Linkuri accesibilitate

Blinken îl avertizează pe Lavrov să aleagă calea diplomației în Ucraina


Antony Blinken și Serghei Lavrov, la Stockholm.
Antony Blinken și Serghei Lavrov, la Stockholm.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, s-a întâlnit față în față cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a-l avertiza că Rusia va suporta „consecințe grave” dacă întreprinde vreun nou atac asupra Ucrainei și pentru a-l convinge să aleagă calea diplomației.

Blinken i-a transmis lui Lavrov avertismentul la Stockholm, pe 2 decembrie, în marginea unei reuniuni ministeriale a OSCE, la o zi după ce a declarat că Washingtonul este gata să răspundă hotărât, inclusiv prin sancțiuni economice aspre, în cazul unui atac rus asupra Ucrainei.

Oficiali occidentali și ucraineni sunt îngrijorați de faptul că staționarea unui mare număr de militari ruși la granița cu Ucraina, unde aceștia au rămas după un amplu exercițiu militar de la începutul anului, poate însemna că Rusia se pregătește de o incursiune. Moscova a insistat că nu are o astfel de intenție, acuzându-și adversarii de faptul că ar vrea să-și ascundă presupuse planuri agresive proprii.

„Cea mai bună cale de a evita criza este cea a diplomației”, a spus Blinken jurnaliștilor înainte de a începe discuțiile cu Lavrov.

El a declarat că Moscova și Kievul ar trebui să-și îndeplinească fiecare obligațiile în baza acordurilor de pace de la Minsk din 2014, care au scopul să pună capăt războiului purtat de separatiștii pro-ruși contra forțelor guvernamentale ucrainene, în estul Ucrainei.

Washingtonul este dispus să faciliteze realizarea acordurilor, dar, dacă Rusia decide să continue confruntarea, vor exista consecințe grave”, a spus șeful diplomației americane.

Cei doi oficiali, rus și american, au discutat timp de aproximativ 30 de minute, aceasta fiind întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre Statele Unite și Rusia de la un summit din luna iunie dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a spus că Blinken și Lavrov au avut o întâlnire „serioasă, sobră și profesională”.

Noi nu vrem niciun conflict...
Serghei Lavrov

Lavrov a declarat jurnaliștilor că Moscova este pregătită pentru dialog cu Kievul. „Noi, după cum a declarat președintele (Vladimir) Putin, nu vrem niciun conflict”, a spus Lavrov. Agenția germană de știri (DPA) îl citează sugerând chiar că Rusia ar fi deschisă unei implicări americane în aplicarea acordurilor de la Minsk.

La 1 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a avertizat NATO să nu își desfășoare trupe și arme în Ucraina, spunând că acest lucru reprezintă o linie roșie pentru Rusia și încălcarea ei ar declanșa un răspuns puternic.

Mesajul a fost reiterat de ministrul de externe Lavrov la întâlnirea de la Stockholm cu Blinken, dar și în discursul rostit la Consiliul ministerial anual al OSCE. Lavrov a spus că orice nouă extindere NATO spre est ar periclita „interesele fundamentale de securitate” ale Rusiei.

„În dialog cu Statele Unite și aliații lor, vom insista asupra dezvoltării unor acorduri care să excludă orice avansare ulterioară a NATO către est și desfășurarea unor sisteme de armament amenințătoare în imediata vecinătate a teritoriului rus”, a spus Lavrov, citându-l pe liderul de la Kremlin.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 și a oferit sprijin separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei în războiul contra Kievului care durează de șapte ani și jumătate și în care au murit peste 13 200 de oameni.

Ucraina, care cere de mai mulți ani să fie primită în alianța politico-militară occidentală, spune că elaborează împreună cu aliații occidentali un pachet care ar descuraja o nouă incursiune rusă. „Colaborăm îndeaproape la dezvoltarea unui pachet cuprinzător, inclusiv a unor sancțiuni economice severe, pentru a descuraja Rusia de la alte mișcări agresive”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, după o întâlnire proprie cu Blinken, la Stockholm.

Secretarul de stat american a reiterat că Statele Unite au „un angajament puternic și ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, dar și „îngrijorări profunde cu privire la planurile Rusiei de reînnoire a agresiunii împotriva Ucrainei”. Aceasta „este o preocupare împărtășită de mulți în Europa”, a mai spus Blinken.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG