Linkuri accesibilitate

Darnică în Italia pentru Covid-19, Rusia își persecută criticii acasă


„From Russia with Love” - ajutoare pentru Italia.
„From Russia with Love” - ajutoare pentru Italia.

“Aici nu suntem în Cecenia.” (jurnalistul italian Jacopo Iacoboni către ministerul rus al apărării)

Ajutoarele trimis de Rusia în Italia pentru a o ajuta în lupta împotriva epidemiei de Covid-19 au dat naștere unor polemici, cea mai frecventă acuzație fiind aceea că este o operațiune de PR și că totul a avut ca scop doar a proiecta în minți imaginea unor militari ruși în Roma, sau în drum cu camioanele spre epicentrul italian al epidemiei, spre Bergamo, purtând steaguri rusești și afișe cu: “From Russia with Love”.

Un lucru e sigur, Kremlinul nu gustă deloc asemenea acuzații, iar reacția a părut disproporționată, dând naștere la ceea ce poate fi interpretat drept amenințări.

Astfel, cum a rezumat-o agenția Bloomberg, ministerul rus al apărării a reacționat violent în urma unui articol din cotidianul La Stampa, din Torino, în zona epicentrului, care afirma că unii din militarii ruși trimiși în Italia ar aparține în realitate serviciilor secrete. Ministerul rus al apărării, prin persoana purtătorului de cuvânt Igor Konașenkov, a spus de îndată că ziarul italian “își sapă singur groapa” cu asemenea afirmații “rusofobe”.

Într-un comunicat comun, ministerul italian de externe și cel al apărării au mulțumit Rusiei, dar au condamnat “tonul inoportun al anumitor formule”. “Libertatea de exprimare și dreptul de a critica” sunt valori fundamentale ale țării noastre, au amintit cele două ministere italiene.

Maurizio Molinari, redactorul șef al cotidianului La Stampa, s-a declarat mâhnit de “flagranta lipsă de respect” a părții rusești pentru libertatea presei.

La Stampa scrisese că 80% din materialul trimis de Rusia este inutilizabil și că unii din militarii trimiși de Rusia sunt probabil agenți GRU (despre mult temutele servicii secrete ale armatei ruse, GRU, rivale cu FSB, am mai scris aici). La Roma, cotidianul național La Repubblica îl citează pe autorul articolului, jurnalistul Jacopo Iacoboni, care transmite ministerului rus al apărării: “Aici nu suntem în Cecenia”.

În Rusia, în acest timp, Anastasia Vasilieva, șefa unui sindicat al doctorilor care a criticat răspunsul autorităților în fața pandemiei a fost arestată și amendată vineri, 3 aprilie, în timpul unei deplasări pentru a verifica dotarea unor spitale de provincie.

Sindicatul ei de medici Alianța doctorilor (Альянс врачей) se află de mult în vizorul autorităților, întrucât este sprijinit de principalul opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi. Unul din colegii Anastasiei Vasilieva a postat pe Twitter imagini ale arestării, spunând că ea a leșinat din pricina tratamentului brutal și că felul în care ea a fost arestată este “fascism adevărat”.

În final, Vasilieva a primit o amendă (pentru nerespectarea regimului izolării) și a fost eliberată, însă Amnesty International a condamnat arestarea ei, spunând că "este uluitor că autoritățile din Rusia par a se teme de critici mai mult decât de pandemia COVID-19."

Intr-un interviu cu Europa Liberă (Radio Svoboda) pe 20 martie ea spusese că
"autoritățile mint și nu vor să se afle starea dezastruoasă a sistemului medical."

Igor Trunov, șeful secției din Moscova a Crucii Roșii a spus la rândul lui, pe 26 martie, că cel puțin 17 regiuni ale Rusiei nu au niciun ventilator și nu posedă nici un fel de echipament medical esențial.

Numărul de cazuri de COVID-19 confirmate oficial în Russia este astăzi de 5.389. Tot așa, oficial 45 de personae au murit din cauza virusului.

Astăzi, Rusia a anunțat suprimarea temporară a legăturii feroviare către enclava Kaliningrad de la marea Baltică.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG