Linkuri accesibilitate

Austria, Scandalul Ibiza și extrema dreaptă europeană


Proteste la Viena după anunțul scandalului „Ibizagate”
Proteste la Viena după anunțul scandalului „Ibizagate”

„Scandalul Ibiza” sau scandalul „donațiilor rusești” a îngropat conducerea partidului de extrema dreaptă din Austria, Partidul Libertății (FPÖ), a dus la destrămarea coaliției de guvernare de la Viena și la convocarea de alegeri anticitate, după toate probabilitățile în septembrie. Și a relansat un hit al anilor '90. „Wow, we're going to Ibiza” cântau duminică manifestanții la Viena, în fața sediului guvernului.

​ Cu numai o săptămână înainte de alegerile pentru Parlamentul European, dreapta europeană încearcă să se distanțeze de problemele Partidului Libertății care cel puțin până vinerea trecută, era unul din pionii centrali ai taberei naționaliste, eurosceptice care ar putea deveni a treia forță în noul Parlament European.

Sîmbătă, 18 mai, vice-cancelarul Austriei, Heinz-Christian Strache, liderul formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății, s-a retras din toate funcțiile politice, iar cancelarul conservator Sebastian Kurz, liderul coaliției de guvernare din care face parte și Partidul Libertății a dizolvat alianța și a anunțat alegeri anticipate.

Cancelarul Sebastian Kurz (dr.) și vice-cancelarul Heinz-Christian Strache la o conferință de presă la Viena după alegeri în decembrie 2017 (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
Cancelarul Sebastian Kurz (dr.) și vice-cancelarul Heinz-Christian Strache la o conferință de presă la Viena după alegeri în decembrie 2017 (Photo by JOE KLAMAR / AFP)

„Ce-i prea mult, este prea mult”, a declarat cancelarul sâmbătă când a anunțat, într-o conferință de presă, că-i va cere președintelui Van der Bellen să stabilească, cât mai devreme posibil, data pentru alegerile anticipate. Kurz s-a plâns de derapajele antisemite, xenofobe ale partenerilor din Partidul Libertății, pe care a fost obligat să le tolereze din decembrie 2017 când i-a adus la guvernare. Kurz a criticat și relațiile Partidului Libertății cu grupări „de extrema dreaptă”.

Criza politică din Austria a fost provocată de publicarea vineri, 17 mai, a unor imagini filmate cu camera ascunsă în care Strache este surprins promițându-i unei așa-numite nepoate a unui oligarh rus contracte guvernamentale în schimbul sprijinului financiar pentru partidul său, înainte de alegerile generale austriece din 2017.

Vineri seară, săptămânalul „Der Spiegel” şi cotidianul „Süddeutsche Zeitung” au difuzat fragmente dintr-o înregistrare video în care Strache oferea, în schimbul susținerii financiare, contracte în infrastructură potențialei donatoare din Rusia. Între altele, Strache îi sugera să cumpere jumătate din acțiunile celui mai popular cotidian austriac, „Krone Zeitung”, prin care să susțină după aceea Partidul Libertății în campania pentru alegerile generale din 2017. În cazul unei victorii, viitorul vice-cancelar îi promitea contracte cu statul, mai ales în infrastructură, contracte care de cele mai multe ori erau câștigate de compania austriacă Strabag, cel mai mare concern european de construcții.

Între timp, Strabag a anunțat că va analiza toate contractele pierdute în acești doi ani, ca să vadă dacă nu au fost măsluite, dar președintele concernului a declarat presei germane că pentru moment, compania nu a constatat vreo deviere important față de anii precedenți.

Filmarea cu camera ascunsă a avut loc într-o vilă de pe insula spaniolă Ibiza, în iulie 2017, cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare austriece din acel an, care l-au adus pe Strache la guvernare, ca partener al conservatorilor cancelarului Kurz.

Pentru moment nu se știe nimic despre sursa imaginilor video sau indentitatea femeii, care susținea că este nepoata unui oligarh rus. Ziariștii de la „Spiegel” și „Suddeuche Zaitung” au declarat că trebuie să-și protejeze sursele, dar au asigurat că imaginile au fost verificate cu atenție, timp de o săptămână, de jurnaliștii celor două redacții și experti independenți, înainte de a fi publicate.

Partidul Libertății era prognozat cu un rezultat bun la alegerile europarlamentare din 23-26 mai. Înainte de scandalul „donației rusești”, era creditat cu circa 22% din voturile austriecilor. Partidul conservator al cancelarului era pe primul loc, cu circa 33% din intențiile de vot, urmat de opoziția social-democrată cu 26%. La nivel european, se așteatpă ca tabăra eurosceptică – din care face parte și Partidul Libertății – să câștige în jur de 250 de mandate din totalul de 751, desi nu toate partidele din aceasta familie politică se vor regăsi în aceeași fracțiune. Pentru moment, Fidesz-ul premierului ungar Victor Orban face parte din Pardiul Popular European, desi este suspendat, iar partidul polonez de guvernământ, PiS, din grupul conservatorilor reformat.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG