Linkuri accesibilitate

Avertisment NATO: Rusia ar putea ataca infrastructura submarină, alimentarea cu energie și cablurile de internet


Există un „risc semnificativ” ca Rusia să vizeze infrastructura critică a Europei sau Americii de Nord, inclusiv conductele de gaz și cablurile de internet submarine, ca parte a confruntării sale cu Occidentul pe fundalul războiului din Ucraina, a avertizat un înalt oficial al serviciilor de informații NATO.

David Cattler, secretarul general adjunct al NATO pentru informații și securitate, a declarat reporterilor că Rusia „cartografiază activ” infrastructura aliaților Ucrainei atât pe uscat, cât și pe fundul mării.

Serviciile militare și civile de informații ale Moscovei alocă „resurse considerabile” pe care Vladimir Putin le are la dispoziție pentru supravegherea infrastructurii, „inclusiv utilizarea navelor civile și a așa-ziselor nave de spionaj”, a adăugat Cattler.

Riscul la care sunt expuse gazoductele submarine a fost clar ilustrat de exploziile care au avariat grav, anul trecut, conductele Nord Stream din Marea Baltică. Potrivit lui Cattler, cablurile submarine care transportă 95% din traficul de internet sunt, de asemenea, potențial în pericol.

„Vedem un risc semnificativ ca infrastructura critică din Europa și, eventual, America de Nord să fie vizată de Rusia, ca parte a războiului său împotriva Ucrainei”, a mai spus Cattler.

„Rușii sunt mai activi decât i-am văzut de ani de zile în tot Atlanticul”, a sublinait Cattler, iar navele rusești „își asumă tot mai multe riscuri” în operațiunile din Marea Baltică și Marea Nordului.

În urma exploziilor de la conductele Nord Stream, care fac obiectul investigațiilor în trei țări diferite, NATO a înființat un nou grup de lucru la sediul său de la Bruxelles pentru a coordona eforturile de protejare a infrastructurii submarine. Niciuna dintre investigații nu a stabilit încă cine este responsabil pentru atacurile asupra gazoductelor Nord Stream, dar Rusia continuă să se numere printre principalii suspecți, relatează Reuters și Politico.

Autoritățile daneze au confirmat săptămâna trecută că o navă rusească, transportând la bord submarine, a fost observată în apropierea conductelor cu patru zile înainte de exploziile din septembrie.

Șeful noului grup de lucru NATO, generalul Hans-Werner Wiermann a spus că incidentul Nord Stream „a demonstrat clar pericolul cu care se confruntă infrastructura critică submarină”.

Dependența Occidentului de această infrastructură este în creștere, a adăugat Wiermann. Pe de o parte, a crescut semnificativ fluxul de date prin cablurile submarine. Pe de altă parte, tranziția la energie verde, alimentată de instalații eoliene aflate în largul coastelor, mărește nevoia de a transporta mai multă energie electrică la țărm, prin cabluri submarine, a mai spus Wierman, citat de Politico.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG