Linkuri accesibilitate

Biden „unchiul din America” și șapte întrebări cheie în legătură cu originea virusului Covid-19


Lilieci de vânzare în piața de vânsat din Tomohon, Indonezia.
Lilieci de vânzare în piața de vânsat din Tomohon, Indonezia.

Joe Biden este așteptat ca proverbialul „unchi din America”, săptămâna aceasta, de către europeni, în primul său turneu oficial care îl va duce la seria de summituri G7, NATO, posibil și cu UE la Bruxelles, dar și o primă întâlnire cu Vladimir Putin la Geneva.

În Spania, El Pais scrie că Biden însuși vede acest turneu-maraton ca pe o ocazie de a întări democrațiile europene în fața Rusiei și a Chinei. La Londra, The Times este însă mai sceptic și scrie, sub semnătura politologului Edward Lucas, că Biden e pe cale de a repeta greșelile lui Obama în materie de politică externă. Rezumatul comentariului este:

“Trebuie să menajăm Germania. Să amețim Rusia. Să acordăm prioritate Chinei. Asta este neatrăgătoarea agendă politică a administrației Biden. Președintele SUA va vizita Marea Britanie pentru summitul G7 în Cornwall, va pălăvrăgi șarmant (to schmooze) cu Nato la Bruxelles, fugind apoi spre Elveția pentru un face à face cu Vladimir Putin. O să auzim vorbe îmbărbătare pentru prieteni și îndemnuri reci aduse lui Putin. Dar faptele americanilor vor spune o altă poveste. Putin nu are de ce să se teamă, căci Europa e doar curtea din spate: cea mai mare contribuție pe care o pot aduce aliații europeni este să nu distragă puterea americană de la chestiunea existențială de a bloca puterea crescândă a partidului-stat din China.”

Într-un interviu, astăzi, cu cotidianul italian La Repubblica, secretarul general NATO Jens Stoltenberg, care s-a întâlnit ieri la Washington cu Joe Biden, pentru a pregăti summitul NATO, spune că „alianța Rusiei cu China este cel mai mare pericol pentru Occident”.

Curățenie de vară

La Bruxelles, unde Biden va ajunge pe 14 iunie, pentru summitul cu NATO, iritarea europenilor este tot mai mare în fața atitudinii Marii Britanii, care expulzează, sau chiar pune în detenție provizorie sute de cetățeni UE, bănuiți că traversează Canalul Mânecii pentru a căuta de lucru.

Cum o scrie corespondentul pe lângă instituțiile europene al cotidianului Libération, Jean Quatremer, mulți printre cei 27 sunt convinși că acțiunile Londrei sunt deliberate și intenționează să nu le lase fără răspuns. În foarte multe cazuri, tineri europeni opriți la aeroport au fost umiliți de poliția și vameșii britanici, iar la Bruxelles se consideră că plasarea europenilor în centre de detenție este total nejustificată. Toate acestea nu fac, desigur, decât să ducă la creșterea tensiunilor între UE și Londra

Tensiuni care cresc în primul rând în jurul frontierei dintre UE și Marea Britanie în nordul Irlandei. UE a anunțat că este gata să ia măsuri legale împotriva Londrei.

Londra are șase aeroporturi internaționale și pe oricare din ele zeci de cetățeni din UE s-au văzut, de la începutul anului încoace, arestați, încarcerați și trimiși înapoi fără să beneficieze de sprijin juridic, toate astea pentru că n-au știu să răspundă la întrebările vameșilor, puși să vâneze pe oricine nu posedă un permis de lucru în Marea Britanie. Mulți cetățeni italieni, spanioli și bulgari s-au văzut arestați pe unul sau altul din aeroporturile din Londra, reținuți fără explicații și trimiși apoi înapoi în țara lor, uneori după mai multe zile de carceră.

Cei mai vizați, scrie Libération, sunt românii, bulgarii și polonezii, dintre care mulți încă merg în Anglia în căutare de lucru, dar ignoră că de la începutul anului este absolut obligatoriu să posezi deja o viză de angajat înainte de a intra în țară.

Numai în primele trei luni ale anului, 3.294 de cetățeni UE au fost expulzați direct de pe aeroport, fără drept de apel. Inclusiv, constată Libération, 54 de francezi.

“Luarea de ostateci trebuie să înceteze”

După ce Ungaria lui Viktor Orbán a blocat din nou, prin veto, redactarea unui comunicat comun împotriva Chinei (iar la Budapesta, în ciuda protestelor, se pregătește deschiderea unei universități chineze, mai ales după ce “universitatea Soros” a fost forțată să plece și să se mute la Viena), ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a decis să ceară în mod deschis suprimarea dreptului țărilor membre de a mai folosi un veto împotriva luării de decizii majoritare în chestiunile de politică internațională.

“Luarea de ostateci trebuie să înceteze”, a spus Heiko Maas, într-o conferință a ambasadorilor, ieri, la Berlin. „Trebuie să suprimăm dreptul de veto”, îl citează Süddeutsche Zeitung. „Democrațiile qu nevoie să știe să se apere”, este comentariul din Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Springtime for Miss Hitler

Uneori, însă, inamicul vine din interior. Astfel, în Italia, poliția a arestat ieri 12 persoane dintr-o rețea de extremiști de dreapta despre care se crede că plănuiau, nici mai mult nici mai puțin, decât un atentat împotriva unei baze NATO. Printre ei se află și un polițist.

Cum o revelează Il Fatto Quotidiano, organizația, numită Ordinul Arian Roman (Ordine Ario Romano) are membri în toată Italia și numără, printre afiliații importanți, o anume Francesca Rizzi, din Milano, care în 2019 a câștigat titlul de Miss Hitler și își spune: Miss Eva Braun. Poliția a găsit, printre altele liste cu nume de evrei, sau presupuși evrei, iar pe rețelele sociale (mulți comunicau între ei pe rețeaua rusească V Kontakte), membrii explicau, de pildă, „cum se poate recunoaște un evreu după forma nasului”.

La Repubblica numește comunitatea acestora pe rețeaua rusească V Kontakte: „delirantă”.

Israel – teama de tulburări după modelul Trump

Și în Israel, riscul unor tulburări importante vine acum din interior. Premierul Beniamin Netaniahu își va pierde – mulți speră că definitiv – postul în următoarele zile, după ce o coaliție extrem de heteroclită a reușit să formeze un guvern aparent funcțional, serviciile secrete se tem de eventualitatea unor tulburări violente.

În zilele trecute, Netaniahu și partizanii lui au lansat însă valuri de atacuri stridente împotriva adversarilor politici, folosind o retorică ce o amintește pe cea a lui Donald Trump înainte de asaltul împotriva Capitoliului. Exact ca Donald Trump, Netaniahu continuă să insiste că alegerile au fost fraudate.

Șeful serviciilor secrete Shin Beth a făcut public un rar avertisment împotriva “discursului extrem de violent și provocator” dirijat împotriva politicienilor opuși lui Netaniahu. “Netaniahu mai are de copiat o singură și ultimă pagină din manualul lui Trump: să-și declanșeze propriul său ‘6 ianuarie,’ ” scrie fostul diplomat Alon Pinkas wrote in cotidianul de stânga Haaretz.

Viitorul premier Naftali Bennett i-a cerut lui Netaniahu să înceteze cu această campanie de a “arde holdele” în urma lui. “Dacă Netaniahu decide să ‘dea foc la casă,’ el va face un foarte mare rău țării”, se poate citit într-un tweet al lui Benny Gantz, ministrul apărării și o alte important figură in coaliția anti-Netaniahu.

Mulți politicieni opuși lui trăiesc zilele acestea sub protecția poliției, din pricina amenințărilor cu moartea pe care le primesc de la partizani ai lui Netaniahu, în vreme ce toată lumea își amintește de asasinarea lui Yitzhak Rabin in 1995 de către un colon extremist religios care îl acuzase de “trădare” pentru că negociase pacea cu palestinienii lui Yasser Arafat.

„Șapte întrebări cheie în legătură cu originea virusului Covid-19”

Cotidianul Le Monde are în numărul său de astăzi un mare dosar, pe două pagini, despre „cele șapte întrebări cheie în legătură cu originea virusului Covid-19”. Asta după ce în ultimele săptămâni a revenit tot mai insistent întrebarea, pusă de experți din ce în ce mai numeroși, pe tot globul, dacă nu cumva virusul a fost totuși scăpat involuntar dintr-un laborator din Wuhan, în China.

Una din întrebările puse de Le Monde (nr. 4) este „de ce autoritățile chineze interzic accesul la mina din Mojiang”. Este vorba de o mină de cupru abandonată din Yunnan, departe de Wuhan, iar faptele petrecute acolo sunt cunoscute de mult: revista Science a scris despre asta în martie 2014. În aprilie 2012, șase lucrători care se activau în galeriile minei din Mojiang au fost spitalizați cu o pneumonie gravă, iar trei au murit rapid. Autoritățile medicale chineze au insistat întotdeauna că era vorba de o infecție cu o ciupercă patogenă.

Iată însă că un articol publicat în octobre 2020 în revista Frontiers in Public Health arată uriașe similitudini între simptomele celor îmbolnăviți atunci cu Covid-19 sau SARS.

În sfârșit, Le Monde mai subliniază și suspecta dispariție a bazei de date a laboratoarelor din Wuhan de unde a pornit epidemia. Confruntând sursele, Le Monde ajunge la concluzia că baza de date a dispărut în… septembrie 2019, altfel zis exact în momentul în care au fost constatate primele cazuri de infecție.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG