Linkuri accesibilitate

Congresmeni democrați pleacă din Texas ca să nu fie obligați să voteze o lege limitând dreptul la vot


Un grup de comgresmeni democrați din Texas, „refugiați” la Washington ca să nu fie obligați să fie prezenți când majoritatea republicană din Camere Reprezentanților locală intenționa să voteze o lege limitând accesul la vot, Washington, 12 iulie 2021.

Câteva zeci de congresmeni democraţi din statul american Texas şi-au părăsit luni statul pentru a împiedica adoptarea unei controversate legi electorale, dorită de majoritatea republicană din parlamentul local, care limitează accesul la vot, mai ales al comunităților afro-americane. Cum în Texas, prin lege, congresmeni pot fi aduși și cu poliția la dezbateri și vot în Congresul local, deputații au ales să părăsească statul.

Parlamentarii democraţi din Texas au sabotat deja la sfârşitul lunii mai adoptarea acestei legi restrictive privind organizarea alegerilor electorale, calificată drept un "atac împotriva democraţiei" de către preşedintele american, Joe Biden.

Atunci, ei au părăsit în masă scrutinul organizat pentru proiectul de lege în parlamentul texan şi cvorumul necesar nu a putut fi atins.

Această lege, dorită de republicani după exemplul celor deja adoptate în Georgia şi Florida, vizează oficial să facă alegerile mai sigure prin interzicerea votului "drive-in" sau prin introducerea a numeroase restricţii legate de orarul de votat şi votul prin corespondenţă.

Dar aceste restricţii vizează cel mai adesea prevederi care facilitează votul minorităţilor, în special al afro-americanilor, majoritar pro-democraţi.

După alegerile prezidenţiale din noiembrie, pierdute de președintele republican Donald Trump, proiectele de lege care limitează accesul la vot s-au înmulţit în statele controlate de republicani.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG