Linkuri accesibilitate

Autoritățile moldovene impun de luni noi restricții legate de pandemia de COVID-19


La Aeroportul Internațional Chișinău
La Aeroportul Internațional Chișinău

Autoritățile moldovene au anunțat azi noi restricții legate de pandemia de COVID-19.

De luni, 16 august, vor avea acces la Aeroportul Internațional Chișinău doar călătorii, pentru a evita aglomerările, potrivit unei decizii a Comisiei pentru sănătate publică, aprobate vineri la Chișinău, transmite IPN.

Ala Nemerenco, ministra sănătății, a precizat în cadrul unui briefing de presă că, totodată, vor fi implementate soluții digitale, pentru a eficientiza măsurile de prevenire și control al infecției. „Vom avea un certificat unic digital de vaccinare, care va fi comun cu cel de testare și vindecare, reabilitare după COVID, de la data de 1 octombrie, și un sistem electronic de completare online a fișei epidemiologice pentru pasageri și călători, care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova, pe sens de intrare, de asemenea, de la 1 octombrie”, a detaliat Ala Nemerenco.

Totodată, Ministerul Sănătății va conlucra cu Agenția pentru Guvernare Electronică, în scopul creării unei aplicații mobile, pentru a supraveghea persoanele obligate să respecte un regim de autoizolare sau care se află în continuare la tratament la domiciliu.

Potrivit ministrei sănătății, vor putea intra liber în Republica Moldova, fără restricții, persoanele care vor prezenta certificatul de imunizare împotriva virusului SARS-CoV-2, cu schema completă de vaccinare, persoanele care vor prezenta testul negativ la COVID-19, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 24 de ore, pentru călătorii, care vin în Republica Moldova dintr-o țară care nu este la mare depărtare.

Totodată, vor putea circula liber persoanele care vor prezenta o concluzie medicală că au suportat boala, în perioada cuprinsă între a 15-ea și a 180-ea zi sau șase luni, sau, dacă nu au un asemenea certificat confirmativ, se acceptă actul de prezență a anticorpilor anti-COVID, prezentat în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă, care este valabil 90 de zile din data efectuării investigației.

Persoanele care nu vor respecta condițiile menționate mai sus vor fi obligate să respecte regimul de autoizolare, timp de 14 zile, vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică și vor semna o declarație pe proprie răspundere. Pentru minorii care au mai puțin de 14 ani, fișa și declarația vor fi semnate de părinți sau alte persoane care însoțesc acești copii. Totodată, regimul de autoizolare poate fi întrerupt la a șaptea zi, dacă se efectuează un test PCR COVID sau un test rapid, iar rezultatul acestuia este negativ.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG