Linkuri accesibilitate

„A ținut cuțitul la gâtul democrației” americane: președintele Biden despre atacul asupra Congresului


Un an de la atacul asupra Capitoliului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:12 0:00

Un an de la atacul asupra Capitoliului

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

La aniversarea a un an de la insurecția în care susținători fostului președinte Donald Trump au atacat clădirea Congresului pentru a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, președintele Biden, pe Colina Capitoliului, a rostit un discurs în care și-a repudiat predecesorul și pe aliații acestuia, care au instigat și făcut posibilă acea acțiune. „Pentru prima dată în istoria noastră, președintele nu a pierdut doar o alegere, dar a încercat să împiedice tranziția pașnică de putere, în timp ce o mulțime violentă a atacat Congresul” – a spus Biden, adăgând : „Dar au eșuat. Au eșuat”.

El a spus că în timp ce demonstranții atacau Congresul, punând în primejdie vieți omenești, președintele Trump privea evenimentele la televizor și ore în șir nu a făcut nimic ca să-și oprească susținătorii. „El a făcut asta pentru că pune mai mare preț pe putere decât pe principii, pentru că pune interesul lui mai presus de cel al țării și pentru că orgoliul lui rănit contează mai mult decât democrația noastră și Constituția”.

Biden a adăugat că mulțimea instigată să atace Congresul, departe de a fi „patriotică”, cum minte Trump, „a ținut cuțitul la gâtul” democrației americane.

În tot discursul, Biden nu a pronunțat numele lui Trump, referindu-se numai la „predecesorul său”: „El urmărea să găsească o scuză, un pretext pentru a acoperi adevărul că nu este doar un fost președinte, este un fost președinte înfrânt”.

Evitând să pronunțe numele lui Trump, Biden a recurs la o tactică utilizată în trecut și de fostul președinte George W Bush, poate pentru a nu-i oferi legitimitate, poate din dorința de a spune lucrurilor pe nume, fără să inflameze și mai mult spiritele.

Către sfârșit, Biden a readus în discuție idea promovată de Partidul Republican, care continuă să fie controlat de Trump, că doar alegerile prezidențiale ar fi fost furate, nu și cele pentru alte funcții, alegație lipsită de logică, dar care face parte din retorica susținătorilor lui Trump.

6 ianuarie 2021 – cum s-a schimbat mentalitatea americanilor

A crescut procentul celor care spun acum că poate fi justificat un atac împotriva statului: 34% cred că violența poate fi utilizată în anumite circumstanțe (sondaj Washington Post). 40% dintre republicani, 41% dintre independenți și 23% dintre democrați spun că violența este uneori justificată.

Un nou sondaj CBS/YouGov arată că 68% dintre respondenți văd atacurile din 6 ianuarie 2021 ca „o expresie a potențialului în creștere de violență motivată politic, nu un incident izolat”.

Ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021? Dintre democrați, 85% califică atacul drept o „insurecție” în care oamenii au „încercat să răstoarne guvernul”.

Dintre republicani, doar 21% văd atacul drept insurecție, și numai 18% cred că era îndreptat împotriva guvernului.

56% din republicani cred că atacul a avut loc în numele „libertății” și a fost un act de „patriotism” (47 la sută).

Cine este responsabil? 59% dintre alegători au spus că Donald Trump este „oarecum” sau „foarte” responsabil. Tot 59% pun vina pe media și 66% pe rețelele sociale.

Cine a luat Congresul cu asalt? 62% i-au identificat corect pe atacatori drept susținători ai președintelui DonaldTrump, în timp ce 14% i-au identificat drept oponenți ai lui Trump. Aproape 24%, au spus că nu știu.

Cine a câștigat alegerile din 2020? Potrivit unui nou sondaj ABC/Ipsos, 65% dintre americani cred că victoria președintelui Joe Biden a fost legitimă. Dintre republicani, 71% cred încă în afirmațiile false ale fostului președinte Donald Trump că el este câștigătorul de drept.

Marcarea datei de 6 ianuarie servește nu doar ca o analiză a celor întâmplate, este și o încercarea de a împiedica repetarea lor. Gradul de polarizare politică în America crește, mai ales în condițiile în care – dintr-un motiv sau altul – o mare parte a Partidului Republican susține ”marea minciună” promovată de fostul președinte. Ori într-o țară cu populație numeroasă, cum e America, fie și un procent relativ redus care crede că violența este necesară poate să aibă un impact major, așa cum s-a văzut la 6 ianuarie.

XS
SM
MD
LG