Linkuri accesibilitate

Biden reia tradiția președinților americani de a-și publica declarația de impozit


Președintele american Joe Biden la una din primele conferințe de presă fără mască sanitară, 13 mai 2021.
Președintele american Joe Biden la una din primele conferințe de presă fără mască sanitară, 13 mai 2021.

Președintele american, Joe Biden, a publicat declarația de impozite pe 2020, restabilind astfel o lungă tradiție, sfidată de predecesorul său, Donald Trump. Declarația arată că Biden și soția sa au câștigat anul trecut peste 600 de mii de dolari și au plătit 25,9% impozit pe venit. Biden promisese încă din timpul campaniei electorale să fie transparent cu privire la finanțele sale personale.

Declarația de impozit conține o mulțime de informații despre venituri, surse de venit și donații. De zeci de ani, președinții americani obișnuiau să-și facă publică declarația de impozite dar Trump, odată ajuns la Casa Albă, a rupt cu această tradiție, invocând o anchetă a autorităților fiscale care l-ar fi împiedicat să publice datele.

Anul trecut, în septembrie, cotidianul New York Times a obținut documente fiscale care arătau că Trump – mare om de afaceri și vedetă de televiziune – ar fi plătit doar 750 de dolari impozit federal pe veniturile în 2016 și 2017. Trump a susținut însă că ar fi plătit multe milioane de dolari în alte tipuri de impozite și taxe și că are dreptul să folosească toate căile legale de a-și reduce impozitele pe venit prin compensații și credite fiscale.

XS
SM
MD
LG