O scumpire de energie electrică, care urma să se producă în această săptămână, a fost amânată de agenția energetică moldoveană pe săptămâna viitoare.
Anticipată de mai multă vreme, măcar și pentru faptul că s-a triplat practic costul curentului produs pe piața locală – vreo 20 la sută din total – dar și în așteptarea unei scumpiri mai mari a importurilor, creșterea ar putea fi totuși mai mică decât se putea deduce din prețurile mari de pe piața energetică. Cel puțin așa speră guvernul, care a lăsat să se înțeleagă că ar fi avansat în negocierile cu centrala de la Cuciurgan pentru energie la prețul actual, adică de 5,35 cenți pentru un Kwh, pentru încă un an, până în aprilie 2023. Apare întrebarea de ce centrala din regiunea estică deținută de gigantul rus Inter RAO EES ar accepta să vândă la prețuri reduse față de cele de pe piață Chișinăului curent? Și altă întrebare, secundară: de ce a amânat agenția ședința?
Agenția energetică de la Chișinău a spus, când a anunțat amânarea, că ar fi primit informații suplimentare de la distribuitori, prin urmare sunt necesare noi calcule.
Compania Premier Energy, unul din cei doi solicitanți de noi prețuri, s-a declarat însă surprinsă de amânare. Într-un comentariu pe care ni l-a expediat în scris, departamentul de relații externe și comunicare al companiei ne-a comunicat că întreprinderea se confruntă deja cu un deficit tarifar de circa 200 de milioane de lei, din cauza creșterii, de la 1,23 la 3,24 lei/kWh, a costului energiei procurate de pe piața internă.
„Cu cât ajustarea este întârziată mai mult, cu atât va trebui să fie mai mare creșterea ratei pentru a recupera întârzierea”, se mai arată în comentariul companiei.
Premier Energy își exprimă, de asemenea, speranța că amânarea nu se va repeta: „În joc e sustenabilitatea financiară a sectorului electroenergetic și recuperarea previzibilității necesare mediului de afaceri”, se explică în comunicat.
Vice-premierul Andrei Spînu, ministrul responsabil cu infrastructura și dezvoltarea regională, a anunțat, pe de altă parte, că scumpirea curentului e inevitabilă, date fiind prețurile mari de pe piața regională la curentul electric, dar că guvernul ar purta negocieri cu reprezentanții centralei de la Cuciurgan privind livrarea energiei electrice la prețul actual, adică de 5,35 cenți pentru un kWh pentru încă un an, până în aprilie 2023.
O decizia finală va fi luată, cel târziu, săptămâna viitoare
„În regiune, tariful la energia electrică este de 4-5 ori mai mare decât în Republica Moldova, noi avem în contract 54 de dolari pentru 1 megawatt, în România este 220-260 de dolari,” a spus Spînu. „O decizia finală va fi luată, cel târziu, săptămâna viitoare. Chiar dacă noi mai avem timp până la sfârșitul lunii martie. Tariful de 3 lei este un caz optimist”, a mai estimat viceprim-ministrul.
Valentin Trubcianin, director general al centralei termoelectrice moldovenești de la Cuciurgan (Moldgres), pe care l-am căutat la telefon pentru o confirmare a negocierilor purtate cu guvernul de la Chișinău, a evitat să ne răspundă la întrebări.
Contractul cu întreprinderea, care expiră la sfârșit de martie, este singurul pe care îl are momentan Chișinăul pentru importurile de energie. Menținerea lui pe încă un an ar crea nemulțumiri printre cei care cred că R. Moldova trebuie să renunțe la procurarea importurile dintr-o singură sursă, mai ales dacă aceasta este legată de Rusia.
„Interesul Guvernului este ca să oferim cele mai bune prețuri la resursele energetice pentru cetățenii noștri,” a spus, pe de altă parte, Andrei Spînu ieri, fiind invitatul unei emisiuni de la JurnalTV.
La începutul lunii ianuarie, cel mai mare furnizor și distribuitor de energie electrică din Republica Moldova a solicitat ANRE aproape dublarea tarifului. Și nordul a cerut majorarea tarifelor. Ulterior, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu propriile calcule privind tarifele la energia electrică și a publicat proiectele spre consultări publice. Astfel, pentru Premier Energy agenția propusese o majorare până la 2,10 lei, față de 2,78 lei cât a solicitat furnizorul. Pentru FEE Nord, ANRE a venit cu un tarif de 2,42 lei, față de o solicitare de 3,06 lei/kWh.