Linkuri accesibilitate

Avocata Natalia Moloșag: S-a pus o pată pe profesia de avocat


Vlad Filat, escortat de poliție

Critici și discuții pe tema justiției din R. Moldova la Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției” care a avut loc joi la Chișinău.

Ceea ce forumul a criticat nu e neobișnuit pentru un stat ca R. Moldova. Noutatea zilei vine, însă, dinspre tabăra avocaților, din cauza unuia dintre membrii ei care și-a atras multiple critici după ce a deconspirat mai multe secrete ale fostului său client într-o emisiune, Și situația e fără precedent.

Avocata Natalia Moloșag: S-a pus o pată pe profesia de avocat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00
Link direct

E vorba despre Igor Popa și este cel care l-a apărat o vreme pe fostul prim-ministru Vlad Filat.

Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat
Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat

La un moment dat, între cei doi s-a iscat o ceartă, iar recent Filat, proaspăt eliberat din penitenciar și revenit în politică, l-a acuzat pe Popa că ar fi lucrat, tot timpul cât l-a apărat, nu pentru el, ci în favoarea rivalului său politic, din momentul încarcerării - fostul lider democrat, acum fugar, Vlad Plahotniuc - căruia de altfel ex-premierul îi impută vina că i-a ordonat procesul.

A urmat răspunsul lui Popa, un răspuns văzut de mulți ca fiind condamnabil și fără precedent, după ce într-o rară apariție publică, miercuri seara, Popa a scos la iveală mai multe detalii din viața personală a lui Filat, date despre imobile, afaceri, viața lui din penitenciar, deconspirând totodată acte și scrisori care ar fi trebuit să-i dovedească spusele.

În mesaje pe internet, mai mulți avocați și-au exprimat imediat revolta, iar două apărătoare dintre cele mai cunoscute, Natalia Moloșag și Veronica Mihailov, au explicat la Europa Liberă de ce cred ele reprobabil comportamentul lui Popa:

“Deontologia spune că avocatul trebuie să fie confidențial. El nu șoate să divulge niște chestiuni care i-au devenit cunoscute în timpul exercitării profesii - nici înainte de, nici după despărțirea de client. Tu ai intrat în cunoștință de cauză fiind angajat ca apărător, pentru ca pe urmă, când ești supărat, să ieși în public și să spui așa ceva – e inadmisibil”, spune Natalia Moloșag.

Aș fi convocat de urgență comisia și aș fi discutat problema

„Dăunează în primul rând clientului. Apoi, dăunează profesiei și imaginii de avocat. Alți clienți, auzind că un avocat a făcut așa ceva în raport cu clientul său, ar putea crede că avocații nu prea au limite sau nu-și respectă obligațiile profesionale”, a adăugat Veronica Mihailov.„Dacă aș fi în Comisia de etică, sau dacă aș fi fost în locul conducerii Uniunii Avocaților, imediat, azi dimineață aș fi convocat de urgență comisia și aș fi discutat problema, apoi luam atitudine,” ne-a mai spus Moloșag.

Și comisia de etică, și Uniunea Avocaților au spus azi, la o zi de la întâmplare, că va urma negreșit o anchetă și, foarte probabil, o acțiune disciplinară, nu se știe dacă cu sau fără riscul retragerii licenței de avocat. Însuși Filat, care pare decis să nu se mulțumească fără un proces în justiție, a promis din străinăptate, unde se află în deplasare, să convoace vineri o conferință de presă.

Până atunci, „Eu cred că s-a pus o pată pe profesia de avocat”, declară la Europa Liberă Natalia Moloșag.

„Din punctul meu de vedere, e regretabilă o astfel de acțiune”, spune la rândul ei avocata Veronica Mihailov.

Vezi comentarii (4)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG