Linkuri accesibilitate

Autoritățile le recomandă oamenilor să se vaccineze


Autoritățile medicale se așteaptă la o nouă creștere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 în timpul apropiat, după o aparentă scădere în intensitate a pandemiei în perioada sărbătorilor pascale, care se poate explica însă și prin micșorarea numărului de teste efectuate. La o conferință de presă la Chișinău, reprezentanți ai ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au îndemnat cetățenii să nu se relaxeze și să respecte restricțiile antiepidemice, prezentând și situația la zi a campaniei de vaccinare.

Autoritățile le recomandă oamenilor să se vaccineze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:07 0:00
Link direct

Pronosticul autorităților privind foarte posibila agravare a situației epidemiologice se bazează pe faptul că în perioada sărbătorilor pascale populația s-a relaxat ignorând în mare parte restricțiile sanitare. Numărul de adresări la medic a scăzut considerabil, respectiv şi cel al testelor efectuate.

Există un risc de a avea un număr mai mare de îmbolnăviri imediat după sărbători

Prin urmare, statistica zilnică a noilor infectări nu reflectă realitatea, afirmă secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Igor Curov: „Nu cred că numărul de pacienţi este la moment atât de mic în R. Moldova. Într-adevăr există un risc de a avea un număr mai mare de îmbolnăviri imediat după sărbători.” În perioada pascală a scăzut şi cererea de vaccinare, au anunțat în ajun autoritățile municipiului Chişinău. Primarul general Ion Ceban şi-a exprimat regretul că oferta de vaccinuri depășește cererea, iar mulți dintre cei care s-au înregistrat pentru administrarea serurilor refuză imunizarea.

La două luni de la demararea campaniei de imunizare, acoperirea cu vaccinuri este destul de joasă, spun specialiştii, şi constituie circa 4 la sută din populație, preponderent lucrători medicali, care au fost imunizați în proporție de 80 la sută. Numărul de îmbolnăviri printre ei a scăzut considerabil, constată autoritățile din sănătate.

Până acum destul de anemic, procesul de vaccinare a fost impulsionat marţi când a început imunizarea cu SputnikV oferit ca ajutor umanitar de Federaţia Rusă, iar la mai multe centre de vaccinare din capitală s-au format cozi. Numeroase persoane, în special vârstnice, au stat ore în şir pentru a fi imunizate cu vaccinul de producție rusească.

Adjunctul direcției de sănătate a Municipiului Chișinău, Boris Gîlca, spune că e o situație firească din moment ce municipalitatea a decis să extindă campania de vaccinare pentru toţi doritorii, iar mulţi au aşteptat anume vaccinul rusesc: „O bună parte din populaţie şi-au dorit să se vaccineze cu Sputnik, au refuzat celelalte vaccinuri. Noi am anunţat marţi la nivel de municipiu că suntem pregătiţi pentru a începe etapa a treia de vaccinare, vaccinare pentru toţi şi fiecare la libera adresare. Nu avem deocamdată funcţional registrul de programare prealabilă şi am anunţat că vaccinările vor fi făcute în baza adresărilor, în baza rândurilor. Nu este nimic grav. Este îmbucurător că avem cerere de vaccinare. În toată lumea, la vaccinare se formează rânduri.”

Vice-directoarea Asociaţiei Medicale Teritoriale Rîşcani, Tatiana Cliscovscaia, dă asigurări că imunizarea are loc în continuare exclusiv în baza listelor întocmite anterior de medicii de familie. Ea explică formarea cozilor la centrele de vaccinare prin faptul că multe persoane vârstnice eligibile în etapa a doua au refuzat până acum să se imunizeze cu alte seruri decât SputnikV.

Vice-directoarea unei alte Asociației Medicale Teritoriale, din Buiucani, Vera Rusu constată că mulţi dintre cei care s-au îmbulzit la vaccinarea cu Sputnik nici măcar nu aveau programare:

„Medicii de familie au chemat un pacient, dar pacientul, ştiţi cum, a spus la cinci vecini şi au venit fără să fie programaţi vecinii, de aceia şi s-au format cozi.”

Şefa grupului de experţi care coordonează campania de imunizare Ninel Revenco nu a confirmat, dar nici infirmat că în cazul vaccinului rusesc se admit derogări, aşa cum s-a întâmplat anterior cu vaccinul Pfizer cu care au reuşit să se imunizeze, fără să le vină rândul, inclusiv aleşi locali şi rude de politicieni.

Campania de vaccinare anti-Covid: Ce au înțeles până acum cetățenii R. Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00

În R. Moldova campania de vaccinare a început în martie cu vaccinuri AstraZeneca, donate de România, urmate de alte donaţii de diferite tipuri de vaccinuri oferite de Platforma Covax, Emiratele Arabe Unite, China şi Rusia. În total au fost recepționate până acum peste 680 de mii de doze de ser anti-Covid, dintre un lot de 100 de mii a fost achiziționat din bani publici de la compania chineză Sinovac, dar deocamdată nu a fost distribuit în centrele de vaccinare. Autorităţile din sănătate spun că au avansat negocierile directe cu producătorul vaccinului Pfizer de la care intenționează să procure un lot de 700 de mii de doze. R. Moldova va obține o nouă donaţie de 100 de mii de doze de vaccin Astra Zeneca din partea României, a anunţat miercuri premierul român Florin Cîțu. El a mai declarat că începând din această săptămâna România va putea vinde lunar alte 200 de mii de doze de același ser Republicii Moldova.

XS
SM
MD
LG