Linkuri accesibilitate

Bașcana Găgăuziei a evitat întrebările presei despre bugetul ceremoniei de învestire | Șor își promovează noul bloc politic


Evghenia Guțul a fost învestită miercuri, 19 iulie, în funcția de bașcană a autonomiei găgăuze. La ceremonia de inaugurare nu a participat niciun reprezentant al Guvernului, Parlamentului sau Președinției.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

 • Portalul TV8.md scrie că noua bașcană a Găgăuziei, Evghenia Guțul, a ignorat jurnaliștii care încercau să-i acorde întrebări, inclusiv despre bugetul pentru organizarea evenimentului și achitarea vedetelor prezente la învestire. Jurnaliștii notează că bașcana era înconjurată de doi bodyguarzi înalți cât bradul, care au acompaniat-o până la mașină, în timp ce fugea de reprezentanții presei.
 • Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă scriu că executivul a aprobat miercuri, 19 iulie, modificări la Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pentru anul 2023. Astfel, fondul rutier va crește cu peste 735 de milioane de lei, care vor fi alocate pentru întreținerea celor aproximativ 6 000 de km de drumuri naționale, inclusiv pentru repararea drumurilor regionale aflate în stare precară. Potrivit unui comunicat al executivului de la Chișinău, au fost selectate 63 de sectoare prioritare pentru reparație, cu o lungime de 88 km de drumuri regionale amplasate în 29 raioane ale R. Moldova.
 • Peste 1100 de foști titulari de patente de întreprinzător în domeniul comerțului cu amănuntul au procurat aparat de casă și au trecut la activitate independentă, informează newsmaker.md. Reporterii portalului scriu că 278 dintre aceștia au solicitat să le fie compensate cheltuielile, iar cel puțin 50 deja au primit sprijin financiar din partea Guvernului. „Consumatorul va beneficia de un bon de casă, care îi va permite să identifice vânzătorul care l-a deservit, precum și adresa agentului economic. În plus, în situația în care va primi un serviciu sau produs necalitativ, va avea posibilitatea de a depune o reclamație sau o petiție.”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
 • Mai multe medicamente și dispozitive medicale compensate, din 1 august - titrează Agenția de presă „IPN”. Jurnaliștii scriu că persoanele asigurate care suferă de psoriazis și lupus eritematos sistemic vor beneficia în premieră de medicamente compensate pentru tratament în condiţii de ambulatoriu. De asemenea, pentru pacienții cu diabet vor fi compensate ace și seringi pentru administrarea insulinei. În material se precizează că cheltuielile anuale planificate pentru compensarea medicamentelor noi se estimează la circa 35 milioane, iar a dispozitivelor medicale noi incluse în listă – la peste 24, 3 milioane de lei.
 • Portalul Agora.md citează datele unui studiu realizat de Magenta, care arată că 93% dintre moldoveni nu au fost niciodată la psiholog, în ultimul an.​ Cercetarea relevă că 68% dintre participanții la sondaj recunosc că au fost afectați emoțional într-o măsură mare de către pandemia COVID-19, războiul din Ucraina, instabilitatea economică, creșterea prețurilor. Totodată, se mai precizează în articol, 39% dintre respondenți își evaluează starea ca fiind nici bună, nici rea, iar 6% o descriu ca fiind foarte bună.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

 • Pe Facebook, una din postările cele mai populare este un reportaj al jurnaliștilor de la​ Jurnaltv.md. Ei au menționat în descrierea materialului că Ilan Șor, al cărui partid omonim a fost scos în afara legii, desfășoară nestingherit o adevărată campanie de promovare, inclusiv în orașul Chișinău.​
 • Pe Instagram, una din postările care a trezit interes sporit este a portalului știri.md. Reporterii scriu că la începutul anului 2023, oamenii legii au anunțat că testează pentru implementare un sistem cu camere la 360 de grade, instalate pe automobile camuflate, nemarcate, care poate fixa o mulțime de tipuri de încălcări pe care le surprinde în jurul său - de la depășirea vitezei până la neacordarea priorității pietonilor, condusul fără centura de siguranță sau folosirea telefonului mobil la volan. În postare se mai precizează că poliţia estimează că flota de maşini achiziţionată pentru acest scop va fi deja operaţională în toamna acestui an.
 • 16x9 Image

  Tamara Grejdeanu

  Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG