Linkuri accesibilitate

Bătălia constituțională s-a încheiat, războiul politic continuă


Moldova, Bilanț retrospectivă generic

Magistrații Curții Constituționale au decis să nu suspende acțiunea decretului președintei Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu drept candidat la șefia guvernului.

Astfel, judecătorii au respins cererea depusă de socialiști. Ei urmează să se expună într-o ședință ulterioară, care va avea loc luni, 22 martie, asupra legalității actului emis de șefa statului. Comentatorul Victor Ciobanu sugerează că jocul politic nu este terminat, iar finalitatea lui se va cunoaște doar după decizia Înaltei Curți:

Bătălia constituțională s-a încheiat, războiul politic continuă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:54 0:00
Link direct

„Jocul nu-i încheiat încă, sunt în continuare manevre și de o parte, și de alta, la varianta finală nu s-a ajuns, ceea ce s-a văzut, de fapt, după declarațiile lui Dodon.”

Europa Liberă: A spus că PSRM în niciun caz nu va da votul pentru cabinetul lui Grosu...

Victor Ciobanu: „Da, și pe data de 16 se putea ajunge la un compromis, la o rezolvare, dar iată că nu s-a ajuns, a fost mișcarea asta fulger de înaintare a lui Grosu și de aici iarăși deducem că jocul continuă și mai avem de văzut cu ce se va termina partida.”

Europa Liberă: Și încotro duc scenariile – către anticipate sau către învestirea unui guvern și cine va fi în fruntea guvernului, eventual dacă va fi acest deznodământ pentru incertitudinea politică?

Victor Ciobanu: „Nu putem ști cine va fi în fruntea acestui guvern, pentru că jocul presupune că se admit anumite compromisuri în etapa finală și am văzut că nici candidatura lui Durleșteanu n-a fost bătută în cuie, cred că socialiștii ușor pot renunța și la Golovatiuc în vederea atingerii unui compromis, dar asta ar însemna că până la urmă nici candidatura lui Grosu nu este bătută în cuie. Acum, referitor la anticipate, da, cred că anticipatele vor fi inevitabile, dar problema este când anume – în vară sau în toamnă. Deci, aici este acum problema și avem două decizii ale Curții la o distanță foarte proximă – 22 și 23 martie – care, de fapt ne vor limpezi apele. Deocamdată, Curtea încearcă să se țină bine și echidistant în aceste situații, vom vedea dacă îi va reuși în continuare.”

Și Roman Mihăeș, un alt comentator, crede că luni va fi un moment de cotitură, după ce Curtea Constituțională va anunța verdictul:

„În cazul în care decretul rămâne în vigoare, mai mult ca sigur ne vor anunța că vom avea alegeri parlamentare anticipate. Dacă Dodon își menține declarația de astăzi că socialiștii nu votează pentru Grosu, nici PAS-ul nu va vota și atunci ne vom îndrepta către alegerile parlamentare anticipate, dacă socialiștii nu-și schimbă opinia între timp, bineînțeles.”

Europa Liberă: Dar admiteți că ar putea să-și schimbe poziția?

Roman Mihăeș: „Igor Dodon nu mai este un politician în care poți avea încredere deplină, pentru că el deseori își schimbă opiniile, uneori, de două ori pe săptămână. Dar nu aș exclude și scenariul prin care Curtea, în mod surprinzător, ar putea să anuleze decretul președintei Maia Sandu de numire a candidaturii lui Igor Grosu, cu toate că eu nu văd niciun motiv juridic, deoarece la momentul când a fost emis decretul exista un candidat al majorității, așa cum a prevăzut decizia Curții din 23 februarie, după ce dna Durleșteanu și-a retras candidatura.”

Europa Liberă: Până nu demult socialiștii spuneau sus și tare că în niciun caz nu vor să facă coaliție cu deputații din „Pentru Moldova” și ia că, brusc, într-o zi s-a schimbat totul și au constituit această alianță.

Socialiștii și Igor Dodon mai controlează în continuare guvernul și această situație lor le convine deocamdată

Roman Mihăeș: „Igor Dodon, după ce a pierdut alegerile prezidențiale, a înțeles că socialiștii sunt în cădere liberă, și asta se vede în toate sondajele, și dacă până la alegerile prezidențiale Igor Dodon pleda pentru anticipate în mod ferm, după alegerile prezidențiale, retorica lui s-a schimbat și ei și-au găsit un partener în parlament cu care Igor Dodon a recunoscut că el colaborează cu Ilan Șor. Ei s-au unit într-un interes comun de a evita alegerile parlamentare anticipare și de a-și rezolva interesele, pentru că socialiștii și Igor Dodon mai controlează în continuare guvernul și această situație lor le convine deocamdată, dar situația asta nu poate dura mult timp, oricum termenul constituțional de trei luni de zile expiră de 23 martie și, dacă până la 23 martie nu se formează un guvern, așa cum a declarat Maia Sandu, dânsa se va adresa la Curtea Constituțională să ceară dreptul de a dizolva parlamentul.”

Europa Liberă: Întâmplător sau nu a fost ridicată imunitatea pentru doi aleși ai poporului din Partidul „Șor”?

Roman Mihăeș: „Este o cerere de la procurorul general, care va fi examinată în timpul apropiat, dar momentul în care s-a făcut chestia asta sigur că dezavantajează alianța dintre Dodon și Șor, pentru că aruncă o pată suplimentară asupra acestei alianțe și le dă argumente suplimentare Maiei Sandu și celor din PAS, care declară că este o coaliție a corupților.”

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG