Linkuri accesibilitate

Bulgaria - evoluții și surprize postelectorale


Numărătoarea voturilor, Sofia, 11 iulie 2021
Numărătoarea voturilor, Sofia, 11 iulie 2021

Liderul partidului „Există un astfel de popor” (ITN) Slavi Trifonov a anunțat prioritățile și componența guvernului de experți pe care el îl va propune în viitorul parlament.

Bulgaria - evoluții și surprize postelectorale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

Fără a aștepta rezultatele finale, fără consultări cu celelalte două partide ale protestului – „Bulgaria democrată” și „Ridică te! Mutrele criminale afară!”, showmanul Slavi Trifonov a anunțat planurile sale pentru cel de al 46-lea parlament.

Cu 23,66% ITN se află aproape la egalitate cu GERB după numărarea a 95% din protocoalele comisiilor de secții. Rezultatele oficiale vor fi anunțate cel mai probabil marți dar de pe acum se știe că partidul lui Trifonov va avea 60-62 deputați în parlamentul cu 240 de locuri. Fața de alegerile din 4 aprilie formațiunea lui Trifonov și-a îmbunătățit rezultatul cu aproape 9 procente.

Partidul socialist cu aproape 14% ocupă locul trei, „Bulgaria democrată”, se află la 1% distanță. La Sofia dreapta tradițională are cu 10% mai mult decât GERB.

În noul parlament intră MDL – partidul turc ocupă cu aproape 11 procente și „Ridică te! Mutrele criminale afară!” cu 5%. Foștii aliați ai lui Borisov din „Patrioții uniți” și partidul prorusesc „Renaștere” nu trec pragul de 4%.

Boyko Borosov și Slavi Trifonov
Boyko Borosov și Slavi Trifonov

Într-un mod surprinzător Trifonov a anunțat că nu va face coaliție ci un guvern de experți. Nu se știe însă cum vor reacționa celelalte două partide ale protestului care împreună cu ITN nu au majoritate în noul parlament. PSB a anunțat că va putea sprijini un guvern al noilor partide dar așteaptă invitație la tratative.

Candidatul la postul de prim ministru anunțat de Trifonov este Nikolai Vasilev – ministru al Economei în guvernele Simeon de Saxa Coburg Gotha și Serghei Stanișev. Majoritatea membrilor viitorului guvern de experți sunt cu diplome din prestigioase universități occidentale și experiență în companii internaționale.

Printre prioritățile guvernului de experți sunt construcția de noi grădinițe și spital național de copii, construcția la bază de licitații publice a autostrăzilor Vama Veche-Varna-Burgas-frontiera cu Turcia, Russe-Veliko Târnovo-frontiera cu Turcia și tronsoanele rămase din autostrada Sofia-Varna, achiziționarea de 1 milion de tablete și laptopuri pentru toți elevii și profesorii, transparența cheltuielilor publice, reducerea rapidă a administrației de stat, vot electronic, alegeri uninominale, reducerea subvențiilor de partid, închiderea parchetului specializat anticorupție, intrarea în zona Euro și zona Schengen, diversificarea energetică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG