Linkuri accesibilitate

Bulgaria: În ajun de alegeri parlamentare


Afișe electorale, Plovdiv, Bulgaria

În Bulgaria se încheie campania pentru alegerile parlamentare de duminică. În cursa pentru cele 240 de locuri de deputați intră 6895 de candidați din 30 de partide și coaliții.

Numărul alegătorilor pe hârtie este peste 6,7 milioane la o populație conform statisticii de stat de 6,9 milioane, din care 2,4 sunt emigranți. Guvernanții au tot amânat actualizarea listelor. Opoziția consideră că cele 2 milioane în plus față de situația reală oferă posibilități de fraudare.

Bulgaria: În ajun de alegeri parlamentare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00

În 9400 din cele 12 000 secții se va putea vota cu buletine sau cu mașina de vot. 465 sunt secțiile în străinătate. Cele mobile – 409. Vor fi deschise secții la spitale COVID.

Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov
Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov

Ultimul sondaj Gallup International pune pe primul loc, cu 28% din preferințe, partidul centrist GERB al premierului Borisov. Pe locul doi cu 7% mai puțin sunt socialiștii. Locurile 3 și 4 sunt ocupate de noul partid „Există un astfel de popor” al showman-ului Slavi Trifonov și de partidul turc la mica distanță, cu aproximativ 13 procente. Urmează Bulgaria democrată cu 6% și noua coaliție „Ridică-te! Mutrele criminale afară!” cu 5,2%. La pragul de 4 procente sunt naționaliștii din VMRO. Este așteptată o participare la vot în jur de 30%.

Campania electorală s-a axat pe două teme - pro sau contra premierului Borisov, a cărui demisie, împreună cu cea a procurorului șef Gheșev, au cerut-o zecile de mii de participanții la protestele antiguvernamentale din vara trecută. Cu excepția naționaliștilor – parteneri la guvernare ai lui Borisov, celelalte partide cu șanse de a intra în noul parlament se declară pentru înlăturarea de la putere al omului forte acuzat de corupție și autoritarism. Situația nu este deloc simplă pentru că este vorbă de un grup de partide din tot spectrul politic cu programe diferite.

Borisov este criticat pentru politica sanitara din ultimul an care a adus Bulgaria la primul loc din Europa la 100 000 de locuitori la decese și infectați și ultimul – la vaccinare.

Opoziția contestă avantajul celor aflați la guvernare din sondaje amintind că în 2001 aceleași agenții prognozau că noul partid al ex-regelui Simeon de Saxa Coburg Gotha ar câștiga cel mult 50 de mandate în realitate el câștigând 120. În alegerile prezidențiale din acest an cu un avantaj de 20% a fost creditat candidatul care a pierdut cu 10% față de cel de al treilea din sondaje Gheorghi Părvanov. În ultimele alegeri prezidențiale favorit cu 7-10% a fost candidatul GHERB depășit în turul doi cu peste 23% de generalul Rumen Radev.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG