Linkuri accesibilitate

București - confruntarea decisivă


Congresul PSD, 22 august
Congresul PSD, 22 august

Rezultatul din capitală poate avea și alte urmări. O înfrângere a Gabrielei Firea ar agrava criza pe care o traversează partidul social-democrat...

Modul lamentabil în care a eșuat psihodrama imaginată de social-democrații lui Marcel Ciolacu ridică și mai multe semne de întrebare în ce privește rezultatele partidului la apropiatele alegeri locale. Faptul că moțiunea de cenzură nici măcar n-a ajuns la vot din lipsă de cvorum arată, o dată în plus, că sunt probleme serioase în interiorul partidului și că poziția de lider a lui Ciolacu e mai șubredă ca oricând. Și cum un necaz vine rareori singur, cel mai recent sondaj confirmă că PSD e în pierdere de viteză, cu abia 20% din intențiile de vot.

E de așteptat, așadar, ca social-democrații să aibă un scor modest în 27 septembrie, mai ales prin comparație cu alte confruntări electorale. Totuși, cum la noi alegătorii manifestă o anume inerție, mulți primari pesediști în exercițiu își vor păstra funcția; unii, ca să fie siguri, au trecut cu arme și bagaje în tabăra opusă, mizând pe o victorie a liberalilor la alegerile parlamentare. Și asta nu doar în localități mici, dar și în orașe importante, cum ar fi Iașul. În aceste condiții, ținând cont și de ascensiunea alianței USR-PLUS, partidul social-democrat va avea nevoie, pe lângă confirmările din fiefurile tradiționale, de niște victorii simbolice și, în primul rând, de câștigarea primăriei Bucureștiului.

În capitală se dă bătălia cea mare, întrucât forțele anti-PSD s-au unit și au un candidat unic cu șanse reale, pe Nicușor Dan. De cealaltă parte, primarul în funcție, Gabriela Firea, pune în mișcare mijloace publicitare colosale, spoturi pe care televiziunile le dau de sute, de mii de ori, la care se adaugă acțiuni propagandistice rudimentare, dar, probabil, cu ecou la un anumit public, cum a fi acordarea titlului de cetățean de onoare unui grup compact – peste treizeci – de medici. Foarte activ este și actualul primar al sectorului 1, Tudorache, care recurge la procedee utilizate de Securitatea comunistă pentru a o discredita pe contracandidata sa, Clotilde Armand. Și în alte orașe – Timișoara, Constanța – se dau lupte interesante, al căror deznodământ ar putea fi surprinzător, dar cartea cea mare se joacă la București.

Rezultatul din capitală poate avea și alte urmări. O înfrângere a Gabrielei Firea ar agrava criza pe care o traversează partidul social-democrat și i-ar diminua și mai mult șansele la parlamentare. O victorie a lui Firea, coroborată cu un eșec al PSD la nivel național, ar grăbi înlocuirea lui Ciolacu de la vârful partidului. Dar nu soarta pesediștilor contează, ci interesul bucureștenilor: ei vor decide dacă vor o administrație modernă sau una ineficientă, închistată, lipsită de viziune.

Previous Next

XS
SM
MD
LG