Linkuri accesibilitate

Blocarea exporturilor ucrainene de cereale, unul din subiectele centrale ale summit-ului G7


Orz încărcat pe o navă de 40,000 de tone la un terminal de cereale din portul ucrainean Nikolaev, iulie 2013. NIkolaev și alte porturi din sudul Uxrainei au fost bocate d ebombardamenetel rusești după războiul declanșat de Rusia în Ucraina p 24 februarie 2022.
Orz încărcat pe o navă de 40,000 de tone la un terminal de cereale din portul ucrainean Nikolaev, iulie 2013. NIkolaev și alte porturi din sudul Uxrainei au fost bocate d ebombardamenetel rusești după războiul declanșat de Rusia în Ucraina p 24 februarie 2022.

Blocarea exporturilor de cereale din Ucraina, una din cele mai mari producătoare din lume alături de Rusia, este unul din subiectele centrale la reuniunea de trei zile a miniștrilor de externe G7 din Germania, la care pentru prima dată este invitată și R. Moldova, alături de Ucraina.

În acest moment se caută rute alternative pentru exporturile ucrainene, porturile ucrainene la Marea Neagră fiind blocate ca urmare a războiului provocat de invazia Rusiei. Se estimează să până la 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri.

Războiul și exporturile ucrainene de cereale (mai 2022)

  • Rusia și Ucraina sunt producătorii care acoperă peste 30% din exporturile globale de cereale.
  • Rusia furnizează, de asemenea, 13% din îngrășămintele lumii, în timp ce Ucraina furnizează jumătate din uleiul de floarea soarelui.
  • În cei trei ani dinaintea războiului, prețurile cerealelor crescuseră deja cu 48% și prețurile la îngrășăminte cu 35%
  • Înainte de război, Ucraina exporta 4,5 milioane de tone de produse agricole/lună prin porturile maritime: 12% din grâul exportat în lume, 15% din porumb și 50% din uleiul său de floarea soarelui.
  • De la izbucnirea războiului, în 24 februarie 2022, exporturile de cereale/lună ale Ucrainei s-au redus cu mai mult de jumătate.

Blocarea exporturilor a adus nu numai zeci de milioane de oameni în pragul foametei, dar a provocat și o accelerare a scumpirilor.

După ce orașul-port Odesa a fost lovit din nou luni de rachete rusești, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat: „Fără exporturile noastre agricole, zeci de țări din diferite părți ale lumii sunt deja în pragul penuriei de alimente. Cei mai săraci vor fi loviti cel mai tare. Repercusiunile politice vor fi teribile”.

David Miliband, directorul executiv al Comitetului Internațional de Salvare, avertizează la rândul său că în acest moment opinia publică este împărțită aproape egal între cei care au pus „scumpirile și penuria de alimente pe seama sancțiunilor împotriva Rusiei, și ce care dat vina pe invazia Rusiei în Ucraina”.

Există deja semne că diplomația rusă încearcă să schimbe optica. Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a susținut într-o vizită în Oman că autoritățile ucrainene ar refuza să lase navele care transportă grâu să iasă din porturile lor și că ar fi minat zonele din jurul porturilor.

Ucraina a respins imediat că acuzațiile drept absurde.

XS
SM
MD
LG