Linkuri accesibilitate

Autoritățile de la Minsk au catalogat postul TV Belsat drept „extremist”


Jurnaliști ai canalului de televiziune Belsat.
Jurnaliști ai canalului de televiziune Belsat.

Un tribunal din Belarus a catalogat canalul de televiziune Belsat, finanțat de Polonia, drept „extremist”, pe fondul represiunii intensificate împotriva presei și societății civile.

Ministerul de Interne de la Minsk a anunțat marți că pot fi impuse amenzi sau pedeapse cu închisoarea oricui răspîndește, reacționează, apreciază informațiile difuzate de canalul polonez de televiziune, o sursă de știri populară pentru beloruși, și care este critică față de politica regimului lui Aleksandr Lukașenka.

Ordinul judecătoresc blochează site-ul web al televiziunii Belsat și toate conturile sale de pe rețelele de socializare din Belarus. Luna aceasta, Lukașenka a amenințat că va „curăța” țara de activiști, de presă ostilă și de societatea civilă, mai ales înainte de aniversarea unui an de la alegerile prezidențiale controversate care au declanșat proteste fără precedent în Belars, care au durat luni de zile și la care au participat zeci de mii de oameni.

Autoritățile din Belarus și-au intensificat campania împotriva mass-media și societății civile...

Autoritățile din Belarus și-au intensificat campania împotriva mass-media și societății civile, cu peste 200 de raiduri în birouri și apartamente ale activiștilor și jurnaliștilor în această lună, potrivit organizației pentru drepturile omului Viasna, care a fost și ea vizată de raiduri ale poliției. Aproximativ 50 de organizații neguvernamentale sunt amenințate cu închiderea activităților, inclusiv Asociația jurnaliștilor din Belarus, cea mai mare și cea mai respectată organizație media din țară și Centrul PEN din Belarus, o asociație de scriitori condusă de Svetlana Alexievici, câștigătoarea Premiului Nobel pentru literatură din 2015.

Autoritățile bieloruse au închis, de asemenea, mai multe publicații, inclusiv portaluri de știri independente precum Tut.by și Nasha Niva. Douăzeci și șapte de jurnaliști se află în prezent în spatele gratiilor, fie așteptându-și procesele, fie ispășindu-și condamnările. În detenție se află și două jurnaliste de la televiziunea Belsat, Katearina Andreieva și Daria Chulțova, care au fost condamnate la doi ani de închisoare în februarie acest an pentru că au relatat despre protestele masive anti-Lukașenka.

Aleksi Dzikawicki
Aleksi Dzikawicki

Difuzând mai ales în belorusă, Belsat este o filială a postului public de televiziune din Polonia, Telewizja Polska. Directorul adjunct al Belsat, Aleksi Dzikawicki, a spus, într-o declarație, că Belsat își va continua activitatea.

Oamenii care dețin puterea în Belarus îi numesc pe toți cei care se opun violenței și terorii împotriva alegerilor furate„ extremiști. Adică marea majoritate a propriilor cetățeni ”, a spus Dzikawicki.

De fapt, extremiștii ar trebui să fie numiți cei care arestează mii de oameni, îi închid și îi obligă să-și părăsească patria”, a mai adăugat el.

Belsat va continua să lucreze, să transmită informații independente în bielorusă și fără cenzură...

Belsat a relatat pe larg despre protestele în masă de anul trecut împotriva Lukașenka, despre arestarea liderilor opozitiei, despre activitatea politicienilor opoziției forțați să se autoexileze.

Opoziția și Occidentul democrat susțin că alegerile din 9 august, de anul trecut, au fost câștigate de Svetlana Țihanovskaia, care a fost la Washington săptămâna trecută unde a avut întâlniri cu oficiali ai administrației Biden și parlamentari americani, într-un efort de a cere sprijin pentru mișcarea pro-democrație din Belarus.

Într-o declarație video din 27 iulie, de la New York, Țihanovskaia și-a exprimat sprijinul pentru televiziunea poloneză Belsat. „Jurnaliștii știu că fac ceea ce trebuie și luptă pentru libertatea țării noastre”, a spus ea.

Statele Unite și Uniunea Europeană, care au refuzat să recunoască rezultatele oficiale ale votului din august anul trecut și nu îl consideră pe Lukașenka liderul legitim al Belarusului, au impus mai multe runde de sancțiuni împotriva regimului de la Minsk.

XS
SM
MD
LG