Linkuri accesibilitate

Bani europeni pentru „suflete moarte” | Povestea a două surori care nu s-au văzut 40 de ani


Pe fondul crizei de combustibili, Moldova riscă să rămână fără păduri
Pe fondul crizei de combustibili, Moldova riscă să rămână fără păduri

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele. Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Peste 800 de persoane decedate din Republica Moldova au fost incluse eronat în listele de beneficiari pentru ajutoare financiare unice a câte 1.000 de lei, potrivit unei investigații a proiectului media CU SENS. Banii sunt alocați de Uniunea Europeană și au fost prevăzuți pentru cei mai vulnerabili cetățeni moldoveni. Fiecare a 50-a persoană selectată nu avea ce căuta în lista beneficiarilor, pentru că nu mai era în viață, constată jurnaliștii.
  • Doctorul habilitat Petru Tarhon din Chișinău se arată „extrem de îngrijorat” de situația ecologică din R. Moldova și de faptul că, în condițiile crizei energetice, pădurile ar putea fi „defrișate în mod barbar”. Ziarul de Gardă citează opinia savantului de 93 de ani, autor al monografiei „Parcurile vechi boierești din R. Moldova”, potrivit căruia spațiul dintre Prut și Nistru este acoperit de păduri în proporție de 6%, în timp ce pe vremea domniei lui Ștefan cel Mare acest indice era de peste 30%. Savantul observă că R. Moldova se transformă treptat în stepă.
  • În prima jumătate a anului curent au fost înregistrate puțin peste 290 de infracțiuni de corupție, potrivit unui raport al Centrului Național Anticorupție, citat de AGORA. Cele mai multe sunt actele de corupere pasivă – în jur de 70 de infracțiuni; aproape 40 de cazuri de trafic de influență și mai multe cazuri de abuz de putere sau de serviciu. Cele mai frecvente cazuri de corupție au fost constatate în instituții și organizații, mai notează AGORA.
  • Dosarul în care un grup de persoane din anturajul lui Veaceslav Platon sunt învinuite de deposedarea de active a 75 de acționari de la „Moldova-Agroindbank” bate basul pe loc la Curtea de Apel Chişinău. Din cele 15 ședințe de judecată, programate pe parcursul unui an și jumătate, nu a avut loc niciuna, observă portalul Anticorupție. Majoritatea ședințelor au fost amânate din cauza neprezentării inculpaţilor sau la solicitarea avocaţilor acestora. În această situație, după cum notează portalul, Stela Pahomi, considerată de procurori ca fiind lidera grupului infracțional, va fi adusă forțat în fața instanței la ședința stabilită pentru 18 noiembrie.
  • Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume, chiar dacă consumul pe cap de locuitor s-a redus de la 19,4 litri de alcool pur, acum șase ani, la aproape 13 litri, potrivit celor mai recente date. Șase din zece persoane sunt consumatoare de alcool, citează un studiu portalul Zugo. În R. Moldova, unul dintre patru decese este asociat consumului de alcool, adaugă sursa citată.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este virală „povestea răvășitoare” a Verei și Maria – două surori din R. Moldova – care nu s-au văzut vreme de 40 de ani. Una dintre surori și-a urmat soțul în Tadjikistan, iar ulterior surorile au pierdut legătura și până mai recent nu știau dacă mai sunt în viață. „40 de ani nu am văzut această țară. Am plecat tânără și am venit bătrână”, a spus Maria, revenită din Tadjikistan în R. Moldova, unde și-a revăzut sora.
  • O altă știre populară pe Facebook este cea a Ziarului de Gardă în care vicepremierul pentru Infrastructură, Andrei Spînu, vorbește despre obținerea de către compania de stat „Energocom” a licenței de la ANRE România, fapt ce îi permite să cumpere gaze naturale pe piața de peste Prut.
  • Pe Instagram, este populară știrea TV8 despre faptul că în școlile din R. Moldova va apărea disciplina opțională „Educația electorală”. Disciplina va fi introdusă în curricula școlară din viitorul an școlar pentru elevii claselor a IX-a și a X-a.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG