Linkuri accesibilitate

Averea personală a lui Charles III, estimată în premieră la aproape 2 miliarde de lire


Regele Charles al III-lea al Marii Britanii și Camilla, regina consoartă a Marii Britanii, 23 martie 2023
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii și Camilla, regina consoartă a Marii Britanii, 23 martie 2023

Ziarul Guardian susține că a făcut prima evaluare a averii noului rege britanic Charles III, care urmează să fie încoronat la 6 mai, și că aceasta s-ar cifra la 1,8 miliarde de lire sterline.

Dacă ar fi reală, suma ar reprezenta cam 10% din PIB-ul Moldovei în anul-record 2021.

Palatul Buckingham a pus la îndoială estimarea.

Ziarul britanic notează că averea personală a monarhului este în general ferită de privirile publicului larg. „Cu toate acestea, Guardian a întreprins primul audit cuprinzător al avuțiilor regelui, de la castele la țară până la bijuterii încrustate cu diamante, tablouri de Monet și Dali, automobile Rolls-Royce, cai de curse și timbre rare.”

Cotidianul britanic cu vederi de centru-stânga scrie că Charles III și-a sporit averea mai ales după moartea mamei sale, cu ajutorul „celui mai valoros instrument financiar al familiei Windsor: imunitatea față de impozitul pe moștenire”. Aceasta i-a permis probabil lui Charles să ia în primire toate averile reginei Elisabeta II fără să verse vreun ban în visteria publică.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al regelui a spus: „Deși nu comentăm pe tema finanțelor personale, cifrele dvs. sunt un amestec extrem de creativ de speculație, presupunere și lipsă de corectitudine.” Palatul Buckingham a refuzat să ofere vreo altă cifră, alternativă.

Guardian desfășoară în prezent un proiect de evaluare a costului familiei regale pentru societatea britanică.

Printre cele mai noi dezvăluiri este amploarea parcului de mașini scumpe; Guardian a identificat 23 de automobile Rolls-Royce, Bentley și Jaguar la Palatul Buckingham și la domeniul privat al regelui de la Sandringham. Ziarul recunoaște însă că este greu de spus în ce măsură mașinile aparțin familiei regale, întrucât unele pot fi împrumutate de fabricant, iar altele sunt „în dreptul coroanei”, adică păstrate de monarh în numele națiunii.

De asemenea, multe din castelele și palatele folosite de Charles III nu sunt, tehnic vorbind, proprietatea lui. Buckingham și Kensington, de exemplu, sunt deținute de suveran în numele poporului.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG