Linkuri accesibilitate

Aviz pozitiv în comisia parlamentară pentru modificarea legilor justiției


Proiectul de lege pentru modificarea legii cu privire la procuratură a primit joi aviz pozitiv la ședința comisiei juridice, numiri şi imunităţi, din partea mai multor comisii parlamentare. Astfel, cu majoritatea voturilor, au fost aprobate un șir de proiecte și hotărâri, printre care și proiectul care prevede introducerea unui mecanism de verificare a activității Procurorului General, cât și de sancționare a acestuia, după efectuarea unei evaluări a performanțelor.

Modificările propuse extind procedurile existente în lege pentru procurori și față de procurorul general. Autorii susțin că modificările propuse nu vor afecta independența și autonomia procuraturii și a procurorului general, deoarece Consiliului Superior al Procurorilor îi revine rolul decisiv în luarea deciziei.

Potrivit Olesei Stamate, președinta Comisei juridice, numiri și imunități, evaluarea performanțelor procurorului general se va realiza anual de o comisei constituită de Consiliul Superior al Procurorilor.

Comisia a mai aprobat și raportul pentru proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului. În componența respectivei comisii vor fi integral membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice și ai Comisiei juridice, numiri și imunități.

Comisia și-a dat acordul și asupra raportului la proiectul de lege pentru modificarea legislației ce ține de activitatea ANI. Principialele aspecte ale acestei legi țin de: introducerea declarării la valoarea reală a bunurilor declarate, fortificarea rolului inspectorului de integritate în procesul controlului averilor și intereselor, dar și stabilirea unor temeiuri adiționale pentru revocarea din funcție a președintelui ANI și vicepreședintelui

Alt proiect de lege avizat pozitiv de Comisie, se referă la modificarea legii cu privire la CNA, inclusiv la modul de desemnare a candidaților pentru funcția de director, aceștia urmând a fi propuși la inițiativa a cel puțin 20 de deputați.

Alegerea și numirea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), ar urma să fie reglementată conform unor noi prevederi.

A fost aprobat proiectul privind cererea de demisie a președintelui plenului Consiliului Concurenței și proiectul privind Modificarea Legii privind piața produselor petroliere.

Vasile Bolea, membru al comisiei din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a spus că a propus Comisiei examinarea și altor subiecte importante dar că ele nu au fost susținute de membrii PAS din cadrul Comisei. Potrivit agenției IPN, ar fi vorba despre impozit zero la profitul reinvestit, suplinirea Fondului pentru dezvoltarea agriculturii. Vasile Bolea a criticat proiectele cărora li s-a dat aviz pozitiv joi și a spus că va solicita expertiza proiectelor de la structurile internaționale. În opinia sa, unele din amendamentele la legile discutate ar contraveni Constituției și recomandărilor instituțiilor internaționale.

Proiectele avizate de Comisie urmează a fi propuse spre aprobare de plenul Parlamentului în prima lectură.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG