Linkuri accesibilitate

Belarus: blogger-ul Serghei Țihanovski condamnat la condiții mai dure de detenție


Syarhey Tsikhanouski în timpul campaniei electorale dinaintea alegerilor prezidentțiale din Belarus, Minsk, 24 mai 2020.

Un tribunal din Belarus a ordonat condiții mai dure de detenție pentru popularul blogger Serghei Țihanovski, condamnat la închisoare cu doi ani în urmă, când anunțase că vrea să candideze în alegerile prezidențiale împotriva lui Aleksandr Lukașenko.

Centrul pentru drepturile omului Viasna a declarat pe 11 august că Țihanovski, deținut în izolator, într-o colonie penitenciară, va ajunge într-o închisoare mai restrictivă, după ce a fost acuzat de încălcarea unor reguli, fără să fie însă clar despre ce e vorba.

Serghei Țihanovski este soțul Svetlanei Țihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, care imediat după alegerile prezidențiale din august 2020 a fost forțată să plece în exil în Lituania.

Țihanovski era un video blogger foarte popular, comentator al realităților politice din Belarus, care în aprilie 2020 a anunțat că va participa în alegerile prezidențiale. Autoritățile nu i-au permis însă să ia parte la scrutin, invocând nereguli procedurale, așa că în locul lui a candidat soți sa, Svetlana, care a reușit să coaguleze opoziția anti-Lukașenko.

Alegerile au fost câștigate în cele din urmă de președintele Lukașenko, cu peste 80% din voturi (potrivit datelor oficiale), un rezultat contestat de opoziție și de sutele de mii de belaruși care au ieșit pe străzi să protesteze. Opoziția și protestatarii au susținut că alegerile au fost falsificate, iar Occidentul nu a recunoscut victoria liderului de la Minsk în alegerile din august 2020

Svetlana Țihanovskaia a confirmat înăsprirea pedepsei pentru soțul ei, spunând și ea într-o postare pe Telegram că nu știe motivele deciziei și nici unde va fi trimis.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG