Linkuri accesibilitate

Autoritățile sunt îngrijorate de noul val de coronavirus și de scăderea ritmului imunizărilor


Autoritățile din sănătate au spus miercuri nu doar că așteaptă un nou val al infectărilor cu COVID-19, pe măsură ce tulpina Omicron se răspândește în progresie geometrică în alte țări europene, dar au făcut estimări și despre cât de mare poate fi acest val în R. Moldova. Situația este îngrijorătoare mai ales din cauza ratei scăzute de vaccinare, de doar 30%. Studiile preliminare arătând că, vaccinurile, chiar dacă nu oferă protecție deplină contra Omicron, reduc substanțial riscul infectării și dezvoltării unor forme grave ale bolii, care necesită internarea. Diana Răileanu s-a interesat dacă autoritățile văd în apropierea noului val nu doar un mare pericol, dar și o ocazie să accelereze ritmul vaccinării.

Autoritățile sunt îngrijorate de noul val de coronavirus și de scăderea ritmului imunizărilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că în următoarele săptămâni s-ar putea ajunge până la trei sau chiar patru mii de cazuri pe zi din cauza tulpinii Omicron al virusului SARS CoV-2. Din acest motiv, experții sanitari au pregătit și prezentat mai multe scenarii de activitate pentru a preveni aglomerarea spitalelor și evita situații în care pacienții să rămână fără asistență medicală. Așadar, se iau în calcul trei scenarii pentru reactivarea paturilor pentru pacienții cu COVID în spitale, în funcție de codul de alertă. Cât țara este în cod galben de alertă, se mizează pe 1235 de paturi pentru spitalizare, dintre care 215 sunt pentru terapie intensivă.

Avem un fond de paturi suficient

În cazul trecerii la codul roșu de alertă, numărul paturilor pentru spitalizare va ajunge la peste patru mii, dintre care zece la sută vor fi repartizate la terapie intensivă, explică Ala Nemerenco: „Dar pentru o situație care ar putea escalada și pune o presiune mare pe sistemul spitalicesc, avem un fond de paturi suficient, doar republicane sunt la zeci de mii. De asemenea, sunt peste 500 de paturi de reanimare”.

Marți, Ministerul Sănătății a anunțat 1139 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 aproape dublu cât au fost înregistrate acum o săptămână. Ala Nemerenco a precizat că după ce marți, autoritățile au anunțat prezența tulpinii Omicron printre pacienții îmbolnăviți, se așteaptă ca numărul cazurilor să crească și mai mult. În această săptămână, din 149 de probe verificate de specialiști, în 16 a fost depistată noua variantă a coronavirusului. Printre cei infectați sunt un bebeluș de două luni și o femeie însărcinată.

Îngrijorările sunt legate și de rata lentă de vaccinare. 30 la sută din populație și-a administrat până în prezent două doze de vaccin anti-covid. Marți, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) Nicolae Jelamschi a confirmat că în ultimele săptămâni a scăzut interesul pentru imunizare, însă a crescut administrarea dozei booster - 85 de mii de persoane și-au administrat a treia doză de vaccin. Șeful de la ANSP speră că îngrijorările legate de Omicron să determine mai multe persoane să-și administreze vaccinul:

„Sperăm că varianta Omicron sau acest genom de virus va impulsiona cumva populația să se vaccineze, chiar dacă în Europa se discută și ultimele articole care sunt spun că varianta Omicron este una mai infecțioasă însă mai puțin periculoasă. Totuși, să nu uităm că noi avem 90 % varianta Delta, care este cu complicații mai grave.”

Responsabilii din domeniu susțin că eforturile autorităților de a combate pandemia vor avea un impact minim fără susținerea populației. Tot mai multe persoane nevaccinate par să ezite să-și administreze vaccinul insistând că în cele mai dese cazuri cei imunizați oricum sunt impuși să prezinte teste PCR sau să intre în carantină când traversează hotarul, diminuând astfel importanța vaccinului. Experta în sănătate Ala Tocarciuc spune că o asemenea abordare e păguboasă și ar avea consecințe nefaste asupra șanselor de a limita răspândirea virusului:

„Cu cât mai mulți oameni vor avea imunitate la acest covid, cu atât mai repede vom ieși din pandemie. Deci, noi nu ne vaccinăm ca să evităm testarea, noi ne vaccinăm ca să terminăm pandemia, să evităm formele grave ale bolii, să nu ajungem la terapie intensivă. Cu această tulpină Omicron din o sută de pacienți vaccinați, doi ajung în spital, însă din o sută de pacienți nevaccinați, 20 vor ajunge la spital și mortalitatea între persoanele nevaccinate este foarte înaltă. Alegerea este ca să ieșim din această pandemie.”

Din martie 2020, când s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus, numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 380 de mii de cazuri, zece mii de decese și aproape 30 la sută din populație vaccinați cu două doze împotriva COVID-19. Astăzi, după ședința guvernului, șefa cabinetului de miniștri, Natalia Gavriliță, a îndemnat oamenii să se vaccineze, pentru a reduce numărul cazurilor letale și a slăbi povara de pe umerii medicilor.

XS
SM
MD
LG