Ceea ce trebuia să fie o întâlnire la vârf a celor 28 în ideea ca ei să devină curând 27, după ieșirea Marii Britanii din UE la sfârșitul lunii, se arată acum a fi o echilibristică colectivă pe fundal de sfârșeală. Nimic nu mai e limpede, totul se schimbă de la o zi la alta, uneori de mai multe ori în timpul aceleiași zile.
Aceasta ar fi trebuit să fie ultima întâlnire la vârf la care să ia parte Theresa May, dar acum cei 27 au înțeles că au să o vadă încă, nici măcar nu este clar de câte ori.
În primul rând, Theresa May i-a trimis o scrisoare lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, în care a cerut trei luni suplimentare pentru Brexit, sperând în același timp că Parlamentul britanic va accepta asta, lucru pentru care ea nu are nici o garanție.
În aceeași scrisoare, Theresa May exclude însă posibilitatea ca Marea Britanie să organizeze alegeri europene în luna mai, ceea ce duce la probleme legale neprevăzute și de nerezolvat.
Ideea e foarte simplă: dacă Marea Britanie este încă membru UE în acel moment, Regatul Unit va trebui să organizeze alegeri parlamentare europene. May pare să nu ia la socoteală legislația europeană, în vreme ce caută să o facă mai flexibilă, fără să aibă nicio garanție că echilibristica ei va fi acceptată de parlamentul de acasă, sau măcar de propriul ei partid, Tory.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a spus limpede Theresei May că Marea Britanie trebuie să iasă din UE înainte de 26 mai, altfel va trebui să organizeze alegeri europene. Prelungirea până pe 30 iunie, cum dorește ea, nu are nici o bază legală.
Londra trebuie sau să părăsească UE înainte de sfârșitul lunii mai, sau să ceară o prelungire a negocierilor până la sfârșitul anului, dar atunci ar fi obligată să organizeze alegeri europene în mai.
În stadiul actual, așadar, cel mai probabil este că nu se va lua nici o decizie în acest summit, deoarece Theresa May nu posedă acum niciun sprijin, nici în parlamentul britanic și nici măcar în propriul său cabinet.
În aceste condiții, cum a lăsat-o de înțeles Jean-Claude Juncker, e posibil ca un nou summit special să fie organizat săptămâna viitoare, pe 28 martie. În orice caz, noaptea între 21-22 martie promite să fie una lungă. Decizia, indiferent care este ea, trebuie luată în unanimitate, iar unii lideri europeni sunt mai rezistenți decât alții.