Linkuri accesibilitate

Fostul vicecancelar al Austriei, Heinz-Christian Strache, judecat pentru presupuse acte de corupție


Heinz-Christian Strache
Heinz-Christian Strache

Fostul vicecancelar al Austriei și liderul îndelungat al Partidului Libertății de extremă dreaptă Heinz-Christian Strache este programat să fie judecat pentru presupuse acte de corupție astăzi într-un caz legat de un scandal care a dus la căderea guvernului din care a făcut parte.

Heinz-Christian Strache a fost forțat să demisioneze din funcția de vicecancelar în 2019 după publicarea unui videoclip care arăta că oferă contracte în schimbul donațiilor politice de la o femeie care se prezentase ca investitor rus în Austria. Întâlnirea a avut loc pe insula spaniolă Ibiza în iulie 2017, cu trei luni înainte de alegerile care au adus la putere Partidul pentru Libertate al lui Strache și el a obținut funcția de vicecancelar.

Pe lângă o agendă anti-imigrație și promovarea legăturilor cu partidele de extremă dreaptă, Partidul Libertății a fost investigat pentru suspiciuni de promovare a intereselor rusești în Austria.

Procesul care se deschide astăzi se referă la acuzațiile că Strache ar fi ajutat la schimbarea unei legi pentru un donator bogat al Partidului Libertății, când Strache se afla într-un guvern de coaliție cu Partidul Popular de centru-dreapta al cancelarului Sebastian Kurz.

Când a apărut videoclipul întâlnirii de la Ibiza, coaliția s-a prăbușit. Sebastian Kurz a redevenit cancelar după un nou scrutin anticipat.

Avocatul lui Strache a spus că nici el, nici clientul său nu vor comenta înainte sau în timpul procedurilor, informează agenția AFP.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG