Linkuri accesibilitate

Boris Johnson a demisionat de la conducerea Partidului Conservator


Downing Street, Londra.

Premierul Boris Johnson a demisionat de la conducerea partidului său Conservator dar rămâne la conducerea guvernului până la alegerea unui nou lider conservator – care va prelua și guvernul.

Această schimbare, atâta timp cât Partidul Conservator are majoritatea în Parlament, nu atrage automat organizarea de noi alegeri generale. Viitorul scrutin ar urma să aibă loc cel târziu în ianuarie 2025, dar viitorul premier ar putea organiza alegerile mai repede.

Pleacarea lui Johnson a fost forțată de un val de demisii în rândul oficialilor din guvern, care a culminat joi dimineață cu anunțul ministrului de finanțe, al treilea om în ierarhia guvernului, că nu mai poate colabora cu premierul.

Presa britanică reamintește că demisia lui Johnson este însă punctul final pentru trei ani de scandaluri, legate de modul în care a gestionat (ba chiar ignorat) acuzațiile de hărțuire aduse împotriva unui lider al Partidului Conservator; de amenzile poliției primite pentru ignorarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus; de încercările de a schimba sistemului de standarde; și de acuzații de încălcare a dreptului internațional, în contextul eforturilor de a modifica înțelegerile privind Brexit-ul (ieșirea Marii Britanii din UE).

Johnson a venit la putere în decembrie 2019, cu promisiunea unei ieșiri „ordonate” a țării din Uniunea Europeană, după ani de negocieri haotice.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, provocat de invazia Rusiei, Marea Britanie a fost una din cele mai active susținătoare ale Kiev-ului, mai ales când a venit vorba de impunerea de sancțiuni Rusiei, sau livrările de arme pentru armata ucraineană, iar Boris Johnson, un partener frecvent de discuții al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a fost plin de laude pentru Boris Johnson, care a fost și unul dintre primii lideri occidentali în vizită la Kiev după invazia Ucrainei de către Rusia.

În discursul în care și-a anunțat demisia de la conducerea partidului Conservator, Johnson a promis că Marea Britanie va continua să susțină Ucraina „atâta timp cât este nevoie”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG