După demonstrațiile pro-democrație fără precedent care au izbucnit în Belarus, în 2020, după alegerile prezidențiale contestate, guvernul a pornit represiunea nemiloasă împotriva disidenței – încarcerarea activiștilor, închiderea presei independente și, în general, desființarea societății civile.
Printre cei lăsați complet izolați au fost miile de orfani și copii ai căror părinți au fost lipsiți de custodie.
„Înainte, erau organizații care ofereau alternative pentru integrarea și socializarea acestor copii”, spune pentru Current Time Volha Vialicika, psiholog și activistă pentru drepturile copiilor din Belarus, care a fugit în Polonia după ce centrul său pentru copii din Hrodno a fost închis la mijlocul anului 2021. „Acum, doar statul le acordă atenție, și are propria sa agendă.”
Din ce în ce mai mult, și în special după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, această agendă s-a concentrat pe activități militar-patriotice.
Orfanii din instituțiile de stat și din centrele Bisericii Ortodoxe din Belarus au fost trimiși în tabere militare, au făcut exerciții militare și învățat cum să utilizeze armamentul, au fost pregătiți de mercenari din grupul Wagner din Rusiei și puși să scrie scrisori de încurajare către soldații ruși care ocupă părți ale Ucrainei.
Eforturile de educație „patriotică” ale statului sunt coordonate în comun de ministerele Educației, Apărării, Interne și Situațiilor de Urgență.
Deși aceste tabere pentru copii vulnerabili sunt funcționale din 2007, războiul din Ucraina și autoritarismul în creștere din Belarus au făcut ca acest proiect să fie prioritar pentru guvern.
„O atmosferă caldă, de familie”
De pildă, în decembrie 2020, ministerul de Interne și poliția OMON din Minsk au găzduit un grup de orfani la o expoziție de arme și vehicule.
După cum scrie într-un articol din presa de stat, un băiețel de 12 ani a îmbrăcat o vestă antiglonț și și-a pus pe cap o cască, moment în care un alt copil i-a spus că arată „ca un adevărat colonel”.
Șeful unității OMON din Minsk e citat spunând că poliția a făcut tot posibilul astfel încât „copiii să se simtă ca și când ar fi într-o atmosferă caldă, de familie”.
Acest tip de evenimente au devenit rutină.
În aprilie, ministerul Educației a vorbit despre o serie de evenimente în care au fost implicați peste 100 de copii cu nevoi speciale și orfani, care s-au întâlnit cu parașutiști și au fost încurajați să scrie scrisori pentru soldați.
„Parașutiștii au discutat cu copiii, i-au familiarizat cu armele moderne și au făcut fotografii”, scrie în articol. Proiectul se chema Bunătate + Curaj.
Numărul taberelor pentru orfani și pentru alți copii dezavantajați organizate de către unitățile militare a crescut constant începând cu 2020.
În 2021-2022 erau 480, după cum scrie presa de stat. Iar în 2023, au fost organizate 583 de astfel de tabere, la care au participat „aproape 6.000 de copii”.
Pentru 2024, guvernul planificase să găzduiască 14.000 de copii – printre ei, mulți orfani și copii aflați în grija serviciilor sociale guvernamentale – în tabere de vară „la baze și unități ale forțelor armate”, scrie agenția de presă de stat Belta.
Taberele sunt conduse de veterani, mercenari și personal militar activ.
În iulie 2023, Ksenia Lebedeva, comentator al televiziunii de stat, a postat pe Telegram un clip video în care se vede cum mercenari Wagner instruiesc un grup de copii la un „club militar-patriotic”.
„Asta nu este Mary Poppins, știți,” a scris Lebedeva. „Copiii noștri aleg jucăriile și profesorii potriviți.”
„E vorba despre loialitate”
Universitatea ministerului Situațiilor de Urgență administrează un liceu pentru orfani, copii dezavantajați și copii din familii cu probleme. Anul acesta, 93% dintre absolvenții liceului planificau să studieze la institute militare-tehnice.
„A avut loc o schimbare în conceptul de patriotism”, a declarat Katiarina Deikalo la o masă rotundă din iunie privind drepturile copiilor din Belarus, găzduită de legislativul național al Lituaniei. „Acum nu mai este vorba despre dragostea pentru Belarus, ci în primul rând despre loialitatea față de guvernul actual”.
Deikalo a remarcat în special participarea activă a armatei și a Bisericii Ortodoxe Belaruse afiliate Moscovei în procesul educațional.
Site-ul de știri Mediazona a scris în 2023 că biserica conducea aproximativ 20 de cluburi militar-patriotice în toată țară. În mai, Ministerul Educației a autorizat mănăstirile ortodoxe să deschidă adăposturi pentru copiii vulnerabili.
De când Rusia a început să instige la o rebeliune separatisă în părți din estul Ucrainei în 2014, mai multe cluburi militar-patriotice din Belarus au trimis copii în tabere paralele în Rusia.
Acolo, copii unde au fost instruiți în „practici militare” de mercenari ruși implicați în conflictul din Donbas, informa televiziunea de stat din Belarus în 2016.
Psihologul pentru copii Vyalichka afirmă că orfanilor și copiilor dezavantajați le lipsesc modelele adulte care să-i ajute să priceapă mediul puternic ideologizat și militarizat în care cresc.
„Ideologizarea cu care guvernul belarus infuzează educația conduce la modele comportamentale specifice la copii”, spune ea pentru Current Time.
„Deși copiii cu părinți pot face adesea față acestui lucru, educația militar-patriotică este mult mai ușoară în cazul orfanilor”.
În plus, restricțiile stricte asupra Internetului și accesului la informație în orfelinate îi face pe acești copii să fie și mai vulnerabili.
„Orfanii sunt copii traumatizați, care și-au pierdut sprijinul de bază”, adaugă Vialichka. „Prin urmare, orice adult care le dă o bomboană sau le spune câteva cuvinte frumoase e perceput ca un fel de protector. Ei vor fi percepuți de către acești copii ca eroi pozitivi și ca modele”.
În cadrul unei sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului din martie 2023, International Fellowship of Reconciliation (IFOR) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „programele belaruse de instruire militară a copiilor”, afirmând că peste 18 000 de copii „cu vârste de până la 6 ani” au trecut prin aceste programe de instruire - care includeau utilizarea armelor de foc - în 2022.
Articol scris de jurnalistul RFE/RL Robert Coalson, pe baza informațiilor Current Time.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te