Linkuri accesibilitate

Banca Mondială: pandemia a afectat economia R.Moldova mai mult decît alte economii din regiune


Anna Akhalkatsi: situația din R. Moldova este mai gravă și din cauza secetei care afectat agricultura.

Banca Mondială estimează că economia moldoveană o să se contacteze anul acesta cu 7,2% din cauza crizei cauzate de pandemia de coronavirus și de secetă. Produsul Intern Brut nu va reveni la nivelul pre criză decât în 2022. Un raport dat publicității la Chișinău mai arată că economia moldoveană este afectată de pandemie mai tare decât alte economii din regiune.

Cum a afectat pandemia econimia moldoveană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

Experții Băncii Mondiale estimează o recesiune economică la nivelul celei din 2009. Managera de țară din cadrul organizației financiare internaționale, Anna Akhalkatsi, spune că situația din R. Moldova este mai gravă și din cauza secetei care afectat agricultura, sector în care activează foarte mulți ceteățeni, în special din localitățile rurale. Anna Akhalkatsi susține că se așteaptă și ca ocuparea forței de muncă să scadă cu aproape 8 % în acest an:

„Estimăm că aproape 70 de mii de locuri de muncă vor fi pierdute. Majoritatea sunt concentrate în sectoarele comerțului și ospitalității, urmate de agricultură și industrie. Se așteaptă ca tinerii muncitori și microîntreprinderile să fie afectate cel mai mult. Sărăcia este de așteptat să crească pe măsură ce gospodăriile se confruntă cu impactul crizei, inclusiv pierderea locurilor de muncă și a câștigurilor, mai ales că migranții revin din străinătate și nu neapărat își pot găsi un loc de muncă acasă.


Incertitudinile legate de evoluția pandemiei vor menține economia sub nivelul său potențial, constată experții Băncii Mondiale. Economistul Marcel Chistruga sugerează că recuperarea economiei va fi una lentă, iar o ușoară redresare se va înregistra abia în anul 2022. Expertul atrage atenția că recuperarea, chiar și una fragilă, depinde de capacitatea autorităților de a dezvolta politici de redresare a economiei și atitudinea față de mediul de afaceri:


În anul 2021 așteptăm ca încrederea consumatorilor și investitorilor să se restabilească, așteptăm ca remiterile să se stabilizeze. (...) Pe partea de sectoare, considerăm că majoritatea sectoarelor vor înregistra creștere în faza de recuperare a economiei, dar nivelul dinaintea crizei în viziunea noastră va fi atins abia în 2022. Pentru sectorul agricol, în schimb, această secetă din 2020, în viziunea noastră, ne așteptăm la o recuperare mai rapidă în comparație cu restul sectoarelor.

Economiștii Băncii Mondiale spun însă că prognozele nu sunt „bătute în cuie” și că există așa numitele riscuri istorice care pot influența recuperarea economică a țării: instabilitatea politică, lipsa reformelor în domeniul justiției sau implicarea statului în economie - sunt printre cele mai importante.

XS
SM
MD
LG