. Moldova sau Băncii Naționale a R. Moldova, va depinde severitatea acestei condamnări, va primi mai mult sau mai puțin, în funcție de valoarea returnată.”

Europa Liberă: Statul R. Moldova ar trebui să accepte acest miliard de dolari din partea lui Ilan Șor?

Aureliu Ciocoi: „Eu nu cred că Ilan Șor dispune la momentul actual de un miliard de dolari.”

Europa Liberă: El a spus că e gata să-l aducă.

Aureliu Ciocoi: „Dacă este gata să-l aducă, să vină cu miliardul de dolari în valiză la Chișinău, să meargă cu miliardul de dolari la judecătoria din Cahul...”

Europa Liberă: La Cahul, unde au avut loc peste 60 de judecăți.

Aureliu Ciocoi: „ Exact. Să prezinte acest miliard completului de judecată și să spună: oameni buni, mea culpa, recunosc că v-am adus înapoi banii furați, vă rog să mă iertați.

Europa Liberă: Deci, cel mai probabil, e și asta o declarație făcută în campania electorală, în ajunul alegerilor, că fiecare e pornit să momească alegătorul ca să-i ofere votul.

Aureliu Ciocoi: „Suntem în plină campanie electorală, care, din păcate, n-a încetat imediat după prezidențiale, a continuat în formă latentă și acum vedeți că se aprinde din ce în ce mai tare.”

Europa Liberă: Cetățenii din stânga Nistrului, cu drept de vot, cum își pot exercita această opțiune?

Aureliu Ciocoi: „Eu cred că această întrebare ar trebui s-o adresați CEC, pentru că asta e diferența, guvernul asigură financiar organizarea și desfășurarea alegerilor, dar în ce privește aspectele logistice, organizarea propriu-zisă a alegerilor, este responsabilitatea exclusivă a CEC. Și ar fi o mare greșeală ca cineva din garnitura guvernamentală să se implice în acest proces.”

Europa Liberă: Dacă am vorbi despre banii pe care Ilan Șor ar fi gata să-i aducă în R.Moldova, ne referim la miliardul dispărut...

Aureliu Ciocoi: „Furat, nu dispărut. El n-a dispărut, ci a fost furat. Haideți să spunem lucrurilor pe nume.”

Europa Liberă: Haideți să ne mai referim și la banii pe care s-a oferit Marea Britanie să-i returneze R.Moldova.

Aureliu Ciocoi: „456 de mii de lire sterline confiscate de pe conturile fiului lui Vlad Filat, pentru că dânsul nu a putut aduce argumente concludente referitor la sursa acestei sume și evident că Marea Britanie a decis că ar fi corect ca banii aceștia să fie returnați poporului R. Moldova. Din câte cunosc, suntem pe ultima sută de metri ca banii respectivi să ajungă, finalmente, în R. Moldova.”

Europa Liberă: Președinta Sandu a promis că acești bani vor fi oferiți persoanelor cu dizabilități, așa am înțeles, după ce a discutat cu ministra din Marea Britanie care a vizitat R. Moldova. Au început mai mulți demnitari din străinătate să vină în R. Moldova, ce semnal se transmite?

Aureliu Ciocoi: „Atât cât R. Moldova nu a intrat oficial în campania electorală, evident că partenerii noștri de dezvoltare caută să vină în chișinău, în primul rând, ca să se documenteze la fața locului despre situația de aici și să aibă discuții cu oficialitățile, dar și cu actorii politici mai importanți din R. Moldova, în vederea tatonării terenului privind situația post-electorală din R. Moldova. Repet: practic, atât Europa, cât și alte părți geografice ale lumii, sunt cu ochii pe noi acuma, pentru că se întâmplă procese interesante în R. Moldova.”

Europa Liberă: Dar ce așteptări are R.Moldova de la cooperarea cu UE?

Aureliu Ciocoi: „Aici nu cred că trebuie să filosofăm foarte mult. Este foarte simplu, așteptările față de UE sunt ca UE să ne ajute să ne modernizăm, să mergem ferm pe calea dezvoltării R. Moldova și creșterea nivelului de bunăstare, atingerea standardelor europene și să fim copți pentru a fi eligibili de a intra în familia europeană.”

Europa Liberă: De la 1 ianuarie și până astăzi, pentru Dvs. a devenit clar ce înseamnă o voință politică adevărată pentru promovarea reformelor?

Aureliu Ciocoi: „Da.”

Europa Liberă: Ce înseamnă?

Aureliu Ciocoi: „Un partid politic responsabil, în cazul în care reușește să câștige alegeri parlamentare și reușește, sau de unul singur, sau în coaliție cu vreun partener politic, să facă un guvern, trebuie să utilizeze primii doi ani pentru reformele dureroase.”

Europa Liberă: Deci, perioada de șoc ar fi primii doi ani?

Aureliu Ciocoi: „Primii doi ani, pentru un mandat parlamentar. Să utilizeze rapid primii doi ani pentru desfășurarea reformelor dureroase. Repet, fără terapie de șoc, nu există șansa unei dinamizări a dezvoltării oricărui stat. Amintiți-vă ce s-a întâmplat și în Polonia. Polonia a trecut prin terapia de șoc, însă acuma dezvoltarea Poloniei este una vertiginoasă.”

Europa Liberă: Și este prezentată drept modem li pentru alte state.

Aureliu Ciocoi: „Noi trebuie să trecem exact prin aceeași experiență.”

Europa Liberă: Dar ce ar însemna o perioadă de șoc?

Aureliu Ciocoi: „Ca următorii doi ani partidele care sunt la guvernare să reușească să-și spele imaginea, pentru că reformele dureroase nu sunt populare în societate, în așa fel ca pentru următorul ciclu electoral să fie apți de a merge în campania electorală cu șanse bune.”

Europa Liberă: ce sacrificiu trebuie să facă cetățenii, pentru că ei, din contra, vor auzi acuma foarte multe promisiuni, că vor fi ridicate pensiile, salariile, că vor fi deschise locuri de muncă, că vor fi atrase investiții.

Aureliu Ciocoi: „Bine, noi asta auzim în fiecare campanie electorală. Dacă vă amintiți, mai e încă în viață un politician, la noi, care în campania electorală pentru Chișinău, promitea pensii de 300-350 de euro.”

Europa Liberă: Încă pe timpul acela.

Aureliu Ciocoi, premier intermar în studioul Europei Libere, Chișinău, 13 mai 2021.
Aureliu Ciocoi, premier intermar în studioul Europei Libere, Chișinău, 13 mai 2021.

Aureliu Ciocoi: „Acuma, respectiv, promisiunea corespunzătoare, luând în considerare inflația din Europa, pensia ar trebui să fie dublă. Nu cred că trebuie să aplecăm urechea la lozincile electorale cu care vor juca hostropățul partidele politice în campania electorală. Important este ca fiecare cetățean să-și asculte inima, materia cenușie de care se bucură și să ia o decizie rațională. Pentru că atunci când iei în mână ștampila Votat, îți asumi și răspunderea pentru viitorul acestei țări.”

Europa Liberă: Ce înseamnă o terapie de șoc și ce sacrificii ar trebui să facă cetățenii în numele prosperității acestui stat?

Aureliu Ciocoi: „O terapie de șoc înseamnă reforme cardinale, care ne schimbă ritmul cotidian cu care ne-am deprins, o redimensionare a vieții noastre cotidiene. Pentru că noi, din păcate, mergem în continuare pe valul acesta pe care ne-am lansat desprinzându-ne din fosta Uniune Sovietică, un soi de mentalitate paternalistă, când fiecare consideră că statul trebuie să-i dea mură în gură, că statul este veșnic dator. Ceea ce nu este adevărat! Fiindcă fiecare din noi este dator să-și facă propria viață.”

Europa Liberă: cetățenii spun că ei achită taxele, impozitele și asta este contribuția lor.

Eu deja la MAEIE nu mai am cu cine lucra, nu am oameni.

Aureliu Ciocoi: „E adevărat. Dar taxele și impozitele lor merg la întreținerea poliției, forțelor de ordine, Armatei Naționale, sistemului de stat per se, în general, inclusiv salariul funcționarilor publici, care nu este unul foarte mare. Pentru că am tot reformat serviciul public în R.Moldova, credeți-mă, eu deja la MAEIE nu mai am cu cine lucra, nu am oameni.”

Europa Liberă: Pentru că e mic salariul?

Aureliu Ciocoi: „Pentru că salariul nu este atractiv și nu vine nimeni dintre cei competitivi, pentru că copiii buni, care au școală și au capacități bune, nu vin să lucreze la Ministerul de Externe pentru un salariu de diplomat începător de 3,5 mii de lei pe lună. Se duc în domeniul societății civile, unde se plătește mult mai bine. Și atunci, având un număr redus, plus că la ora actuală este în vigoare și un moratoriu la angajările suplimentare în instituțiile de stat, deci, nu putem angaja oameni noi în ministerele și departamentele care sunt ale guvernului. Respectiv, o terapie de șoc presupune schimbarea cardinală a modului de viață.”

Europa Liberă: Dle premier, reforme multe și fără impact sau cu un anumit grad de impact sau reforme puține și cu rezultat?

Aureliu Ciocoi: „Evident că varianta ideală e să facem reforme puține, dar cu rezultat palpabil, nu pe termen mediu și lung. Haideți să vă dau un exemplu:sistemul de învățământ. Dvs. credeți că o reformă cardinală a sistemului de învățământ va da rezultate în doi-trei ani? Nu. Orice reformă, dar noi, realmente, avem nevoie de o reformă substanțială a întregului sistem de învățămînt din R.Moldova, începând de la grădiniță și terminând cu instituțiile superioare de învățământ. Și asta nu este o glumă. Dacă noi mai continuăm să menținem actualul sistem de învățământ, nu știu dacă mai existăm ca țară în următorii 10-15 ani.”

Europa Liberă: Adică?

Aureliu Ciocoi: „Calitatea este în degradare continuă.”

Europa Liberă: Și degradarea pornește de unde?

Aureliu Ciocoi: „Degradarea pornește de la grădiniță, după care continuă la școli.”

Europa Liberă: Adică nu sunt educatori de calificare bună?

Aureliu Ciocoi: „Atâta timp cât avem profesori de 86 de ani în școlile din R.Moldova, care predau în paralel atât educația fizică, cât și orele de muncă, fizică și chimie, despre ce calitate a studiilor putem vorbi?”

Europa Liberă: Exodul, aici, și-a lăsat amprenta.

Aureliu Ciocoi: „Și nu numai. Exodul tot este o consecință a educației proaste din R. Moldova.”

Europa Liberă: S-au cumpărat diplomele, s-au cumpărat notele!

Aureliu Ciocoi: „Nu că s-au cumpărat, s-a stimulat primirea diplomelor de către studenți care nu trebuiau nici la o poștă să se apropie de diplome. Cum s-au admis la anul întâi trei sute de studenți, toți acești trei sute ajung peste trei ani să ia licența. Unde este hăcuirea asta competitivă între studenți. Noi, generația noastră, când eram studenți, vă amintiți cu cât stres veneam la sesiuni, pentru că știam că dacă nu am învățat bine, la examen am picat sesiunea, suntem exmatriculați.”

Europa Liberă: Reforma justiției – credeți că va fi cu șanse?

Aureliu Ciocoi: „Offf! M-ați călcat pe o bătătură dureroasă. Noi, din momentul aderării R.Moldova la Consiliul Europei, în 1995, tot suntem în proces continuu de reformare a justiției.”

Europa Liberă: De monitorizare.

Aureliu Ciocoi: „Nemaivorbind de procesul de monitorizare a Consiliului Europei.”

Europa Liberă: A APCE.

Aureliu Ciocoi: „A fost o etapă continuă de reformare a justiției în R.Moldova, unde s-au investit dacă nu sute, cel puțin sub un miliard de dolari și de euro de către contribuabilii europeni și americani. Ca până la urmă să avem o justiție departe de a fi independentă și lipsită de flagelul corupției. Până la urmă, este nevoie de voință politică, de politicieni care să vrea să pună capăt situației pe care o avem la ora actuală în sistemul judecătoresc. Pentru că nu cred că mai putem tolera asemenea cazuri, când un dosar examinat la o Curte X., dimineața vine pârâtul și aduce un plic cu bani judecătorului și primește câștig de cauză; după amiază vine cealaltă parte la dosar și aduce un plic mai gros și la fel primește câștig de cauză. Se ajunge la situații hilare și dacă n-ar fi atît de tragice, ar fi comice.”

Europa Liberă: Dar cum vă explicați Dvs. că, pe interior, sistemul nu reacționează?

Ne-am pomenit cu un sistem judecătoresc care este un stat în stat.

Aureliu Ciocoi: „Pentru că ne-am pomenit cu un sistem judecătoresc care este un stat în stat, care se bucură de anumite mecanisme de autonomie, oferite, iarăși, în urma multiplelor reforme în justiție, care s-au perindat din 91 încoace, și ei s-au învățat foarte bine să-și apere interesele, ei înșiși fiind, de altfel, profund corupți. Nu vreau să generalizez, evident că sunt și oameni onești în sistemul judecătoresc din R.Moldova, dar din păcate cazurile acestea de corupție sonoră în sistemul judecătoresc aruncă umbre asupra întregului sistem. E o situație care nu mai poate fi tolerată. Și atâta timp cât noi nu reușim să eliberăm de corupție sistemul judecătoresc și nu garantăm un sistem cu adevărat independent, cu o justiție corectă și transparentă, n-o să vedem nici investiții majore străine în economia noastră națională. Pentru că n-o să vină niciun investitor serios, cu bani mari, să investeacă în R.Moldova neavând siguranța investiției. Or, siguranța investiției o oferă anume sistemul judecătoresc.”

Europa Liberă: Și revenim la Consiliul Europei.

Aureliu Ciocoi: „Și revenim la Consiliul Europei.Este o rușine națională că R.Moldova rămâne să fie monitorizată o perioadă atât de îndelungată. Noi, probabil, batem recordurile și la Consiliul Europei, având deja atâția ani de la aderarea în 1995. Pe atunci eram diplomat tânăr, lucram în secția Drepturile omului, care tocmai gestiona relațiile R.Moldova cu Consiliul Europei, și îmi amintesc și acum Avizul 168 al APCE, care stipula foarte bine angajamentele pe care și le-a asumat R.Moldova la momentul aderării, împreună cu Țările Baltice.”

Europa Liberă: Exact.

Aureliu Ciocoi: „Și noi eram atunci extrem de mândri, în Ministerul de Externe, că eram doar Ministerul de Externe, fără integrarea europeană din titulatura ministerului, că am aderat la consiliul Europei înaintea Federației Ruse. Ca să ajungem după 26 de ani că R.Moldova tot bate pasul pe loc și ca un ucenic handicapat mental care rămâne repetent, să nu poată să realizeze angajamentele asumate în 95. Și rămăsese un singur angajament, la care R.Moldova mai este restantă, reforma procuraturii – 26 de ani nu s-a dorit reformarea procuraturii în conformitate cu standardele prevăzute de Consiliul Europei și, apropo, noi, nefiind capabili să ne onorăm angajamentele față de Consiliul Europei, ne aventurăm cu slogane de integrare europeană, unde e mult mai complicat.”

Europa Liberă: Și nu doar cu slogane, dar și cu promisiunea că Moldova va prezenta cererea de aderare.

Aureliu Ciocoi: „Așa e. Și mie îmi place să răspund la întrebarea: când R.Moldova va deveni membru al UE? Sau când R.Moldova va depune cererea de aderare?”

Europa Liberă: Și dacă vă place atât de mult, care e răspunsul?

Aureliu Ciocoi: „Răspunsul la ambele întrebări este unul foarte simplu: atunci când noi ne vom face temele pentru acasă. Pentru că noi suntem ce care sau vrem, sau nu vrem. Din păcate, până la ora actuală, îmi pare rău să constat, dar se pare că nu se vrea. Pentru că, dacă s-ar fi vrut, credeți-mă că în doi ani și trei mișcări, noi am fi implementat în legislația națională standardele europene, am fi atins criteriile de la Maastricht, ca să devenim eligibili măcar pentru obținerea statutului de stat candidat la UE. Și dacă obține acest statut, avem acces la cu totul alte fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii și a economiei naționale a R.Moldova.”

Europa Liberă: Deci când ziceți că voința politică e lipsă, vă referiți, inclusiv, la acei politicieni care pun interesul de partid, interesul personal mai presus decât cel național?

Aureliu Ciocoi: „După mine, este un singur interes când cineva se aventurează în politică: doar interesul național! Și toată experiența mea acumulată de-a lungul activității de diplomat al acestei țări a fost să-mi servesc țara. Și chiar mă doare când văd că unul sau altul își pun fie interesele personale, sau de grup, sau de partid mai presus decât interesele naționale.”

Europa Liberă: N-ați cochetat niciodată cu politica?

Nu văd la ora actuală, în R.Moldova, niciun partid politic care să corespundă valorilor mele.

Aureliu Ciocoi: „Vă spun sincer, nu văd la ora actuală, în R.Moldova, niciun partid politic care să corespundă valorilor mele.”

Europa Liberă: Atunci de ce nu-l formați?

Aureliu Ciocoi: „Pentru ce? Ca să mai adaug un partid, pe lîngă cele 53 oficial înregistrate la Ministerul Justiției?”

Europa Liberă: Vă duceți în unul din cele existente și-l schimbați pe interior, astfel încât să corespundă cu intențiile Dvs.

Aureliu Ciocoi: „Spuneți-mi, vă rog, câte partide politice din R.Moldova cunoașteți Dvs., care în urma unor nereușite politice și-au schimbat conducerea politică prin congresul convocat de partid?”

Europa Liberă: Aproape că nu există un asemenea caz.

Aureliu Ciocoi: „Vedeți? Asta e.”

Europa Liberă: Deci, liderii partidelor.

Aureliu Ciocoi: „Atâta timp cât democrația nu începe nemijlocit din partidele politice care pretind să guverneze această țară, despre care democrație vorbim noi la un nivel ierarhic mai înalt? Democrația începe nemijlocit în partidele care pretind că vin în parlament să dezvolte democrația.”

Europa Liberă: Dar ce veți face după ce încheiați misiunea în fruntea guvernului interimar?

Aureliu Ciocoi: „Sincer, nu știu.”

Europa Liberă: Dar vreți să reveniți ca șef de misiune diplomatică?

Aureliu Ciocoi: „Nu știu. Încă nu am primit nicio ofertă. Îmi continui interimatul așa cum pot, respectând buchia legii și încercând să nu admitem iregularități în activitatea guvernului și în activitatea statului, după care vom vedea. Cu siguranță, după ce-mi închei mandatul și-i transmit cheia viitorului prim-ministru cu mandat deplin, o să vreau să merg undeva să mă odihnesc cu familia. Dar după aceea, atâta timp cât am mâini și picioare, cred că nu voi duce lipsă de o bucată de pâine.”

Europa Liberă: Și totuși deseori am auzit și lucruri neplăcute pentru cariera Dvs. de diplomat, atunci când, pe timpul unui regim, ați fost și indezirabil pentru cei de-acasă?

Aureliu Ciocoi: „Asta e soarta oricărui diplomat care-și servește țara. Nu poți să placi tuturor.”

Europa Liberă: Dacă ați avea ocazia să discutați cu dl Plahotniuc, ați avea ce să-i spuneți?

Aureliu Ciocoi: „Cred că da, aș avea ce să-i spun. Întrebarea e sub ce formă ar avea loc această discuție?”

Europa Liberă: Păi, nu știu, fie că vine de bună voie, fie că e adus în cătușe acasă.

Aureliu Ciocoi: „Nu știu. Niciodată nu m-am ferit de discuții când numele pe care îl poartă un personaj sau altul, până la urmă, sunt ferm convins că în urma discuției appre adevărul și argumentele care sunt invocate de o parte și de alta, dacă este o discuție civilizată, evident. Atunci această discuție poate fi chiar și plăcută.”

Europa Liberă: Acum mai sunteți între ciocan și nicovală?

Aureliu Ciocoi: „Atâta timp cât suntem în poziție de interimat, evident că suntem între ciocan și nicovală.”

Europa Liberă: Ce părere aveți despre ceea ce se întâmplă în relația Israel – Fâșia Gaza?

Aureliu Ciocoi: „O, ne ducem atât de departe? E foarte complicat ce se întâmplă acum în conflictul acesta palestiniano-israelian, dar probabil că o doză de vină o au ambele părți, pentru că atunci când încep a răsuna rafale de mitralieră sau explozii de rachete, cu certitudine că nu poate fi doar unul blamat pentru declanșarea acestor ostilități. Singura soluție, și e firesc, e să revină la masa tratativelor, la masa negocierilor, oprindu-se vărsarea de sânge. Vedeți și Dvs. imaginile astea transmise de televiziuni, de canalele internaționale, este groaznic ce se întâmplă. Pe deoparte, eu înțeleg și dreptul la legitimă apărare pe care îl aplică Israelul încercând să-și apere cetățenii, pentru că totuși pentru prima dată am văzut imaginile acelea cu sutele de rachete lansate din Fâșia Gaza în direcția orașelor din Israel; pe de altă parte, trebuie să vedem și argumentele invocate de palestinienii care locuiesc în Fâșia Gaza.”

Europa Liberă: Acolo neînțelegerile sunt de lungă durată. Pacea în Orientul Mijlociu este foarte greu de asigurat, asta a arătat până acum ceea ce se întâmplă acolo.

Aureliu Ciocoi: „Sper foarte mult la suficientă maturitate și inteligență pentru a depăși și această criză care s-a declanșat în orientul mijlociu.”

Europa Liberă: Și chiar pe final, până unde a ajuns cazul cetățeanului ucrainean răpit, Ceaus?

Aureliu Ciocoi: Trebuie să-i întrebăm pe colegii din cadrul Procuraturii Generale până unde au ajuns cu examinarea dosarului și a dosarului penal deschis pe acest caz. Pot doar să repet discuția pe care am avut-o cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care m-a asigurat oficial, și nu am motive să nu cred ceea ce spune un ministru de externe în numele statului pe care-l reprezintă, structurile statului ucrainean nicidecum nu au fost implicate în acest fapt. Rămâne să vedem la nivelul acelor grupuri moldo-ucrainene despre care am convenit în cadrul discuției telefonice care a avut loc, să vedem dacă acest grup interguvernamental, interstatal va ajunge la niște concluzii.

Între timp, cunoașteți foarte bine, că este în parlamentul R.Moldova această comisie specială de investigație a acestui caz. Sper foarte mult că și serviciile noastre speciale au prezentat informațiile pertinente comisiei corespunzătoare. Să vedem care sunt concluziile comisiei. Dar noi continuăm să lucrăm pe bilaterală cu guvernul ucrainean, în sensul elucidării tuturor circumstanțelor care au produs acest rapt în plină zi din centrul Chișinăului, practic.”

Europa Liberă: Și chiar pe sfârșit, ce s-ar putea întâmpla în R. Moldova în eventualitatea că la putere ajung cei cu viziuni de stânga sau că vin cei cu viziuni de dreapta, cei care vor să ducă Moldova mai spre Federația Rusă și cei care vor să fie continuat parcursul european?

Toate partidele politice reprezentate în parlamentul țării nu mai pun la îndoială valoarea Acordului de Asociere cu UE.

Aureliu Ciocoi: „Nu cred că noi suntem în poziția să mai divizăm spectrul politic din R.Moldova în unul clar proeuropean și în altul clar pro Federația Rusă. Eu tot mai mult mă conving că noi am atins un punct, foarte important, de altfel, pentru dezvoltarea R.Moldova, când, practic, toate partidele politice care sunt reprezentate în parlamentul țării noastre nu mai pun la îndoială valoarea Acordului de Asociere cu UE și trebuie să recunoaștem că chiar e o realizare politică, până la urmă. Că, din motive doctrinare sau din motive de interes doctrinar, unii actori politici totuși încearcă să facă această dezbinare între Est și Vest, e altceva, dar per se, grosso modo, nu cred că mai avem vreun partid politic care să pună un semn de întrebare în raport cu Acordul de Asociere pe care-l are R.Moldova cu UE. Prin urmare, există un consens național politic în acest sens, care spune foarte clar că viitorul R.Moldova este totuși prin atingerea standardelor UE. Dacă cineva, poate, încearcă să evite sintagma integrare europeană, foarte bine, mergem pe versiunea modernizare europeană a R.Moldova. Și atunci oricum suntem în avantaj, oricum mergem înainte.”

Europa Liberă: Ziceți că, practic, nu ar mai exista o fracțiune politică care să pună la îndoială Acordul de Asociere sau să ceară denunțarea lui, dar îmi amintesc acuma un ultim comunicat de presă Ministerului de Afaceri Externe rus care spunea că Moldova nu trebuie niciodată să uite că este parte a CSI, că este membru cu statut de observator la Uniunea Euroasiatică și acolo mai continuau.

Aureliu Ciocoi: „Și care e legătura cu perspectiva europeană?”

Europa Liberă: Vă zic că Moscova, totuși, s-ar părea că mai continuă să nu vadă cu ochi buni acest parcurs european.

Aureliu Ciocoi: „Până la urmă, este decizia suverană a poporului acestei țări. Și de aceea spun: e foarte important să avem un sistem de învățământ foarte bun, ca populația noastră să fie bine instruită, să poată gândi cu discernământ, să poată trage concluzii corecte, să poată lua decizii corecte! Pentru că R.Moldova este în aceeași situație ca și Japonia, noi nu avem resurse naturale, nu avem bogățiii subterane. Singurul potențial pe care-l are R.Moldova este resursa umană. Respectiv, noi trebuie să investim masiv în învățământ, în materia cenușie a acestui popor și atâta timp cât noi nu vom crește intelectual, și nu ne vom bucura de noi și noi intelectuali în R.Moldova, atâta timp va fi ușor să fin influențați din afară.”

Europa Liberă: Dar voința politică pentru reforme? Cum ziceați Dvs., doi ani ar trebui reforme dure, care ar avea un impact în următorii doi ani ai viitorului parlament, voința politică o puteți egala și dacă vin forțele din tabăra de stânga sau dacă vin forțele din tabăra de dreapta?

Aureliu Ciocoi: „Voința politică nu depinde din ce tabără vine partidul X sau partidul Y. Voința politică vine din dorința de a schimba lucrurile spre bine în R.Moldova. Asta înseamnă voința politică a unui politician care se aventurează în campaniile electorale. Mă doare gura deja să tot spun că este interesul național al R.Moldova și că de aici trebuie să pornească toate jocurile politice care se fac în R.Moldova. Exclusiv pentru interesul național al țării, care trebuie promovat și apărat. Atât!”

Europa Liberă: Dar cum definiți interesul național (și chiar punem punct)?

Aureliu Ciocoi: „Foarte simplu: prosperitatea țării, siguranța țării, dezvoltarea țării și modernizarea țării. Dacă întrunim toate aceste patru elemente, credeți-mă că o să vină vremea când UE o să ne tragă de mânecă și o să ne spună: Hai, vă rog, intrați, ușa e deschisă!

Europa Liberă: Și e aproape ziua asta? Cine o apropie?

Aureliu Ciocoi: „Haideți să revenim la sistemul de educație, trebuie să-i creștem astăzi, ca mâine să-i avem!”

Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție și vă mai așteptăm și cu alte ocazii!

Aureliu Ciocoi: „Vă mulțumesc și eu cu mare drag.”

XS
SM
MD
LG