Linkuri accesibilitate

Austria investighează uciderea unui azilant cecen


Mamikhan Umarov
Mamikhan Umarov

Poliția austriacă investighează dacă uciderea unui azilant cecen în apropierea Vienei la sfârșitul săptămânii a fost un asasinat politic sau are legătură cu crima organizată.

Poliția a arestat doi ruși din Cecenia în legătură cu ancheta tot mai amplă asupra uciderii la 4 iulie a victimei identificate de autorități doar ca un bărbat rus în vârstă de 43 de ani.

Austria investighează uciderea unui azilant cecen
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00
Link direct

Presa locală din Austria a relatat că azilantul rus a fost împușcat cu cinci gloanțe lângă un atelier de reparații auto din apropierea unui centru comercial, în suburbia vieneză Gerasdorf.

Deși poliția austriacă nu a dezvăluit numele victimei, surse din diaspora cecenă au spus Europei Libere că el era Mamikhan Umarov, stabilit în Austria în 2005. Azil politic a primit doi ani mai târziu. Umarov, cunoscut și ca Anzor din Viena, dar și sub numele de împrumut Martin Beck, era un fost separatist cecen și critic al liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Ramzan Kadîrov (dreapta) în vizită la Vladimir Putin pentru a viziona filmul lui Nikita Mihalkov „12" la reședința de la Novo-Ogaryovo
Ramzan Kadîrov (dreapta) în vizită la Vladimir Putin pentru a viziona filmul lui Nikita Mihalkov „12" la reședința de la Novo-Ogaryovo

Poliția austriacă a spus că i-a oferit lui Umarov protecție, dar el n-a acceptat-o.

Principalul suspect, identificat de EL ca Sarali Akhtaev, de 47 de ani, a fost capturat de poliție la câteva ore după crimă, la 200 km depărtare de capitală, în orașul Linz, după o urmărire polițienească de amploare.

Poliția a arestat și alt bărbat, identificat de EL ca Salman Magamadov, de 37 de ani, care a avut inițial calitatea de martor.

Ambii bărbați sunt cetățeni ruși de etnie cecenă care au primit azil după ce s-au stabilit în Austria la începutul anilor 2000.

Cazul este anchetat de o structură de informații și anti-teroristă austriacă. Șeful agenției, Roland Scherscher a spus că în spatele omorului s-ar putea afla un motiv politic sau o ceartă.

În interviuri și postări pe rețele, Umarov spusese că a fost mercenar și că a lucrat la sfârșitul anilor 1990 în serviciul de securitate al statului independent de facto, cecen - Ichkeria.

Umarov a acuzat frecvent forțele de securitate rusești că ar fi pus la cale asasinări de foști separatiști ceceni în țări europene, iar în unele cazuri a postat ceea ce spunea că sunt înregistrări audio cu oficiali discutând asemenea comploturi.

În februarie și-a creat propriul canal pe YouTube, postând 30 de videouri, cel mai recent la 2 iulie. Majoritatea înregistrărilor făcute în limba cecenă se termină cu remarci insultătoare despre Kadîrov, despre familia și colaboratorii lui. Majoritatea videourilor au fost văzute de cel puțin 250.000 de ori.

Umarov ar fi urmat să fie un martor cheie într-o anchetă ucraineană asupra tentative de asasinare din octombrie 2017 a lui Adam Osmayev, un comandant cecen care a luptat împotriva separatiștilor pro-ruși în Donbass, dar nu i s-a permis intrarea în Ucraina. Soția lui Osmayev, Amina Okuyeva, a fost ucisă în tentativa de asasinare a soțului.

Grupări pentru apărarea drepturilor omului l-au acuzat frecvent pe Ramzan Kadîrov, are conduce Cecenia din 2007, de numeroase abuzuri, inclusiv răpiri, tortură, ucideri extrajudiciare, dispariții, comenzi de omoruri împotriva unor adversari politici sau personali atât în Rusia, cât și în străinătate.

Tumso Abdurakhmanov
Tumso Abdurakhmanov

În februarie, bloggerul cecen Tumso Abdurakhmanov a fost atacat în Suedia, dar a reușit să-l prindă pe atacator și l-a predat autorităților.

În martie 2019, președintele parlamentului cecen, Magomed Daudov, a promis că Abdurakhmanov va fi ucis.

În august 2019, georgianul Zelimkhan Khangoshvili, un fost separatist cecen, a fost împușcat mortal la Berlin. Procurorii germani au acuzat de omor un cetățean rus și au spus că crima a fost comandată de conducerea rusă.

Ziarul austriac Kurier a relatat că poliția ia de asemenea în calcul în cazul lui Umarov varianta criminalității organizate sau reglărilor de conturi între clanuri cecene. Umarov avea cazier în Austria și a fost recrutat ca informator al poliției, a mai scris Kurier. În 2017 a fost printre cei 22 de ceceni arestați la Viena pentru port ilegal de armă. El a avut de asemenea legături cu un caz de extorcare de bani și fraudă în asigurări și s-a aflat în închisoare până în 2019, când a fost eliberat condiționat.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG