Linkuri accesibilitate

La Minsk a fost reținută reprezentanta postului TV Belsat, finanțat din Polonia


Jurnaliștii postului de televiziune Belsat

Irina Slavnikova, reprezentanta postului de televiziune Belsat, a fost reținută pe aeroportul din Minsk împreună cu soțul ei, a scris pe Facebook directorul adjunct al Belsat, Aliaksei Dzikavitski.

Slavnikova, care este și vicepreședinta Asociației Jurnaliştilor din Belarus, și soțul ei, Aliaksandr Loiko, au fost reținuți vineri seara târziu, când se întorceau din Egipt, a spus Dzikavitski.

El a adăugat că polițiștii de frontieră și vameșii i-au spus tatălui Irinei, care venise să o întâlnească la aeroport, că nimeni nu a fost reținut. Nu se știe unde se află Slavnikova și telefonul ei a fost oprit, a spus Dziavitski.

Canalul de televiziune Belsat, finanțat din Polonia, a fost declarat „extremist” de autoritățile din Belarus în luna iulie și site-ul său web și toate conturile de rețele sociale au fost blocate în Belarus, pe fondul intensificării represiunii împotriva mass-media și a societății civile.

Belsat este o sursă de știri populară pentru belaruși, care relatează și despre opoziția față liderul de la Minsk Aleksandr Lukașenka.

Belsat a acoperit pe larg protestele în masă împotriva lui Lukașenka după alegerile prezidențiale de anul trecut, despre care Lukașenka a susținut că le-a câștigat. Iar opoziţia şi Occidentul spun că alegerile au fost fraudate masiv și că ar fi fost câştigate de candidata opoziţiei Svetlana Țihanovskaia. Occidentul nu recunoaște legalitatea autorității lui Lukașenka.

Autoritățile din Belarus și-au intensificat, începând de anul trecut campania împotriva presei și a societății civile, cu sute de raiduri în birouri și apartamente ale activiștilor și jurnaliştilor.

Zeci de jurnalişti au fost reţinuţi şi condamnaţi la închisoare, iar două jurnaliste de la Belsat, Katarina Andreieva şi Daria Ciulțova, care au fost condamnate la doi ani de închisoare în februarie pentru că au relatat despre protestele opoziției.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG