Barometrul Opiniei Publice nu este un verdict despre ceea ce se va întâmpla pe 20 mai, consideră directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, citat de agenția de știri IPN. În opinia lui, aceste date sunt o colecție de indicatori care le spune oamenilor că în funcție de cum vor proceda, așa vor fi rezultatele: „BOP-ul măsoară și optimismul social. Dacă oamenii spun că lucrurile merg într-o direcție negativă, că anul curent trăiesc mai rău decât anul trecut și dacă așteaptă că anul viitor vor trăi mai rău decât în acest an, fiți siguri că cea mai mare parte din cei indeciși se duc către opoziție”, a conchis Igor Boțan.
Republica Moldova se află în regiunea de 11% în comerț bilateral cu Federația Rusă, care nu are perspectivă de creștere, a afirmat analistul Roman Chircă, citat de Radio Chișinău, vorbind despre declarația președintelui Igor Dodon că Uniunea Eurasiatică ar avea un potențial economic mare: „Nu are ce ne oferi Federația Rusă la moment, iar noi nu avem ce exporta în Federația Rusă.” Chircă afirmă că RM abia de valorifică potențialul oferit de Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană și e o dinamică în ascensiune.
Despre reţinerea la Kiev, de către angajații SBU, a şefului Agenţiei RIA NOVOSTI UCRAINA, Kiril Vîşinski, scrie Evgheni Magda, director al Institutului de Politică Mondială, pentru portalul Deschide.md. El afirmă că acest fapt a provocat o rezonanță remarcabilă nu numai în Ucraina și Rusia, și poate deveni un reper pentru Republica Moldova în ajunul alegerilor: „Centrul rus de influenţă informaţională a fost atacat în momentul când campania prezidenţiala ia turaţii, pentru a închide canalele de finanţare şi a se încerca diminuarea gradului de influenţă a Kremlinului în spaţiul informaţional al Ucrainei.” Cazul Vîşinski poate deveni un model pentru spaţiul post-sovietic, deoarece agresiunea informaţională rusească nu se limitează la teritoriul Ucrainei, a conchis Evgheni Magda.
Biserica trebuie să plătească, în mod obligatoriu, impozite statului, deoarece este implicată în activități comerciale, a afirmat jurnalistul Dorin Scobioală, citat de portalul Noi.md: „Fiind ateu convins, nu-mi imaginez cu adevărat ce fel de servicii oferă slujitorii Bisericii populației, dar din moment ce percep taxe pentru aceste servicii, ei sunt obligați să plătească impozite din aceste venituri.” Scobioală spune că din moment ce câștigi bani din încrederea oamenilor, din nevoia acestora de a crede în ceva, atunci fii amabil şi plăteşte impozite din acesta.
Startul construcției conductei Ungheni-Chișinău se amână, iar de vină sunt condițiile suspensive, scrie Mold-Street. Guvernul RM anunță că lucrările de construcție a gazoductului ar urma să înceapă la finele verii, însă anterior era vorba de alți termeni, se menționează în articol. Ministrul român al Economiei Dănuț Andrușcă a declarat că acesta este un proiect de suflet, iar calendarul privatizării trebuie respectat, mai scrie Mold-Street.
„Trump scoate SUA din acordul nuclear cu Iranul. Ce poate urma?” – se întreabă Răzvan Munteanu într-un comentariu pentru ziarul Timpul. Foarte mulți jurnaliști sau analiști de politică externă spuneau că retorica folosită de către Donald Trump în cursa electorală pentru Casa Albă va fi abandonată odată cu alegerea sa în funcția de președinte al Statelor Unite, scrie autorul. Cu toate acestea, în privința Orientului Mijlociu, Trump pare să urmeze cu strictețe promisiunile majore făcute, subliniază Munteanu. Autorul menționează câteva scenarii posibile: acordul va continua sub forma sa actuală, dar fără americani; reimpunerea tuturor sancțiunilor precedente împotriva Iranului de către Washington și în cazul nefast - un posibil conflict armat între Iran și Israel sau între Iran și o serie de state arabe, sub coordonarea saudiților.