Linkuri accesibilitate

București - o campanie tot mai murdară


București, Calea Moșilor

Am anticipat și am spus-o în mai multe rânduri, încă înainte de începerea campaniei electorale: marea bătălie se va da pentru primăria Bucureștiului.

În orașele mari din țară, chiar dacă nu excludem surprizele, favoriții se cunosc. Bucureștiul are o situație aparte: e capitală, are – împreună cu sectoarele – un buget enorm, câștigarea primăriei ar reprezenta, pentru partidul care îl susține pe candidatul respectiv, o importantă victorie simbolică. Intrarea în competiție a lui Nicușor Dan, desemnat candidat comun al dreptei, părea să amenințe serios șansele actualului primar, Gabriela Firea.

Dar nici Firea nici social-democrații nu s-au împăcat cu gândul că ar putea pierde Bucureștiul. Au lansat o intensă, agresivă campanie publicitară, cu complicitatea unor televiziuni mulțumite că le intră bani mulți în conturi. Cum Nicușor Dan continua să conducă în sondaje, s-a trecut la faza calomniilor și atacurilor murdare.

Așa se face că un fost ziarist mediocru, actualmente consilier al unui primar pesedist de sector, a făcut publice niște înregistrări ale unor convorbiri telefonice cu Nicușor Dan, în care acesta din urmă intervenea pentru a împiedica demolarea unei clădiri, intervenție justificată de calitatea lui de parlamentar și de lider al Asociației Salvați Bucureștiul. Mai mult, cum conflictul a ajuns la tribunal, judecătorii i-au dat dreptate lui Nicușor Dan, constatând că demolarea era ilegală.

Această poveste, în fond banală, a dat naștere unor acuzații halucinante, Firea și Partidul social-democrat pretinzând că Nicușor Dan e vinovat de trafic de influență, șantaj, spălare de bani – lista pretinselor infracțiuni e mai lungă. Televiziunile aservite partidului au declanșat, firește, un tir susținut împotriva candidatului dreptei, escaladând în minciuni și în învinuiri aberante. Și ca tacâmul să fie complet, în fruntea campaniei de discreditare a lui Nicușor Dan s-au cocoțat trei persoane foarte dubioase, o doamnă cu evidente probleme de natură psihică și alte două femei, cunoscute pentru derapajele lor și prezentate acum drept protestatare emblematice.

Nicușor Dan a declarat că o dă în judecată pe Firea pentru calomnie, dar campania de discreditare nu poate să rămână fără urmări. Gabriela Firea se agață cu disperare de scaunul de la primărie și e gata să calce pe cadavre pentru a-și atinge scopul.

Culmea e că la Iași, pe afișele electorale, fotografiile candidaților PSD la primărie și la președinția Consiliului județean apar însoțite de fotografia Gabrielei Firea, cu mențiunea „primarul Bucureștiului susține PSD Iași”. O astfel de alăturare nu e numai o dovadă de slugărnicie de partid dar și o probă de prost gust, și ar trebui să constituie nu un sprijin, ci un handicap.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG